Αποκλειστικό: Το Audi Quattro επιστρέφει το 2014

Αποκλειστικό: Το Audi Quattro επιστρέφει το 2014

Δεν είναι πια φήμη: μέσα στο 2014 πρόκειται να δούμε το επόμενο Audi Quattro. Αντίστοιχο σε χαρακτήρα με το Sport Quattro του 1984, αλλά με πολύ μεγαλύτερη ισχύ και ιδιαίτερα αυξημένη τιμή.

Η Audi μας είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις της με το πρωτότυπο Quattro το 2010. Σήμερα οι φήμες επιβεβαιώνονται και η περιορισμένη παραγωγή ενός νέου Audi Quattro θεωρείται σίγουρη. Λίγες πληροφορίες έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, όμως το πιθανότερο είναι ότι το νέο Quattro θα βασίζεται σε μια εκδοχή της πλατφόρμας MLB, που χρησιμοποιείται και στο Audi A5. Τόσο το μεταξόνιο όσο και το μήκος του πιστεύεται ότι θα είναι μεγαλύτερα από τα 2,6 και 4,28 m, αντίστοιχα, του πρωτότυπου του 2010.

Όσο κι αν το όνομα Quattro είναι συνδεδεμένο με 5κύλινδρο κινητήρα, οι ενδείξεις μέχρι τώρα λένε ότι το νέο Audi Quattro θα έχει κάτω από το καπό έναν 4λιτρο, διπλά υπερτροφοδοτούμενο V8. Άλλωστε στόχος της Audi είναι η ιπποδύναμη να ξεπεράσει τα 600 PS, ώστε οι επιδόσεις να ισοφαρίσουν ή και να ξεπεράσουν αυτές του R8 V10.

Στη μετάδοση θα χρησιμοποιηθεί φυσικά ό,τι καλύτερο υπάρχει σήμερα στα ράφια της Audi. Από τετρακίνηση με τρία διαφορικά και ενεργή μεταφορά ροπής (torque vectoring) μέχρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (S tronic) επτά σχέσεων. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν η Audi θα καταφέρει να πλησιάσει τον στόχο των 1.300 kg που είχε θέσει με το πρωτότυπο του 2012. Με δεδομένο ότι ένα Audi S5 ζυγίζει περισσότερα από 1.700 kg φαίνεται δύσκολος στόχος, παρότι η εκτενής χρήση αλουμινίου και ανθρακονημάτων πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Η Audi σκοπεύει να τοποθετήσει το νέο Quattro στην κορυφή της γκάμας της, πάνω και από το R8 V10. Αυτό σημαίνει ότι σε αντίστοιχο επίπεδο θα κυμανθεί και το κόστος του. Θα πρέπει δηλαδή να περιμένουμε τιμή πάνω από €250.000 στην Ελλάδα. Προς το παρόν περιμένουμε με αγωνία τι θα έχει να μας δίξει η Audi στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

[Πηγή Autocar]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube