Επίσημο: Νέα Ducati Multistrada V4 Pikes Peak 2022 [video]

Επίσημο: Νέα Ducati Multistrada V4 Pikes Peak 2022 [video]

Η πιο γρήγορη Multistrada της Ιστορίας είναι γεγονός, χωρίς φυσικά δεσμοδρομικό, με 17άρηδες τροχούς και μονόμπρατσο ψαλίδι.

Μία νέα, πολυαναμενόμενη έκδοση της Multistrada V4 παρουσίασε χθες η Ducati, την Pikes Peak με 17αρηδες τροχούς και χυτό αλουμινένιο μονόμπρατσο ψαλίδι. Η ονομαστική της απόδοση είναι 170 ίππων, φορά αναρτήσεις της Öhlins και διαθέτει set-up Race Riding Mode που δείχνει τον προσανατολισμό της…

Πρόκειται για μία έκδοση που η εξέλιξής της έχει ξεκινήσει αμέσως ύστερα την παρουσίαση της Multistrada V4 και είναι εξολοκλήρου «fan based». Με άλλα λόγια, η Ducati δεν θα την είχε φτιάξει αν δεν την ζητούσε ο κόσμος. 

Μιλώντας με τον Giulio Fabbri έναν χρόνο πριν, όταν ο Θάνος Αμβροσιάδης Φελούκας και διευθυντής του Moto έκανε τα πρώτα χιλιόμετρα με την Multistrada V4 στην Ιταλία, η εταιρεία ήδη αντιμετώπιζε ιντερνετικά σχόλια για το νέο μοντέλο και μετρούσε αντιδράσεις για το ενδεχόμενο μίας έκδοσης με 17άρηδες τροχούς.

Ducati Multistrada V4 Pikes Peak 2022

Κάθε κύμα τέτοιων ιντερνετικών αντιδράσεων όχι μόνο ήταν μακριά από την πραγματικότητα, κάτι που αποδείχτηκε εμπράκτως τους επόμενους μήνες, αλλά ήταν και παροδικό. Όπως ακριβώς είχε γίνει παλαιότερα όταν έλεγαν το ακριβώς αντίθετο: Πως δεν γίνεται μοτοσικλέτα Adventure με μονόμπρατσο και 17άρηδες τροχούς, τρανταχτή απόδειξη για να μη μετρά κάποιος τέτοιες αντιδράσεις. Και η Ducati το απέφυγε αυτό, σίγουρη για τη μοτοσικλέτα που είχε φτιάξει. Ρώτησε όμως το δικό της κοινό και έλαβε την απάντηση πως μία έκδοση Pikes Peak ήταν κάτι που θα το ήθελε.

Ο λαός λοιπόν ζήτησε και η Ducati άκουσε: Η έκδοση Pikes Peak είναι εδώ και ας έχουν αποκλειστεί από εφέτος οι μοτοσικλέτες από τη διάσημη αυτή ανάβαση. Ως εκ τούτου, το ρεκόρ της Multistrada θα παραμείνει. και μαζί και η απαραίτητη δικαιολογία για τη συνέχιση του ονόματος και μίας τέτοιας έκδοσης και στο μέλλον.

Ducati Multistrada V4 Pikes Peak 2022

Τον τροχό 17 ιντσών που μερίδα του κοινού περίμενε, μαζί με το μονόμπρατσο ψαλίδι, πλαισιώνουν τα γραφικά Desmosedici GP ’21 που επίσης δείχνουν και τον δεσμό που υπάρχει με τις Panigale. Κάτι που ακόμη καλύτερα φαίνεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά και στο πακέτο των ηλεκτρονικών που έρχεται απευθείας από τις superbike. 

Η εξάτμιση τιτανίου της Akrapovic με την κάρμπον απόληξη είναι ήδη διαθέσιμη, όπως και μία σειρά από κάρμπον αξεσουάρ. Μαζί και λεπτομέρειες που καθιστούν την Pikes Peak μοναδική. Και επιπλέον χρυσή ανοδίωση στο πιρούνι της Öhlins και σέλα με την κόκκινη διαγράμμιση στο τελευταίο ένα τρίτο και με μεγάλο τον λογότυπο «V4», όπως άλλωστε δεσπόζει και το Ducati Corse.

Η Ducati πραγματικά επένδυσε χρόνο στην εξέλιξη της Pikes Peak και δεν έβαλε απλώς έναν 17αρη τροχό και ένα μονόμπρατσο χωρίς αλλαγές στο πλαίσιο. Κάτι που σημαίνει πως δεν λογάριασε το κόστος μίας τέτοιας κίνησης. Στόχος ήταν μία Multistrada που θα μπορούσε να την παρουσιάσει σε αγωνιστική πίστα, όπως και έκανε. 

Ducati Multistrada V4 Pikes Peak 2022

Το πλαίσιο έχει μικρές βέβαια αλλά σημαντικές αλλαγές για να ανταποκριθεί στα νέα χαρακτηριστικά. Τέτοιες για να συνεχίσει η Pikes Peak να έχει ομοιογενή συμπεριφορά… Γι’ αυτό εξάλλου και η Ducati τονίζει πως το πλαίσιο στήθηκε γύρω από τους νέους τροχούς. Αυτοί είναι αλουμινένιοι σφυρήλατοι από τη Marchesini για διαστάσεις ελαστικών 120/70 εμπρός και 190/55 πίσω. Κάτι που σημαίνει πως η Pikes Peak έχει πλέον μία σειρά επιλογών από κανονικά λάστιχα δρόμου, μέχρι πραγματικά αγωνιστικά.

Οι τροχοί είναι 2,7 κιλά ελαφρύτεροι από τους αντίστοιχους της έκδοσης S και υπεύθυνοι για πάνω από το 50% της συνολικής μείωσης βάρους που αγγίζει τα 4 kg. Δίαιτα που δεν επέφερε καμία έκπτωση στα πλούσια ηλεκτρονικά, μιας και το ραντάρ που υπάρχει στην S είναι τοποθετημένο και στην Pikes Peak.

Από εκεί και πέρα οι ομοιότητες πλησιάζουν τα πεδία των Panigale V4S και Streetfighter V4S, με τις ημι-ενεργητικές αναρτήσεις Öhlins Smart EC 2.0 που αντιλαμβάνονται τις αλλαγές ρυθμού -άρα και διάθεσης- του αναβάτη και προσαρμόζονται αντίστοιχα.

Ducati Multistrada V4 Pikes Peak 2022

Σημαντική είναι η διαφορά στην γεωμετρία για το αλουμινένιο μονοκόκ που η γωνία κάστερ είναι τώρα 25,75ο αντί για 24,5ο στην Mulistrada V4. Κάτι που αμέσως φέρνει και την αναγκαστική αλλαγή στο ίχνος και το μεταξόνιο. 

Τα φρένα έρχονται απευθείας από την Panigale με δίσκους 330 mm εμπρός και τις μονομπλόκ δαγκάνες Brembo Stylema της Multistrada στην οποία μπαίνουν τα τακάκια της Panigale. Πίσω έχουμε έναν δίσκο 265 mm με πλευστή δαγκάνα της Brembo. 

Οι αλλαγές στην γεωμετρία φέρνουν και τελείως διαφορετική θέση οδήγησης. Που σημαίνει πως έχουν μετακομίσει και τα μαρσπιέ ψηλότερα και πιο πίσω, έτσι ώστε να αφήσουν περιθώριο και για μεγαλύτερη κλίση. Αντίστοιχα το τιμόνι έχει τοποθετηθεί χαμηλότερα καθώς τώρα δεν χρειάζεται να εξυπηρετεί την όρθια θέση οδήγησης. Αντίθετα δεν ενοχλεί όταν ο αναβάτης πλαγιάζει και βγάζει το σώμα εκτός. Για τον ίδιο λόγο έχει γίνει και λιγότερο φαρδύ από πριν.

Ducati Multistrada V4 Pikes Peak 2022

Ο V4 Granturismo της Ducati είναι ό,τι πιο δυνατό υπάρχει στην Crossover αλλά και Adventure κατηγορία με 170 ίππους και σχεδόν 128 Nm ροπή στις 8.750 στροφές. Τα στοιχεία δυναμομέτρησης της προηγούμενης Multistrada V4, αλλά και του Streetfighter V4 που έχει πραγματοποιήσει το Moto, δεν έχουν εδώ ταύτιση με την Pikes Peak, καθώς η Ducati έχει φτιάξει νέες χαρτογραφήσεις για τον κινητήρα. Περιμένουμε φυσικά για την Pikes Peak κάτι ανάμεσα στις πιο πάνω μοτοσικλέτες,που είναι παραπάνω από αρκετά και για το πλέον απαιτητικό σενάριο οδήγησης. 

Το μοτέρ έχει χωρητικότητα 1.160 cc και ζυγίζει μόλις 66,7 kg. Βάρος που είναι ελάχιστα πιο πάνω από αντίστοιχες δικύλινδρες άλλων κατασκευαστών, αλλά ταυτόχρονα και 1,2 kg ελαφρύτερος από τον 1260 V2 της προηγούμενης έκδοσης της Pikes Peak! Η απουσία του δεσμοδρομικού συστήματος επιτρέπει αραιά διαστήματα service για τη Multistrada και φυσικά ακολουθεί και η Pikes Peak με έλεγχο βαλβίδων κάθε 60.000 km.

Στις νέες χαρτογραφήσεις έρχεται τώρα να προστεθεί και η Race Riding Mode -πρώτη φορά σε Multistrada. Βασική διαφορά εδώ η επέμβαση του κόφτη που δεν γονατίζει την μοτοσικλέτα. Έτσι μπορείς να κρατήσεις το γκάζι τέρμα ανοικτό σε μικρή ευθεία ανάμεσα από στροφές, χωρίς να χάνεις χρόνο ούτε από τις αλλαγές, ούτε όμως και από την επέμβασή του. 

Ducati Multistrada V4 Pikes Peak 2022

Το εξαιρετικό quickshifter που ξέρουμε ήδη από το streetfighter V4 υπάρχει τώρα και εδώ με τα ίδια χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την Ducati. Κάτι που σημαίνει πως μπορείς να κατεβάζεις ενώ οι στροφές είναι πολύ ψηλά για να εκμεταλλευτείς το φρένο του κινητήρα αλλά και να πλασάρεις τη μοτοσικλέτα για την είσοδο. Την ίδια στιγμή που η απόκριση της ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενης γκαζιέρας επίσης αλλάζει και αφαιρεί πόντους από την προοδευτικότητα για να σου δώσει άμεση επιτάχυνση στην επιλογή High Power Mode.

Όλα αυτά τα ρυθμίζεις από την οθόνη TFT με διαγώνιο 6,5 ιντσών και τα φοβερά γραφικά. Μέσω της ίδιας έχεις τη δυνατότητα διασύνδεσης αλλά και πλήρους πλοήγησης με εμφάνιση κανονικού χάρτη μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής. Και όπως είπαμε πιο πάνω παραμένουν όλα τα ηλεκτρονικά features, μαζί και το Adaptive Cruise Control και το Blind Spot Detection. Όλα τους έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, όπως και το Ducati Wheelie Control που στα λιγότερο επεμβατικά στάδια επιτρέπει μεγαλοπρεπείς σούζες και απλώς ελαχιστοποιεί το ρίσκο για… καπάκι!

Η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη από τον Δεκέμβριο με την επιλογή 4ετούς εγγύησης και με πλήρη εξοπλισμό που θα περιλαμβάνει και το ραντάρ, εμπρός και πίσω.

[Πηγή MOTO]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube