Ακούστε το νέο, 3κύλινδρο Ford Fiesta ST [video]

Ακούστε το νέο, 3κύλινδρο Ford Fiesta ST [video]

Μαθαίνοντας για 3 κυλίνδρους και 1.500 κυβικά, ε, ανησυχήσαμε λίγο. Δικαιολογημένα;

Όταν μαθεύτηκε ότι ο 4κύλινδρος 1.6 EcoBoost του Fiesta ST θα αντικατασταθεί από έναν 3κύλινδρο 1.5, όλοι αναρωτηθήκαμε –με κάποια ανησυχία– για τον ήχο του νέου μοντέλου.

Αυτό το video θα μας δώσει μια πρώτη ιδέα, η οποία –για να σας προλάβουμε– είναι αρκετά καθησυχαστική, τόσο στο ρελαντί όσο και στο μαρσάρισμα και την επιτάχυνση από στάση.

Το νέο Fiesta ST, που θα λανσαριστεί άμεσα στην ευρωπαϊκή αγορά, έχει ιπποδύναμη 200 PS και ροπή 29,6 kgm από τις 1.600 έως τις 4.000 rpm. Αυτό σημαίνει ότι είναι στο επίπεδο του προηγούμενου ST200, όμως η Ford υπόσχεται ακόμη καλύτερες επιδόσεις. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε το Ford Fiesta ST200

Η επιτάχυνση 0-100 km/h θα είναι σε 6,5” αντί σε 6,7” και η τελική ανεβαίνει από τα 230 στα 232 km/h. Βελτιωμένη θα είναι και η οικονομία βενζίνης, χάρη και στο σύστημα απενεργοποίησης του ενός από τους τρεις κυλίνδρους στα χαμηλά φορτία.

Αναβαθμισμένη θα είναι και η ελκτική πρόσφυση, αφού θα διατίθεται μηχανικό μπλοκέ διαφορικό Quaife που θα λειτουργεί σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό Torque Vectoring Control για να μεταφέρεται η ροπή στο δρόμο όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά, χωρίς να σπαταλιέται σε «τσιμπήματα» των φρένων. 

Επιπλέον, το σύστημα Torque Steer Compensation θα φροντίζει ώστε να μη μεταφέρονται παρασιτικές αντιδράσεις στο τιμόνι κατά την επιτάχυνση λόγω της μεγάλης ροπής. Θα υπάρχει και σύστημα launch control, για πρώτη φορά σε Fiesta, ενώ το σύστημα ελέγχου ευστάθειας ESC θα έχει τρία προγράμματα, που θα περιλαμβάνουν διακριτική επέμβαση  για να στρίβεις με μεγάλες γωνίες, αλλά και πλήρη απενεργοποίηση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ford Performance: Μικρή γεύση από το νέο Ford Fiesta ST 2018 [video]
 
H πίσω ανάρτηση είναι με ημιάκαμπτο άξονα, αλλά αυτό αποτελεί συνειδητή επιλογή της Ford, αφού λέει ότι εξοικονομούνται έτσι 10 kg, και σε συνδυασμό με τα ειδικά ελατήρια “force vectoring springs”, επιτυγχάνεται αντίσταση κλίσης 1.400 Nm/deg, «η μεγαλύτερη σε μοντέλο της Ford Performance». Παράλληλα, τα ειδικά αυτά ελατήρια προσφέρουν καλύτερη άνεση όταν δεν είναι φορτισμένα, ενώ το ίδιο πλεονέκτημα έχουν και τα επίσης ειδικά αμορτισέρ της Tenneco, με τεχνολογία βαλβίδων RC1, η οποία δίνει απόσβεση που εξαρτάται από τη συχνότητα των φορτίσεων. 

[Πηγές: Parkers, Ford]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube