Αυτό είναι το νέο Ford Focus ST Edition

Αυτό είναι το νέο Ford Focus ST Edition

To Μπλε Οβάλ επεκτείνει τη γκάμα του Ford Focus με την έκδοση ST Edition, επιμελημένη από την Ford Performance.

Το Ford Focus μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ο τελευταίος των Μοϊκανών» ως προς τα χάτσμπακ της αγοράς. Η τελευταία προσθήκη στη γκάμα του ακούει στο όνομα ST Edition και θέλει να μας αποδείξει πως ακόμα μπορούν να υπάρξουν fun-to-drive αυτοκίνητα.

Οι συστάσεις για το Ford Focus περιττεύουν. Από το 1990 και εφεξής συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο καλοστημένα και διασκεδαστικά χάτσμπακ της αγοράς, ακόμα και στις απλές του εκδόσεις. Όταν όμως μιλάμε για εκδόσεις ST, διαμορφωμένες από την Ford Performance, το μυαλό μας ταξιδεύει σε old school αυτοκίνητα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χάνεται ο καθημερινός χαρακτήρας τους.

To Ford Focus στην έκδοση ST Edition αποδίδει 280 άλογα και 420 Nm, ολοκληρώνοντας το 0-100 km/h σε 5,7"

Ford Focus ST Edition

Ξεκινώντας από την εξωτερική εμφάνιση, η σκληροπυρηνική έκδοση του Ford Focus είναι διαθέσιμη αποκλειστικά στην απόχρωση Azura Blue, η οποία πλαισιώνεται από μαύρες γυαλιστερές λεπτομέρειες στην οροφή, τις ζάντες, τον πίσω διαχύτη και τα καπάκια των καθρεφτών.

Οι παρεμβάσεις στο Ford Focus ST Edition δεν είναι μεγάλες αλλά ουσιαστικές και στοχευμένες προς όφελος ενός ακόμα καλύτερου και πολλά υποσχόμενου set-up. H ειδικά ρυθμιζόμενη ανάρτησή του, με coilover αμορτισέρ, δίνει τη δυνατότητα στο αυτοκίνητο να χαμηλώσει έως και 20 χιλιοστά σε σχέση με τα «απλά» Ford Focus ST, κλείνοντας το μάτι στη δυναμική οδήγηση. Στα αξιοσημείωτα και το γεγονός πως το Μπλε Οβάλ, στο τεχνικό έγγραφο με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ανάρτησης, περιλαμβάνεται και μία επιλογή για οδήγηση στην πίστα του Nürburgring!  

Κατά τα λοιπά, τα ελατήρια είναι κατά 50% πιο σκληρά, τη στιγμή που οι ζάντες αλουμινίου 19” κατασκευάζονται με τρόπο όμοιο με τα αεροδυναμικά βοηθήματα, επιτρέποντας στα λάστιχα της Pirelli (P Zero Corsa) να έχουν αυξημένη πρόσφυση για ακόμα καλύτερο κράτημα. Όσο για το σύστημα πέδησης, οι δαγκάνες της Brembo υπόσχονται κορυφαία απόδοση.

Κάτω από το καπό του Focus ST Edition βρίσκεται ο υπετροφοδοτούμενος EcoBoost των 2,3 lt, των 280 ίππων και των 240 Nm. H επιτάχυνση 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε 5,7”, με το κοντέρ να τερματίζει στα 240 km/h. Όσον αφορά το κιβώτιο, υπάρχει μία και μόνο επιλογή. Χειροκίνητο εξάρι σασμάν. Είπαμε, είναι ένα μοντέλο με χαρακτηριστικά old school αυτοκινήτου.

Ford Focus ST Edition

Ο Stefan Muenzinger, διευθυντής της Ford Performance Ευρώπης κατά τη διάρκεια της παρουσίασής τόνισε: «Το νέο Focus ST Edition διαθέτει τα κορυφαία στοιχεία της Ford Performance σε ένα εύχρηστο, καθημερινό πακέτο. Οι σπορ τεχνολογίες εξασφαλίζουν ότι οι οδηγοί δεν χρειάζεται να συμβιβάζονται με την ευελιξία, αλλά μπορούν να απολαμβάνουν τη συγκίνηση μιας πίστας».

Πλούσια εκτός των άλλων είναι και η ομπρέλα συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης οδηγού, μιας και εδώ έρχονται ως στάνταρ όλα τα προαιρετικά συστήματα που συναντούμε στα συμβατικά Ford Focus. Θα δούμε την έκδοση ST Edition στην Ελλάδα. Επί του παρόντος μοιάζει αρκετά δύσκολο αλλά ποτέ μην λες ποτέ.

 



 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube