Ekonk: To ελαφρύτερο EV στον κόσμο [video]

Ekonk: To ελαφρύτερο EV στον κόσμο [video]

Το πρωτότυπο Ekonk της Vazirani Automotive είναι σύμφωνα με την ινδική φίρμα το ελαφρύτερο ηλεκτρικό hypercar στον κόσμο, με το βάρος του να μην υπερβαίνει τα 740 kg.

Η ινδική start-up, Vazirani Automotive, δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό. Και λογικό, αφού η φίρμα μετράει μόλις 6 χρόνια ζωής. Ιδρύθηκε το 2015 από τον Chunky Vazirani ο οποίος εκτός από πρόεδρος είναι και ο chief designer της εταιρείας. Ο ίδιος είχε μια μακρά θητεία ως υπεύθυνος σχεδιασμού σε πολλά μεγάλα brands παγκοσμίως όπως τη Jaguar, τη Land Rover, τη Volvo, τη Yamaha αλλά και τη Rolls-Royce. Aπό το 2015 όμως ηγείται των προσπαθειών της δικής του πλέον φίρμας. 

Το πρώτο δείγμα γραφής από τη Vazirani Automotive υπήρξε το εντυπωσιακό πρωτότυπο Shul Inspire GT (με ισχύ άνω των 1.000 PS), που παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό στο Goodwood Festival of Speed το 2018. Ίσως οι μυημένοι στα video games να είχαν πάρει μια πρώτη γεύση του Shull GT μέσα από το Gran Turismo…

tenk

Πλέον όμως, η ινδική φίρμα προχωράει ένα βήμα μπροστά την εξέλιξη του συγκεκριμένου concept car. Μέσα από τη δημιουργία του επίσης πρωτότυπου Ekonk, θέλει να κατασκευάσει το ελαφρύτερο hypercar στον πλανήτη. Σύμφωνα με την ίδια, το ηλεκτροκίνητο Ekonk, ζυγίζει 738 kg χάρη στην εξ’ ολοκλήρου κατασκευή του από ανθρακονήματα, μεταφέρει έναν και μόνο επιβάτη, χρησιμοποιεί αερόψυκτο σύστημα για την ψύξη των μπαταριών του και προσφέρει 738 ίππους (1/1 αναλογία κιλών/ίππο) με μέγιστη τελική ταχύτητα 310 km/h. Επίσης, δε διαθέτει κανένα ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας και χρειάζεται μόλις 2,5’’ για τα πρώτα «0-100 km/h» από στάση. 

Το highlight ωστόσο χαρακτηριστικό του εν λόγω πρωτότυπου σύμφωνα με την Vazirani Automotive είναι η τεχνολογία «DiCo» που χρησιμοποιεί. Πρόκειται για μια βιομιμητική ουσιαστικά τεχνολογία εμπνευσμένη από τα ζώα και τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος τους μέσω της αναπνοής. Κάτι αντίστοιχο, υποστηρίζει ο Chunky Vazirani ότι μπορεί να πετύχει και το δικό του δημιούργημα. 

ekonk

Το αυτοκίνητο έχει προχωρήσει σε ποικίλες δοκιμές στην πίστα του Natrax στην Ινδία με στόχο την ολοκλήρωση της εξέλιξης του. Ο Chunky Vazirani δήλωσε χαρακτηριστικά: «Για εμάς το Ekonk αποδεικνύει στην πράξη ότι ο μοντέρνος σχεδιασμός και η καινοτομία είναι έννοιες αλληλένδετες. Είναι το πρώτο αυτοκίνητο στην ιστορία που θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι είναι ‘ζωντανό’», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Το Ekonk δεν είναι σαφές εάν θα κυλήσει στην παραγωγή. Είναι βέβαιο όμως ότι πολλά από τα τεχνολογικά «gadgets» που διαθέτει θα βρουν εφαρμογή στην τελική έκδοση παραγωγής του Shull GT.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube