Aston Martin Valhalla με άρωμα Formula 1 [video]

Aston Martin Valhalla με άρωμα Formula 1 [video]

H Aston Martin, έδωσε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία, αναφορικά με τη διαδικασία ανάπτυξης του νέου της hypercar, με το όνομα Valhalla.

Δεν αποτελεί κρυφό μυστικό πως η Aston Martin εργάζεται πάνω στο πρότζεκτ Valhalla. Πρόκειται αν μη τι άλλο για ένα εκθαμβωτικό hypercar, προικισμένο με τεχνολογίες από τον κόσμο της Formula 1.

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και ο τεχνικός διευθυντής της Aston Martin Performance Technologies, Claudio Santoni: «Είναι μεγάλο πλεονέκτημα για έναν κατασκευαστή αυτοκινήτων να έχει πρόσβαση στη μοναδική τεχνογνωσία μιας ομάδας της Formula 1. Οι μηχανικοί της F1 ξεπερνούν συνεχώς τα όρια προς τέρψιν των επιδόσεων και έχουν αναπτύξει εργαλεία γρήγορης επίλυσης προβλημάτων. Με αυτή τη γνώση "εσωτερικά" μπορούμε να φέρουμε απρόσκοπτα την τεχνογνωσία της F1 στην ανάπτυξη αυτοκινήτων δρόμου».

Η Aston Martin Valhalla εξοπλίζεται με έναν V8 4,0 lt, ο οποίος συνδυάζει δύο τούρμπο και τρεις ηλεκτροκινητήρες για συνολική απόδοση 997 PS

Aston Martin Valhalla

Τι σημαίνει αυτό όμως στην πράξη; Η Aston Martin ανακοίνωσε ότι το 90% των δυναμικών χαρακτηριστικών και των ρυθμίσεων της Valhalla προέρχονται μέσα από προσομοιώσεις, με μόλις το 10% να προέρχεται από πρακτικές δοκιμές.

Υπενθυμίζουμε πως τα αρχικά πλάνα το 2019, ήθελαν την Valhalla να φορά έναν υβριδικό κινητήρα V6. Στη συνέχεια όμως, το 2021 προκρίθηκε η ιδέα του V8 υβριδικού κινητήρα στο hypercar της Aston Martin.

Για να επιστρέψουμε λοιπόν στις προσομοιώσεις, ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας αυτής αφορούσε και την αεροδυναμική. Εκεί όπου η εμπειρία από την F1 λειτούργησε και πάλι ως οδηγός. Κομβικό ρόλο έπαιξε ο σχεδιασμός του κάτω μέρους του αμαξώματος, καθώς από εκεί θα προέλθει το μεγαλύτερο μέρος της κάθετης δύναμης.

Aston Martin Valhalla

Σε συνδυασμό με τα πλήρως ενεργά αεροδυναμικά χαρακτηριστικά – κάτι που δεν επιτρέπεται στη F1 – η Aston Martin ισχυρίζεται ότι η Valhalla θα έχει πάνω από 600 κιλά κάθετη δύναμη στα 240 km/h.

Θα χρησιμοποιεί ενεργά φτερά τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος παρόμοια με το αγωνιστικό AMR23, καθώς και μικρές περσίδες μπροστά από τους πίσω τροχούς. Αυτές θα τραβούν τον αέρα κάτω από το αυτοκίνητο, ρουφώντας το ουσιαστικά στο έδαφος.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε το 2022 μας έδειξε τη διαδικασία εσωτερικού σχεδιασμού της Aston Martin. Η F1 έβαλε και εδώ το χεράκι της. Η θέση οδήγησης είναι τοποθετημένη αρκετά χαμηλά, για να κάνει τον οδηγό να αισθανθεί ένα με το αυτοκίνητο. Μένει να δούμε κατά πόσο θα είναι άνετη και στην πράξη, με δεδομένο ότι τα μονοθέσια της F1 δεν φημίζονται για την άνεσή τους.

Aston Martin Valhalla

Είναι όμως γνωστά για την ταχύτητά τους. Σε αυτόν ακριβώς τον τομέα, η Valhalla έχει όλα τα εχέγγυα για να διαπρέψει. Ο V8 4,0 lt κινητήρας της προέρχεται από τη Mercedes-AMG και είναι ειδικά κατασκευασμένος για τα μάτια της μόνο. Φορά δύο τούρμπο και συνεργάζεται με τρεις ηλεκτροκινητήρες. Οι δύο βρίσκονται μπροστά και ο ένας είναι ενσωματωμένος στο κιβώτιο ταχυτήτων. Η συνδυαστική ισχύς του μοτέρ ανέρχεται στους 997 ίππους (η αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 950 PS), η επιτάχυνση 0-100 km/h γίνεται σε 2,5”, με την τελική να αγγίζει τα 350 km/h.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Στα άδυτα του εργοστασίου των χειροποίητων κινητήρων της Mercedes-AMG

Αυτό που αν μη τι άλλο δεν είναι συνηθισμένο, είναι η απουσία της όπισθεν από το κιβώτιο ταχυτήτων. Για να μειωθεί ακόμα περισσότερο το βάρος. Τον ρόλο της όπισθεν, θα αναλάβουν οι δύο μπροστά κινητήρες.

Aston Martin Valhalla

Συνολικά, έχει προγραμματιστεί να παραχθούν 999 Aston Martin Valhalla. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τα πλάνα της εταιρείας, η παραγωγή τους θα ξεκινήσει μέσα στο 2024.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube