Honda NT1100 2022: «Adventure» για όσους δεν θέλουν περιπέτεια! [video]

Honda NT1100 2022: «Adventure» για όσους δεν θέλουν περιπέτεια! [video]

Tο νέο NT1100 της Honda ανήκει στη νέα «υβριδική» κατηγορία των sport-touring/adventure/crossover. Στην πραγματικότητα μοτοσικλέτες δρόμου με φέρινγκ ¾, όρθια θέση οδήγησης και εργονομικά κοντά σε εκείνη των on-off.

Honda NT1100 2022

Η κατηγορία όπου έρχεται να τοποθετηθεί η νέα Honda NT1100 2022, τα τελευταία χρόνια γνωρίζει εμπορική άνθηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η Honda δεν είχε έως τώρα δικό της εκπρόσωπο στην κατηγορία, αφού το 4κύλινδρο CBF 1000 είχε σταματήσει να παράγεται κι εδώ που τα λέμε, τεχνολογικά είχε μείνει πολύ πίσω από τον ανταγωνισμό.

Στη θέση του λοιπόν ήρθε το NT 1100 με τον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα του CRF1100L Africa Twin. Αυτό σημαίνει πως θα είναι διαθέσιμο με συμβατικό κιβώτιο ταχυτήτων και με αυτόματο DCT. Η ιπποδύναμη που ανακοινώνει η Honda είναι 100 άλογα στις 7.500 rpm και η ροπή 104 Nm στις 6.250 rpm.

Στο επίσημο κείμενο της Honda, αναφέρεται ξεκάθαρα πως το NT1100 απευθύνεται, «for riders that desire performance, handling, long range comfort, and technology but not necessarily the image or physical dimensions of “adventure”».

Honda NT1100 2022

Και για όσους δεν κατάλαβαν, η Honda θέλει να προσελκύσει τους αναβάτες που βρίσκουν τα μέγκα on-off υπερβολικά σε όγκο, ύψος και εμφάνιση. Και συνεχίζει την περιγραφή του χαρακτήρα της μοτοσiκλέτας λέγοντας: «A new breed of Honda tourer, it’s designed to draw those with a long memory of similar Honda machines of the past, but also attract a much younger rider».

Αυτή η αναφορά σε μοντέλα του παρελθόντος και ταυτόχρονα σε νεαρής ηλικίας αναβάτες μας μπέρδεψε λίγο. Αλλά ο κύριος Koji Kiyono που ήταν Large Project Leader για το NT1100 μας έλυσε την απορία, λέγοντας πως έφτιαξαν μια μοτοσικλέτα με τη φιλοσοφία του Deauville, αλλά με μοντέρνα εμφάνιση και τεχνολογία.

Honda NT1100 2022

Στον τομέα του εξοπλισμού έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην άνεση, με τη ζελατίνα να ρυθμίζεται σε πέντε θέσεις ύψους και έχει πάνω κάτω αεροτομές που διώχνουν την πίεση του αέρα από το σώμα του αναβάτη.

Τα όργανα είναι μια έγχρωμη οθόνη 6,5” τεχνολογίας touchscreen που είναι συμβατή με Apple CarPlay και με Android Auto, δηλαδή ίδια με του καινούργιου Africa Twin 1100.

Το πλαίσιο της μοτοσικλέτας είναι ίδιας αρχιτεκτονικής με του Africa Twin 1100 και είναι ατσάλινο με αλουμινένιο υποπλαίσιο. Όμως έχει εντελώς διαφορετικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά. Η γωνία κάστερ έχει μειωθεί στις 26,5⁰ (από 27,5⁰) και το μεταξόνιο είναι πιο κοντό στα 1.535 mm -από 1.575. H Honda μιλά για «γρήγορη και σπορ» γεωμετρία. Αλλά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι σαφώς πιο αργά σε σχέση με τις σπορ μοτοσικλέτες δρόμου.

Honda NT1100 2022

Το ύψος της σέλας είναι φυσικά πολύ πιο χαμηλό στους 82 πόντους, ενώ την ίδια στιγμή πέτυχαν μεγάλη απόσταση από το έδαφος στα 17 cm.

Το βάρος γεμάτη καύσιμο και υγρά είναι στα 238 kg για την έκδοση με το συμβατικό κιβώτιο και στα 248 kg για το DCT. ΝΝα σημειώσουμε εδώ ότι το ίδιο βάρος έχουν και οι αντίστοιχες εκδόσεις του στάνταρ Africa Twin 1100. Μόνο που το NT 1100 έχει ρεζερβουάρ 20,4 lt έναντι 18,8 lt τοy «απλού» Africa Twin 1100.

Το Upside-Down πιρούνι της Showa με διάμετρο 43 mm έχει μεγάλη διαδρομή στα 150 mm (στις μοτοσικλέτες δρόμου είναι συνήθως 120-130 mm) και έχει ρύθμιση μόνο για την προφόρτιση. Αντίστοιχα μεγάλη, στα 150 mm, είναι και η διαδρομή της πίσω ανάρτησης μοχλισμού, με το μονό αμορτισέρ να διαθέτει υδραυλική ρύθμιση της προφόρτισης του ελατηρίου.

Τη μοτοσικλέτα σταματούν δύο δίσκοι των 310 mm εμπρός με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και ένας δίσκος 256 mm πίσω, με δικάναλο ABS -όχι cornering ABS.

Honda NT1100 2022

Μιλώντας για τον τομέα των ηλεκτρονικών ενεργητικής ασφάλειας, όλες οι εκδόσεις έχουν τρία επίπεδα ρύθμισης για την τροφοδοσία του ψεκασμού ride by wire, traction control που ρυθμίζεται σε τρία επίπεδα ευαισθησίας και wheelie control επίσης ρυθμιζόμενο σε τρία επίπεδα. 

Η έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων DCT έχει επιπλέον δυνατότητα ρύθμισης στον τρόπο που αλλάζουν οι ταχύτητες, με τρία S-mode, ημί-αυτόματη λειτουργία για αλλαγές ταχυτήτων από τους διακόπτες στο αριστερό γκριπ και δύο προγράμματα User.

Στο βασικό εξοπλισμό υπάρχει θύρα USB και πρίζα 12V και αυτόματο σβήσιμο φλας. Στα έξτρα υπάρχει quick-shifter για το μοντέλο με το συμβατικό κιβώτιο, αλλά δεν αναφέρεται αν είναι Up/Down ή συμβατικό μόνο για τα ανεβάσματα.

[Πηγή: MOTO]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube