BMW: Παγκόσμια πρεμιέρα για BMW i3 και i8

BMW: Παγκόσμια πρεμιέρα για BMW i3 και i8

Μετά τους προάγγελους Megacity Vehicle και Vision EfficientDynamics η BMW προχώρησε στην παρουσίαση των κατά το μάλλον ή ήττον οριστικών μοντέλων της νέας σειράς i - σε μορφή Concept -, που χαρακτηρίζεται από τη χρήση νέων τεχνολογιών και υλικών με στόχο την οικονομία, την προστασία του περιβάλλοντος και τα συστήματα επικοινωνίας στο αυτοκίνητο.
Εξ αυτών το i3 αναμένεται να βγεί στην αγορά το 2013, ενώ το i8 θα περιμένει ένα ακόμη χρόνο ως το 2014.
Το πρώτο απευθύνεται στους χρήστες της πόλης καθώς είναι πλήρως ηλεκτρικό με αυτονομία 150 χλμ. Ο ηλεκτροκινητήρας του είναι 125kW, ενώ η μετάδοση στον πίσω άξονα υπογραμμίζει την καταγωγή του και την οδική συμπεριφορά που αυτή συνεπάγεται. Χάρη στην αρχιτεκτονική του - που η BMW ονομάζει LifeDrive* -  το μοντέλο διατηρεί το βάρος του στα 1.250 κιλά, ενώ ο χώρος που διαθέτει είναι επαρκής για 4 επιβάτες με χωρητικότητα πορτ μπαγκάζ 200 λίτρα.

Οσον αφορά το σπορ εκπρόσωπο της ομάδας αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί να επιτύχει επιτάχυνση 0-100χλμ/ώρα σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα με κατανάλωση κάτω από τα τρία λίτρα στα 100 χλμ. Αυτά χάρη στο plug in υβριδικό του σύστημα, με το ηλεκτρικό μέρος του οποίου (ισχύος 260kW) μπορεί να κινηθεί για έως 35 χιλιόμετρα. Το ηλεκτρικό μοτέρ είναι τοποθετημένο στον εμπρόσθιο άξοδα. Οι επιδόσεις φυσικά οφείλονται στην παρουσία του τοποθετημένου στον πίσω άξονα τρικύλινδρου βενζινοκινητήρα 223 ίππων, ο οποίος σε συνεργασία με τα υπόλοιπα συστήματα του αυτοκινήτου εκτοξεύει την τελική ταχύτητα στα 250χλμ./ώρα. Το μοντέλο έχει διάταξη θέσεων 2+2.

Και τα δύο αυτοκίνητα θα κατασκευάζονται σε εργοστάσιο της BMW στη Λειψία. Για την γραμμή παραγωγής τους θα επενδυθούν 400 εκατ. ευρώ έως το 2013, ενώ θα δημιουργηθούν 800 νέες θέσεις εργασίας

* Αρχιτεκτονική LifeDrive
Η σχεδιαστική προσέγγιση της BMW στα μοντέλα της σειράς i, διαφοροποιείται όσον αφορά τα συνήθη ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα. Ενώ σε αυτά το ηλεκτρικό σύστημα προσαρμόζεται σε ένα αυτοκίνητο σχεδιασμένο για κινητήρα εσωτερικής καύσης, στα i, η εξέλιξη έγινε εξ αρχής με γνώμονα τις ανάγκες ηλεκτρικού ή υβριδικού συνόλου. Ετσι υπάρχει εξ αρχής πρόβλεψε για το ηλεκτρικό μοτέρ και τις μπαταρίες χωρίς να χρειαστούν περίπλοκες μετατροπές που περιορίζουν το χώρο και προσθέτουν βάρος. Επίσης σε αντίθεση με το συμβατικό αυτοφερόμενο αμάξωμα, η BMW επέλεξε για τα μοντέλα αυτά τη λύση δύο διαφορετικών ανεξάρτητων τμημάτων. Ετσι το πρώτο τμήμα με όνομα Drive, ενσωματώνει την ανάρτηση, τις μπαταρίες, και τη βασική δομή μαζί με τις ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης και είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο. Το δεύτερο τμήμα με όνομα Life ενσωματώνεται πάνω στο προηγούμενο και στην ουσία δημιουργεί το χώρο επιβατών. Είναι κατασκευασμένο από CFRP (πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα) που εξασφαλίζει χαμηλό βάρος και μεγάλη ακαμψία.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube