Matra Djet: το πρώτο κεντρομήχανο παραγωγής [+video]

Matra Djet: το πρώτο κεντρομήχανο παραγωγής [+video]

Είχε σύγχρονες σπορ προδιαγραφές πριν από 57 χρόνια και μάλιστα το οδηγούσε κι ο πρώτος κοσμοναύτης!

Το Djet, που σημαίνει jet και γράφεται έτσι για να προφέρεται σωστά στα γαλλικά, είναι το πρώτο αυτοκίνητο δρόμου με τον κινητήρα στο κέντρο. Παρουσιάστηκε το 1962, ένα χρόνο πριν την De Tomaso Vallelunga και τέσσερα πριν τη Lamborghini Miura.

Σχεδιασμένο πάνω σε αγωνιστικές προδιαγραφές, το Djet θέσπισε το πρότυπο για τα σημερινά καθαρόαιμα σπορ μοντέλα, όπως η Porsche Cayman και η Renault Alpine, με την κεντρομήχανη διάταξη να δίνει μικρή πολική ροπή αδρανείας, άρα μεγάλη ευελιξία και σωστό ζύγισμα.

Matra Djet πίσω όψη

Το πρώτο Djet ήταν δημιούργημα του René Bonnet και του Charles Deutsch και κυκλοφόρησε αρχικά με τη φίρμα Automobiles René Bonnet. Η αεροδιαστημική Matra εξαγόρασε τη μικρή εταιρεία το 1964 και βελτίωσε το Djet, τοποθετώντας και ισχυρότερους κινητήρες. Σύμφωνα με τη Hagerty, μόνο 1.495 Matra Djet (αργότερα Jet) κατασκευάστηκαν από τη Matra, ενώ ο Bonnet είχε φτιάξει μόλις 198.

Το μικρό σπορ μοντέλο είχε σωληνωτό πλαίσιο «ραχοκοκαλιά» και πολυστερικό αμάξωμα. Είχε επίσης ανεξάρτητες αναρτήσεις, τέσσερα δισκόφρενα και σύστημα διεύθυνσης με κρεμαγέρα. Τα πρώτα Djet είχαν κινητήρα 1.108 cc από Renault 8 Major, που κινούσε τους πίσω τροχούς μέσω ενός κιβωτίου 4 σχέσεων από βανάκι Renault Estafette. Η ιπποδύναμη ήταν μόνο 65 PS, αλλά το αυτοκίνητο δεν ξεπερνούσε τα 600 kg, οπότε οι επιδόσεις ήταν γρήγορες με τα μέτρα της εποχής. Αργότερα το Djet απέκτησε κινητήρα Gordini που τελικά ανέβηκε στα 1.255 cc και τους 90 PS.

Matra Djet κινητήρας

Ο Bonnet έλεγε πως το Djet ήταν το ιδανικό αυτοκίνητο για εκκολαπτόμενους οδηγούς αγώνων και η Matra ήταν τόσο περήφανη γι’ αυτό που χάρισε ένα στον πρώτο κοσμοναύτη της Ιστορίας, τον Σοβιετικό Yuri Gagarin.

Matra Djet Gagarin

Πριν λίγες μέρες, ο οίκος Sotheby’s έβγαλε σε δημοπρασία στην Πορτογαλία το Djet V του 1967 που βλέπετε στις φωτογραφίες. Ήταν σε άψογη κατάσταση και πουλήθηκε τελικά αντί €36.800. Αν τα είχαμε, θα τα δίναμε χωρίς δεύτερη σκέψη…

[Πηγή: RM Sotheby’s]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube