Επίσημο: Νέα «μικρή» Aston Μartin Vantage [30 φωτ. + video]

Επίσημο: Νέα «μικρή» Aston Μartin Vantage [30 φωτ. + video]

Με διαφορετική, πιο τολμηρή και σκληροπυρηνική εμφάνιση, νέο αλουμινένιο πλαίσιο και κινητήρα AMG V8 510 ίππων.

Αν η απερχόμενη Vantage είχε ένα σημαντικό μειονέκτημα, αυτό ήταν η ομοιότητά της με τις μεγαλύτερες DB9. Κανονικά θα έπρεπε να δείχνει μικρότερη, πιο νεανική και σπορ – και πιο «προσιτή», αν μπορεί κανείς να το πει αυτό για μια Aston Martin.

Στη νέα Vantage, που παρουσιάστηκε σήμερα, το ζήτημα αυτό έχει αντιμετωπιστεί με απόλυτη επιτυχία. Ακόμη και το χρώμα του αυτοκινήτου στο λανσάρισμα, ένα κίτρινο φωσφορί, τη διαφοροποιούσε από την DB11 προς το νεανικότερο και πιο σκληροπυρηνικό.

Όλα είναι καινούργια στη νέα Vantage, από το πλαίσιο και τον κινητήρα μέχρι την αεροδυναμική και την on-board τεχνολογία της.

Αναμενόμενα, ο κινητήρας είναι ο 4λιτρος V8 της Mercedes-AMG με τα δύο τούρμπο, που αποδίδει εδώ 510 PS και 69,8 kgm ροπής. Συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο ZF 8 σχέσεων, αλλά η Aston αφήνει ανοιχτό για αργότερα και το ενδεχόμενο ενός χειροκίνητου κιβωτίου.

Οι Βρετανοί μηχανικοί λένε ότι έχουν τοποθετήσει τον κινητήρα όσο πιο χαμηλά και όσο πιο πίσω γινόταν, για χαμηλό κέντρο βάρους και την τέλεια κατανομή των μαζών 50:50. Το συνολικό βάρος έχει συγκρατηθεί σε ένα εντυπωσιακά χαμηλό επίπεδο, στα 1.530 kg, οπότε οι επιδόσεις είναι εκρηκτικές: 0-100 km/h σε 3,6” και τελική ταχύτητα 313 km/h.

Το αλουμινένιο πλαίσιο αποτελεί μια εξέλιξη εκείνου της μεγαλύτερης DB11, αλλά η Aston Martin λέει ότι κατά 70% καινούργιο. Το πίσω υποπλαίσιο είναι τώρα απευθείας βιδωμένο στο πλαίσιο, χωρίς ελαστικές βάσεις, για ακριβέστερη οδική συμπεριφορά και πιο άμεση οδηγική αίσθηση. Οι αναρτήσεις είναι με διπλά ψαλίδια μπροστά και με σύστημα πολλαπλών συνδέσμων πίσω. Τα αμορτισέρ είναι ενεργά τελευταίας γενιάς, προσφέροντας την επιλογή ανάμεσα σε τρία προγράμματα λειτουργίας: Sport, Sport Plus και Track.

Η νέα Vantage είναι επίσης το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό. Το Electronic Rear Differential «μπορεί να μετατραπεί από πλήρως ανοιχτό σε 100% μπλοκέ σε χιλιοστά του δευτερολέπτου», μεταβάλλοντας συνεχώς τη ροπή που δέχεται ο κάθε κινητήριος τροχός για την καλύτερη δυνατή ευστάθεια κι ευελιξία.

Νέοι, πιο τολμηροί σχεδιαστικοί δρόμοι
Όσον αφορά στην εμφάνιση, «η σχεδιαστική ομάδα πίεσε πολύ περισσότερο τα πράγματα ώστε να αναδείξει το χαρακτήρα του κάθε μοντέλου», όπως το τοποθέτησε ο σχεδιαστής Sam Holgate. «Η Vantage είναι ο κυνηγός. Είναι ένα αυτοκίνητο που θέλεις να μπεις μέσα και να κυνηγήσεις μια Lamborghini Huracan ή μια Porsche 911».

Στο εμπρός μέρος δεσπόζει η πιο χαμηλά τοποθετημένη μάσκα σε μοντέλο παραγωγής της Aston Martin. Το καπό είναι σε σχήμα κελύφους, με ελαχιστοποιημένους αρμούς. Ο διτούρμπινος V8 δεν απαιτεί το άνοιγμα αεραγωγών πάνω στο καπό, αλλά υπάρχει ένα μικρό εξόγκωμα για να συνδέσει οπτικά το αυτοκίνητο με την παλιά Vantage V12 και να δημιουργήσει χώρο για ένα ρεύμα αέρα προς τα τούρμπο. 

Στα πλάγια του αμαξώματος υπάρχουν κοψίματα πίσω από τους εμπρός τροχούς, παραπέμποντας στις κλασικές πτυχώσεις και μειώνοντας την αεροδυναμική πίεση πίσω από τους τροχούς. Το πιο εντυπωσιακό μέρος όμως είναι το πίσω, με τον μεγάλο διαχύτη – άλλη μια πρωτιά σε Aston παραγωγής.

Η νέα Vantage δεν έχει ενεργά αεροδυναμικά στοιχεία, αλλά όλη η κάθετη δύναμη αναπτύσσεται από το χαμηλό εμπρός μέρος με τον διαχωριστή ροής, το μικρό πίσω σπόιλερ, το επίπεδο κάτω μέρος και τον διαχύτη.

Η παλιά Vantage ήταν ένα επιτυχημένο μοντέλο με πολλές αγωνιστικές διακρίσεις. «Η δημιουργία ενός άξιου διαδόχου ήταν μια απολαυστική πρόκληση και μια τεράστια πηγή κινήτρων», δήλωσε ο επικεφαλής της Aston Martin, Dr Andy Palmer. «Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με αυτό που δημιουργήσαμε: μια νέα Vantage που είναι πιο ξεκάθαρη σε εμφάνιση και σκοπό, συνδυάζοντας επιδόσεις που ανεβάζουν το σφυγμό και εκπληκτική δυναμική συμπεριφορά σε ένα πακέτο που μπορείς να χρησιμοποιείς καθημερινά».

Η Aston Martin έχει ανοίξει το βιβλίο παραγγελιών από σήμερα, με τις τιμές της νέας Vantage να ξεκινούν από τα €154.000 (στη Γερμανία). Τα πρώτα αυτοκίνητα αναμένεται να παραδοθούν στους πελάτες το δεύτερο τρίμηνο του 2018.

[Πηγές: Aston Martin, Autocar]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube