700 χιλιάρικα το θωρακισμένο Audi A8

700 χιλιάρικα το θωρακισμένο Audi A8

To θωρακισμένο A8 L ενσωματώνει κορυφαία συστήματα προστασίας για τους επιφανείς επιβάτες του.

Αν δεν δείτε τα ειδικά φώτα LED πίσω σας δεν θα καταλάβετε ότι το μαύρο Audi A8 που σας ακολουθεί είναι κάπως… διαφορετικό από τα υπόλοιπα. 

Πρόκειται πάντως για ένα θωρακισμένο Α8 L που φέρει το διακριτικό Security ακριβώς για να τονίζει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα αυτοκίνητο που ενσωματώνει εξοπλισμό τέτοιο που να προστατεύει από κακόβουλες ενέργειες τους επιβάτες του. Η θωράκιση που έχει λάβει είναι επιπέδου VR9 (ειδικός κωδικός πιστοποίησης) με την καμπίνα να προστατεύεται από ειδικά κράματα αλουμινίου, χάλυβα υψηλής αντοχής και αλεξίσφαιρα κρύσταλλα που προσφέρουν προστασία επιπέδου 10.

aud

Το βάρος του φτάνει τα 8.542 κιλά, όχι μόνο λόγω της πρόσθετης θωράκισης, αλλά και λόγω του επιπλέον εξοπλισμού. Ένα παράδειγμα είναι το σύστημα πυρόσβεσης που διαθέτει ακροδωλήνια στο κάτω μέρος του αμαξώματος, το περίβλημα των τροχών, το ρεζερβουάρ και κάτω από την καπό. Επίσης διαθέτει ενδοσυνεννόηση, ανάμεσα στους πίσω επιβάτες και στον οδηγό.

Η μετατροπή ενός κανονικού A8 L για να καλύπτει τις συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας απαιτεί επιπλέον 400 ώρες εργασίας και γίνεται σε μια ειδική εγκατάσταση. Όλα τα θωρακισμένα οχήματα της εταιρείας ελέγχονται από τις αρχές ασφαλείας για την αξιολόγηση της αντοχής από ελεύθερους σκοπευτές, χειροβομβίδες και πυρκαγιά. Σε ένα σενάριο επίθεσης, θα μπορούσε να ξεφύγει ακόμη και με σκασμένα λάστιχα καθώς αυτά είναι τεχνολογίας run-flat που επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να ταξιδεύει με ταχύτητες έως 80 km/h και να διανύσει έτσι μια απόσταση κοντά στα 80 χιλιόμετρα. 

audi

Εάν ύστερα από το σενάριο επίθεσης οι πόρτες κολλήσουν και δεν μπορούν να ανοίξουν με τον συνηθισμένο τρόπο, μπορεί να ενεργοποιηθεί ένα ενσωματωμένο πυροτεχνικό σύστημα, δημιουργώντας ελεγχόμενη έκρηξη για να σπάσει τους μεντεσέδες. Υπάρχει ακόμη και σύστημα οξυγόνου που απομονώνει την καμπίνα από τον εξωτερικό αέρα σε περίπτωση χημικής επίθεσης. 

audisec

Ο κινητήρας που χρησιμοποιεί είναι ο twin-turbo V8 του S8 που αποδιδει 571 ίππους και 800 Nm ροπής. Η Audi λέει ότι για το 0-100 km/h απαιτούνται 6,3’’ και η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 210 km/h.

Οι ιδιοκτήτες, σταρ, δικτάτορες, πολιτικοί ή μαφιόζοι που κρίνουν πως χρειάζονται τέτοια προστασία θα πρέπει να υπογράψουν επιταγή 750 χιλιάδων δολαρίων ή 684.800 ευρώ!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube