Napier Samson, το πρώτο που ξεπέρασε τα 100 mph στις ΗΠΑ

Napier Samson, το πρώτο που ξεπέρασε τα 100 mph στις ΗΠΑ

Να η ευκαιρία σου να αγοράσεις το πρώτο αυτοκίνητο που ξεπέρασε τα 100 mph στις ΗΠΑ. Αλλά δεν είναι φθηνό.

Το πρώτο αυτοκίνητο που ξεπέρασε τα 100 mph (161 km/h) στις ΗΠΑ ήταν ένα Napier Samson L48 του 1904 με 6κύλινδρο κινητήρα 15 lt κάτω από το καπό. 

Οδηγημένο από τον Βρετανό μηχανικό Arthur Macdonald, το Napier Samson σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ τον Ιανουάριο του 1905, φτάνοντας στα 104,651 mph (168,42 km/h).

Κάποτε γλίτωσε στο τσακ το σκραπ, τώρα θα πιάσει 7ψήφια τιμή πώλησης στη δημοπρασία

Εντός του Φεβρουαρίου, το κλασικό αυτοκίνητο θα τεθεί προς πώληση κι αναμένεται να δημοπρατηθεί προς $1 εκατομμύριο.

Napier Samson

Ο Σαμψών ονομάστηκε έτσι για το κουβάρι των χάλκινων σωλήνων ψύξης που παραπέμπουν στην πλούσια κώμη του ομώνυμου βιβλικού ήρωα. Δυνάμωσε ακόμη περισσότερο όταν άλλαξε τον κινητήρα του με έναν 20 lt.

Η Dorothy Levitt σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας γυναικών οδηγώντας το Napier Samson το 1906, ένα ρεκόρ που παρέμεινε για 57 χρόνια.

Napier Samson

Αργότερα την ίδια χρονιά, ο Walter Thomas Clifford-Earp κέρδισε με το Napier με διαφορά 50 δευτερολέπτων έναν αγώνα 100 μιλίων ενάντια στον Vincenzo Lancia, ιδρυτή των Lancia οδηγώντας ένα FIAT, και τον Louis Chevrolet, ιδρυτή της αμερικανικής φίρμας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πωλείται η υπέροχη Bombshell Betty, έξι φορές κάτοχος του ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά

Μετά από τόσα χρόνια στους αγώνες, το αυτοκίνητο πουλήθηκε για σκραπ. Κι οι δύο κινητήρες (ο των 15 lt κι ο των 20 lt) επαναχρησιμοποιήθηκαν σε ταχύπλοα. Ως αποτέλεσμα, η Napier έγινε ο μόνος κατασκευαστής στον κόσμο που κατείχε τα παγκόσμια ρεκόρ ταχύτητας τόσο στην ξηρά, όσο και στη θάλασσα.

Napier Samson

Δεκαετίες αργότερα, ο αρχικός κινητήρας ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία σε κακά χάλια. Ο Alan Hawker Chamberlain, κατασκευαστής των αυστραλιανών τρακτέρ Chamberlain, αποφάσισε να ανακατασκευάσει το εμβληματικό μοντέλο.

Κατασκεύασε δεκάδες ξύλινα καλούπια χύτευσης, ξανάφτιαξε το αμάξωμα κι εκκίνησε τον κινητήρα για πρώτη φορά το 1982, μετά από 67 χρόνια παραμέλησης.

Napier Samson

Το Napier Samson L48 απόλαυσε μια δεύτερη νιότη ως εκθεσιακό μοντέλο για μια δεκαετία. Τα τελευταία 120 χρόνια, είχε μόνο τέσσερις ιδιοκτήτες.

Στις 29 Φεβρουαρίου, στη δημοπρασία Amelia Island στη Φλόριντα, η Bonhams θα αναζητήσει τον πέμπτο ιδιοκτήτη στην πολυτάραχη καριέρα του.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube