Μια Porsche 917 κυκλοφορεί νόμιμα στους δρόμους του Μονακό! [+video]

Μια Porsche 917 κυκλοφορεί νόμιμα στους δρόμους του Μονακό! [+video]

Πρόκειται για ένα εργοστασιακό αγωνιστικό του 1970, που ο ιδιοκτήτης του κατάφερε να του βγάλει πινακίδες!

Αλήθεια, ποιος δεν θα ήθελε να οδηγεί στο δρόμο ακούγοντας πίσω του τον ήχο ενός αερόψυκτου flat-12;

H Porsche 917 είναι ένα από τα σημαντικότερα αγωνιστικά της Ιστορίας, κυριαρχώντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπορ Αυτοκινήτων στις αρχές της δεκαετίας του 1990, χαρίζοντας στην Porsche την πρώτη της νίκη στο Le Mans και βέβαια πρωταγωνιστώντας στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία με τον Steve McQueen.

Η Porsche δεν είχε ποτέ την πρόθεση να φτιάξει μια έκδοση δρόμου της 917, όμως ο ερασιτέχνης οδηγός αγώνων Claudio Rodaro αποφάσισε να το κάνει ο ίδιος, βγάζοντας πινακίδες κυκλοφορίας για το ιστορικό αγωνιστικό του.

Το παραθυράκι που βρήκε ο Rodaro, για να πετύχει το σκοπό του, έχει ενδιαφέρον: Το 1974, ο κόμης Rossi, συνιδιοκτήτης της ποτοποιίας Martini & Rossi που ήταν χορηγός της Porsche στους αγώνες, αγόρασε μια 917 από το εργοστάσιο αντί 75.000 μάρκων. Ήταν το σασί Νο.30 και ο κόμης, με κάποιες μικρομετατροπές όπως η τοποθέτηση σιλανσιέ στις εξατμίσεις, κατάφερε να πείσει το υπουργείο Μεταφορών της Alabama να του χορηγήσει άδεια κυκλοφορίας στο δρόμο, σύμφωνα με το Historic Motorsport Central. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας αυτά τα έγγραφα, πήρε άδεια κυκλοφορίας και για την Ευρώπη, οδηγώντας το αυτοκίνητο από το εργοστάσιο της Porsche στη Στουτγάρδη, στο σπίτι του στο Παρίσι (φωτ. κάτω).

Για να βασιστεί στην ύπαρξη νομικού προηγούμενου, ο Rodaro έπρεπε να κάνει το αυτοκίνητό του ακριβώς ίδιο με εκείνο του Rossi. Κάτι που αποδείχτηκε δύσκολο, αφού σύμφωνα με την Porsche, που τον βοήθησε ενεργά, ο Ιταλός χρειάστηκε δυο μήνες προσπαθειών για να φτιάξει τα απαιτούμενα χαρτιά.

Porsche 917

Η 917 του Rodaro έχει ακόμα τον αερόψυκτο flat-12 των 4,9 λίτρων, που αποδίδει 600 ίππους όπως και τότε. Το συνολικό βάρος του αυτοκινήτου δεν ξεπερνά τα 600 κιλά, οπότε φανταστείτε τις επιδόσεις… Κι αν έχετε τη φαντασία, οραματιστείτε το πώς θα είναι να οδηγείς το χαμηλό, αερόψυκτο πρωτότυπο στα στενά του Πριγκιπάτου, μέσα στην κίνηση.

Αν είστε πάντως φανατικοί των κλασικών αγωνιστικών, μη φοβάστε ότι ο Rodaro μπορεί να τρακάρει στο δρόμο μια 917 με σημαντικό ιστορικό. Η Porsche έφτιαξε το συγκεκριμένο σασί Νο.37 ως εφεδρικό και ποτέ δεν έτρεξε το αυτοκίνητο σε αγώνα. Για πρώτη φορά τού έγινε αγωνιστική προετοιμασία το 2003 από την Gunnar Racing, που ανάρτησε και σχετικές αναφορές στο διαδίκτυο. Το αγωνιστικό ντεμπούτο της Νο.37 έγινε στην Porsche Rennsport Reunion του 2004, στην Daytona.

Σύμφωνα με το αρχείο της Porsche, o Rodaro αγόρασε το αυτοκίνητο το 2016 και το έχει τρέξει πολλές φορές σε αγώνες, όπως στο Monza Historics και το Oldtimer GP στο Nürburgring.

[Πηγή: Motor1]

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube