Η Honda θα αναστήσει τη CBX; [+video]

Η Honda θα αναστήσει τη CBX; [+video]

Κατέθεσε σχέδια ευρεσιτεχνίας για μια ρετρό café-racer με 6κύλινδρο σε σειρά κινητήρα!

Η Honda τελευταία παίρνει αμπάριζα από το ένδοξο παρελθόν της. Ανάστησε το πρώτο παπί Super Cub και τώρα φαίνεται πως θέλει να κάνει κάτι ανάλογο με ένα αξέχαστο μοντέλο στην άλλη άκρη του φάσματος.

Σαράντα χρόνια πριν, το 1978, η ιαπωνική φίρμα είχε καταπλήξει τον κόσμο των δύο τροχών παρουσιάζοντας μια υπέρ-μοτοσικλέτα με 6κύλινδρο σε σειρά κινητήρα. Η Honda είχε προηγουμένως πάρει δύο παγκόσμιους τίτλους με τη θρυλική 6κύλινδρη RC166 των μόλις 250 κυβικών που ανέβαζε κοντά 20.000 rpm! (βλ. video).

Αυτή την τεχνογνωσία είχε εκμεταλλευτεί για να φτιάξει, 12 χρόνια αργότερα, τη CBX 1000, ένα 24βάλβιδο αριστούργημα 1.050 κυβικών και 105 ίππων που επανακαθόριζε την έννοια superbike. Χάρη στη χρήση αλουμινίου και μαγνησίου, ο 6κύλινδρος σε σειρά ήταν ελαφρύτερος από ό,τι θα περίμενε κανείς, ενώ δεν ήταν πολύ φαρδύτερος από τον 4κύλινδρο της CB 750. Με τις 6 εξαγωγές του έβγαζε μάτι και με τον ήχο του μάγευε αυτιά, με αποτέλεσμα να τον χαρακτηρίζουν «κόσμημα» και «μαγικό».

Honda CBX 1000
  
Τελικά, ελαφρύτερα και πιο μαζεμένα superbikes επισκίασαν τη CBX σε επιδόσεις κι έβγαλαν τον 6κύλινδρο κινητήρα εκτός μόδας. Σήμερα υπάρχει μόνο σε μεγάλες τουριστικές μοτοσικλέτες όπως η BMW K1600 και η Honda Gold Wing 1800.

Η πρώτη 6κύλινδρη μοτοσικλέτα παραγωγής μπορεί να ήταν η Benelli 750 Sei του 1973 (φωτ. κάτω), δημιούργημα του πασίγνωστου Alejandro de Tomaso (με τη βοήθεια της Ghia), όμως η CBX ήταν που πήρε τελικά όλη τη δόξα. Και τη δόξα αυτή φαίνεται πως θέλει να εκμεταλλευτεί σήμερα η Honda.

Το πατενταρισμένο σχέδιο δείχνει σαν μια ρετρό café-racer με 6κύλινδρο σε σειρά κινητήρα και έξι ξεχωριστές εξατμίσεις, όπως στην αγωνιστική RC166 του Mike Hailwood, αλλά και στη… Benelli Sei (κάτω).

Benelli Sei 750

To αν και πότε θα μπει μια τέτοια μοτοσικλέτα σε παραγωγή, η Honda το κρατάει μέχρι στιγμής μυστικό. Εμείς όμως δεν βλέπουμε την ώρα…

Honda CBX revival

[Πηγή: Ride Apart]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube