node/36567

Luigi Colani: Ιστορικός μελλοντολόγος 1928-2019

Τα σχέδια του Colani, που στην εποχή τους εκλαμβάνονταν ως φουτουριστικές φαντασιώσεις, τελικά, συν τω χρόνω, αποδείχτηκαν και αποδεικνύονται σχεδιαστικές προθέσεις.

Ο Luigi Colani ήταν ένας από τους σημαντικότερους, αλλά και ταυτόχρονα του πιο υποτιμημένους σχεδιαστές του 20ού και 21ου αιώνα. Το παράδοξο είναι ότι ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του περισσότερο θεωρητικό παρά σχεδιαστή. Μέχρι χτες, ακόμα και σε ηλικία 91 ετών, ζούσε ανάμεσα στη Γερμανία και στην Κίνα.

Φορώντας εδώ και δεκαετίες λευκό πουλόβερ και λευκό παντελόνι, καλλιεργούσε μια φιλοσοφία όπου οι μορφές προέρχονται από τα αισθησιακά (ακόμη και σεξουαλικά) σχήματα της φύσης -ειδικά τα αγαπημένα του, ψάρια και πουλιά.

Ο Colani προέκυψε ως ήρωας της μηνιαίας ρουμπρίκας «DRIVE Legends» του περιοδικού μας, τον Νοέμβριο του 2018, τελείως τυχαία. Η αλήθεια είναι ότι τον είχα ακουστά, αλλά δεν γνώριζα το έργο του. Όμως, σε συζήτηση με τον Κλεάνθη Τριανταφυλλίδη για το Ford Taunus TC, που θεωρώ το απόλυτα ισορροπημένο δείγμα μπερλίνας των '70s, αναρωτήθηκα ποιος το σχεδίασε. Και ψάχνοντας ανακάλυψα να λέγεται ότι αυτός κρύβεται πίσω από το σχεδιασμό του…

Και σήμερα, επανέρχεται στο ιντερνετικό προσκήνιο, καθώς έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών.

Luigi Colani

Γεννημένος στο Βερολίνο ως Lutz Colani στις 2 Αυγούστου του 1928, κουρδικής καταγωγής, ξεκίνησε την εξαιρετική καριέρα του ως σχεδιαστής στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ασχολούμενος αρχικά με τα αυτοκίνητα.

Αφού σπούδασε αεροδυναμική στη Σορβόννη και πέρασε μια περίοδο στις ΗΠΑ, εργαζόμενος για την Douglas Aircraft Company, όπου μελέτησε τη χρήση νέων υλικών, το 1953 μετακόμισε στη SIMCA στη Γαλλία, όπου εξέλιξε το πρώτο εξ ολοκλήρου πλαστικό αμάξωμα. Και από τότε μέχρι σήμερα, η χρήση του πλαστικού στο σχεδιασμό έπαιξε κρίσιμο ρόλο στον κόσμο του Colani.

Το 1955, ο Colani επέστρεψε στη γενέτειρά του, έμπλεος από μεγάλα οράματα κι ένα χαρτοφυλάκιο διεθνούς εμπειρίας. Πίσω στο Βερολίνο, άρχισε να σχεδιάζει πλαίσια, τα οποία και βραβεύτηκαν, για τους κορυφαίους καροσερίστες Erdmann & Rossi και Rometsch.

Ταυτόχρονα, προώθησε τα πλαστικά σχέδιά του, κάτι που κορυφώθηκε στη δεκαετία του ’60 με το κόμπακτ σπόρτσκαρ Colani GT. Ένα μοντέλο που διατίθετο ως κιτ DIY πάνω σε πλατφόρμα VW και γρήγορα εξελίχτηκε ως icon of life της δεκαετίας του ’60.

Colani GT

Τα πλαστικά έπιπλα του Colani που κατασκευάζονταν στη δεκαετία του ’60 για γερμανικές εταιρείες τον κατέστησαν ποπ-σταρ παγκοσμίου φήμης του σχεδιασμού.

Το 1972, με τη βοήθεια του Schloss Harkotten, ενός πολιτιστικού προπύργιου και δημιουργικού εργαστηρίου στη Βεστφαλία, ο πολυτάλαντος και ιδιοφυής Colani δημιούργησε ένα «Design Factory» που έδωσε νέα μορφή σε όλες σχεδόν τους τομείς της ζωής, κομίζοντας καινοτόμα σχήματα και επαναστατικά κόνσεπτ. 

Στη δεκαετία του ’70, προετοίμασε μελέτες για ανεμοπλάνα υψηλών επιδόσεων, ικανά να πετάξουν πάνω από τον Ατλαντικό, τάνκερ με νέους τύπους προπελών, οικολογικά αυτοκίνητα με κατανάλωση μόνο 1,7 kg φυσικού αερίου ανά 100 km. Για να μην αναφέρουμε προϊόντα της εποχής για τις βιομηχανίες πορσελάνης και ειδών υγιεινής, που λανσαρίστηκαν από τις Grohe και Rosenthal.

Η VW δε, κατέβαλε στον Colani τεράστια κεφάλαια για να οραματιστεί το μέλλον, καταρτίζοντας μελέτες για τα αυριανά αυτοκίνητα της εταιρείας. Για τον ίδιο λόγο του επέτρεψε να χρησιμοποιεί για τα πρωτότυπά του την αεροδυναμική σήραγγα, προκειμένου να δοκιμάσει αμαξώματα για εξοικονόμηση καυσίμων και υψηλή ταχύτητα.

Αρχιτέκτονες και σχεδιαστές όπως ο Karim Rashid, η Zaha Hadid και ο Santiago Calatrava θα μπορούσαν να έχουν φοιτήσει στη σχολή βιομορφισμού του Colani.

Μέχρι τότε, ο Colani ήταν ο πιο γνωστός σχεδιαστής παγκοσμίως, αναγνωρίσιμος από την υπογραφή «Colani» σε όλα τα σχέδια και τα προϊόντα του, καθώς και από τις βιοδυναμικές μορφές που δημιούργησε, διαμορφώνοντας την ίδια τη φύση.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Colani άρχισε να εργάζεται για την Canon, για τη Sony, για τη Mazda και να μην ξεχνάμε άλλες, αμέτρητες εταιρείες που εστιάζονταν στον τρόπο ζωής. Έτσι προέκυψε η παγκοσμίως γνωστή φωτογραφική μηχανή SLR, η Canon T90, το 1986. Η πρώτη φωτογραφική μηχανής που σχεδιάστηκε ρητά για το σχήμα του ανθρώπινου χεριού και ματιού. Σχέδιο που αντέγραψαν σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών. Αλλά και τα οργανικά διαμορφωμένα ακουστικά της Sony, το 1988, τα πρώτα του είδους, που αγοράστηκαν μέχρι από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης για τη μόνιμη συλλογή του.

Luigi Colani

Στο Στούντιο Ερευνών του στη Βέρνη της Ελβετίας, το οποίο άνοιξε το 1986, ο Colani δημιούργησε μελέτες-οράματα για υπερηχητικά αεροπλάνα, τρένα υψηλής ταχύτητας, βιο-οργανικές αρχιτεκτονικές, αεροδυναμικό αθλητικό εξοπλισμό, ρολόγια και κοσμήματα.

Το 1989, οι προσπάθειές του κορυφώθηκαν με την παρουσίαση και δοκιμή 13 αεροδυναμικών οχημάτων στα Bonneville Salt Flats στη Utah, όπου ο Colani άφησε άφωνους τους πάντες με τα αυτοκίνητα εξοικονόμησης καυσίμων που έθεσαν πολλά ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά. 

Αδιαμφισβήτητα, το έργο του μαρτυρά μια ανεξάντλητη ποικιλία μορφών και σχημάτων. Στη δεκαετία του ’90, η Colani εξέλιξε το πρώτο PC χωρίς ακμές και ορθές γωνίες για τη γερμανική Vobis. Το 2002, στο στούντιο σχεδίασής του στην Καρλσρούη παρουσίασε το έβδομο εφικτό πρωτότυπο για ένα πρωτοποριακό, αεροδυναμικό φορτηγό πάνω σε πλατφόρμα της Mercedes-Benz.

Luigi Colani

Την ίδια χρονιά, ο Colani σημείωσε άλλη μια θριαμβευτική επιτυχία, όταν οι δυναμικές μελέτες του για μεγάλα σχήματα παρουσιάστηκαν στη μόνιμη συλλογή του Pinakothek der Moderne στο Neue Sammlung του Μονάχου.

Η stealth αισθητική του Colani θα μπορούσε να θεωρηθεί εκτός τόπου και χρόνου ή διαστημική, πίσω στη δεκαετία του ’70. Οι ιδέες του φαίνονταν να ταίριαζαν καλύτερα σε ένα πρωτότυπο ή σε ένα όχημα για το Star Wars, παρά σε μια γραμμή παραγωγής της Volkswagen. Αλλά σήμερα που ο κόσμος ξυπνά και κοιμάται με την εξοικονόμηση ενέργειας, η στεντόρεια άποψη του Colani για την αεροδυναμική και τα καύσιμα φαίνεται πιο σχετική και επίκαιρη από ποτέ.

Luigi Colani

node/39689
Jean Rédélé

Jean Rédélé: Monsieur Alpine

H Alpine ήταν σαφώς η Berlinette, αλλά ήταν επίσης βιομηχανική περιπέτεια και μια λαμπρή αγωνιστική πορεία που συνέθεσε ο Jean Rédélé. O άνθρωπος που άφησε ορφανή την αυτοκινητική σκηνή σαν σήμερα πριν από 13 χρόνια.

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 | Γιάννης Κουτσουφλάκης Επικοινωνία

Jean Rédélé: Monsieur Alpine

Στην αυγή των μεταπολεμικών χρόνων, ο Jean Rédélé έβαλε στο συρτάρι το φρέσκο δίπλωμα της Ανωτάτης Εμπορικής -και τα όνειρά του για μια καριέρα στη Νομαρχία- για να αναλάβει στην οικογενειακή αντιπροσωπεία της Renault, στη Διέππη. Για τον πιο νέο αντιπρόσωπο στη Γαλλία (ήταν μόλις 24 ετών) αυτό φάνταζε μια ισχυρή πρόκληση. Οι βομβαρδισμένες εγκαταστάσεις της ήταν σχεδόν ερείπια και οι καθυστερήσεις στην παράδοση για ένα παλιό Juva 4 έφταναν τα δύο χρόνια! 

Ανδρική ιστορία
Πολύ γρήγορα, η έλευση του 4 CV και η σαρωτική επιτυχία του επέτρεψαν στον Rédélé να αναπτύξει την επιχείρηση, αλλά και να ανακαλύψει το πάθος του για τους αγώνες. Στο τιμόνι του 4 CV λοιπόν, διήνυε σχεδόν 100 χιλιάδες χιλιόμετρα τον χρόνο με το γκάζι στο πάτωμα. Όμως, μεταξύ της σπορ και της αγωνιστικής οδήγησης, η διαχωριστική γραμμή πολλές φορές είναι δυσδιάκριτη. Ειδικά όταν έχεις να κάνεις με μια μικρή βόμβα των… μόλις 21 αλόγων και στο παρά «τσακ» χάνεις την πρώτη θέση στο ράλι Monte-Carlo του 1952. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε το Renault 4CV 1947-1961 [video]

Το ταλέντο του Rédélé πήρε τη ρεβάνς λίγους μήνες αργότερα, στην Ιταλία, θριαμβεύοντας στο Mille Miglia με εκθαμβωτικό τρόπο. Ωστόσο, κάθε φορά που οι στροφές σε έναν αγώνα λιγόστευαν, εξοργιζόταν που δεν μπορούσε να ακολουθήσει τους ταχύτερους με το μικρό, ανίσχυρο 4 CV. Ήδη, φανταζόταν ένα μικρό, χαμηλό κουπέ, καλοσχεδιασμένο κι ελαφρύ, βασισμένο πάνω στον «ψύλλο» της Renault -la puce.

Jean Rédélé 

Με το όνομα «Alpine», ως ανάμνηση για τη νίκη του στο Coupe des Alpes, η πρώτη δημιουργία του Rédélé έκανε την εμφάνισή της τον Ιανουάριο του 1955. Τον Jean, που δεν ήταν ούτε μηχανολόγος ούτε μηχανικός, στον σχεδιασμό αυτού του πρώτου μοντέλου καθοδηγούσαν μόνο η αίσθηση και η λογική. Εκείνο που ήξερε όμως ήταν να περιστοιχίζεται, να ακούει και να δείχνει εμπιστοσύνη σε νέους τεχνικούς χωρίς εμπειρία, αλλά δημιουργικούς και συνεγερμένους χωρίς όριο στην κοινή προσπάθεια.

"O Jean Rédélé χάρισε στη γαλλική αυτοκίνηση μια σπουδαία και ωραία περιπέτεια. Και ένα παλμαρές δαφνοστολισμένο..."

Η Alpine λοιπόν, ήταν πρώτα απ’ όλα μια μεγάλη οικογένεια, γεμάτη συναισθήματα και πάθος. Η κλιμάκωση συνεχίστηκε με την εμφάνιση της Berlinette που, υιοθετώντας τα μοτέρ του καινούργιου R8 Gordini, ξεκίνησε την εκπληκτική επιδρομή της στα ράλι. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ DRIVE Legends: Alpine A110 1300S 1966-1971

Εντυπωσιασμένη από αυτό το κύμα επιτυχιών, η Renault αποφάσισε, το 1965, να ανοίξει το δίκτυο πωλήσεών της στα μικρά μπλε αυτοκίνητα. Και στη συνέχεια, από την επόμενη χρονιά κιόλας, να κάνει την Alpine το «αγωνιστικό τμήμα» της. Έτσι γεννήθηκε η Alpine Renault. Αλλά θα ήταν αποκλειστικά η προσωπικότητα του Rédélé που εξέφραζε όλη την ψυχή της. Και τελικά θα απολάμβανε τις υπηρεσίες των Jean-Claude Andruet, Ove Andersson, Jean-Pierre Nicolas, Jean-Luc Thérier, Bernard Darniche...

Jean REDELE & Amédée Gordini
Ο Jean Jean Rédélé και ο Amédée Gordini στο σταντ της Alpine­Renault στις 12 Ώρες της Reims, την 1η Σεπτεμβρίου του 1965.


Οι «έμποροι στροφών» όπως αποκαλούσαν οι ίδιοι τους εαυτούς τους, κέρδιζαν σε όλα τα μέτωπα και τελικά εξασφάλισαν για την Alpine, το 1973, τον παγκόσμιο τίτλο στα ράλι.

Βιομηχανικό χάος
Βέβαια, στο βιομηχανικό-παραγωγικό γίγνεσθαι της Alpine, η περιπέτεια ήταν τέτοια στην κυριολεξία. Με άλλα λόγια, χαοτική. Εν τω μεταξύ, το 1972, μια απεργία παρέλυσε την επιχείρηση, με τη Renault να εξαγοράζει ελέγχον μερίδιο στην Alpine.

Η διαδοχή ενός μύθου όπως ήταν αυτός της Berlinette θα αποδεικνυόταν μια αποστολή σχεδόν αδύνατη για τις νέες Alpine A 310 και V6. Και τόσο αποκαρδιωτική, που ο Rédélé, που πλέον δεν αισθανόταν αφεντικό στο σπίτι του, πούλησε την εταιρεία στη Renault το 1977. Αφού προηγουμένως πήρε την υπόσχεση ότι ο Ρόμβος θα διατηρούσε τις θέσεις εργασίας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας για 15 χρόνια. Η Alpine συνέχισε ως αγωνιστική οντότητα μέχρι το 1978, οπότε και νίκησε στις 24 Ώρες του Le Mans με τους Jean-Pierre Jaussaud και Didier Pironi στο τιμόνι της Renault Alpine A442B. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Renault Alpine GTA V6 Turbo Le Mans 1990-1991

Στο «πολιτικό» επίπεδο, οι νέες Alpine, πολύ φρόνιμες, τυπικά σπορ μοντέλα «Régie», με πενιχρή διανομή από το δίκτυο της Billancourt δεν θα πουλούσαν. Και o Ρόμβος θα αποφάσιζε να βάλει τελεία και παύλα σε αυτό το ταξίδι το 1995.

Ο Rédélé συνέχισε ως μέλος της Renault Sport, όπως ονομαζόταν πια από το 1976, μέχρι τη σύνταξή του. Έτσι, ο άνθρωπος που έφτιαξε ένα δικό του «Renault» για δική του χρήση, ολοκλήρωσε την καριέρα του με τη Formula 1, ζώντας όλη τη ζωή του ταγμένος στον Ρόμβο.

Ο Rédélé έφυγε από τη ζωή στις 10 Αυγούστου του 2007, σε ηλικία 85 ετών, και αναπαύεται στο κοιμητήριο της Μονμάρτης, στο Παρίσι. 

H Alpine του Rédélé με μια ματιά
1955 Γέννηση της Alpine
1962 Παρουσίαση της Α 110
1971 Λανσάρισμα της Α 310
1973 Πρωταθλήτρια στο WRC
1977 Εξαγορά από τη Renault
1978 Νίκη στις 24 Ώρες του Le Mans
1991 Λανσάρισμα της Α 610
1995 Τερματισμός της παραγωγής 
 

node/39652
Alice Huyler Ramsey

DRIVE Legend: Alice Huyler Ramsey 1886-1983

Σε πείσμα της συμπλεγματικής αντίληψης και των ηθών στις αρχές του 20ού αιώνα υπήρξαν γυναίκες που προσέφεραν τα μέγιστα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Μια από αυτές ήταν η Ramsey που, σαν σήμερα το 1909, ολοκλήρωσε τη διάσχιση των ΗΠΑ από Ανατολή σε Δύση...

Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 | Γιάννης Κουτσουφλάκης Επικοινωνία

DRIVE Legend: Alice Huyler Ramsey 1886-1983

Αν ξεχωρίζαμε δέκα γυναίκες που η αυτοκινητοβιομηχανία πρέπει να τους υποκλιθεί αυτές θα ήταν οι Bertha Benz, Helene Rother, Dorothée Pullinger, Wilma K. Russey, Florence Lawrence, Alice Huyler Ramsey, Joan Newton Cuneo, June McCarroll, Mary Anderson και η Charlotte Bridgwood. Με αυτή ή με οποιαδήποτε άλλη σειρά αξιολογεί ο καθένας.

Όμως, για την πρώτη που ολοκλήρωσε το cross-country των ΗΠΑ από την Ανατολική στη Δυτική Ακτή και για την πρώτη που μπήξε Automotive Hall of Fame θεωρούμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία. Ένα «ταξίδι» που η Alice Ramsey όχι μόνο το πραγματοποίησε στο περιθώριο της οικιακής ενασχόλησης και των μητρικών καθηκόντων της, αλλά και στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μια εποχή διόλου προνομιακή για μια γυναίκα. 

Η Alice γεννήθηκε ως Huyler στο New Jersey το 1886 και λίγα πράγματα είναι γνωστά για την νεότητά της. Γνωρίζουμε όμως ότι αποφοίτησε από το Vassar College σε μια εποχή που λιγότερο από το 7% των γυναικών πήγαιναν στο κολέγιο. Κάτι που αποτελεί για τα ήθη της εποχής προκλητικό και επαναστατικό από μόνο του. Αν και πήρε κορυφαία εκπαίδευση, δεν μπήκε ποτέ στο εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ. Αντ’ αυτού, παντρεύτηκε τον γερουσιαστή John R. Ramsey και από τα 22 κιόλας ήταν νοικοκυρά με δύο μικρά παιδιά. Ωστόσο, η παραμονή στο σπίτι δεν την ικανοποιούσε και όταν αγόρασε το πρώτο της αυτοκίνητο, το 1908, σύντομα μπήκε σε… περιπέτειες. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Οι τοπ 10 γυναίκες στην αυτοκινητική ιστορία

Παρότι οι Αμερικανίδες αποθαρρύνονταν από το περιβάλλον τους και γενικότερα από την κοινωνία να οδηγούν αυτοκίνητο, η Alice όχι μόνο έμαθε να σοφάρει, αλλά έγινε και οδηγάρα. Μόλις λίγους μήνες αφότου έπιασε για πρώτη φορά τιμόνι, συμμετέσχε στον αγώνα αντοχής του Montauk Point που απαιτούσε να οδηγήσει 200 μίλια σε μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Και ενώ ήταν μία από τις δύο μόνο γυναίκες στον αγώνα, όχι μόνο ολοκλήρωσε το ταξίδι, αλλά πέτυχε τέλεια επίδοση τερματίζοντας στην τρίτη θέση.

Alice Huyler Ramsey

Η φανταστική επίδοση της Alice πήρε διάσταση στον Τύπο, με την αυτοκινητοβιομηχανία Maxwell να έχει μια ιδέα για μια διαφημιστική καμπάνια με πρωταγωνίστρια την Alice: Θα της έδινε ένα καινούργιο 4κύλινδρο Maxwell DA με 30 άλογα για να διασχίσει ολόκληρη τη χώρα με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Και σε αντάλλαγμα, η Alice θα έδειχνε στον κόσμο ότι η Maxwell είχε φτιάξει ένα τόσο καλό αυτοκίνητο, ώστε ο καθένας -μπρρρ! ακόμα μια γυναίκα!- θα μπορούσε να το οδηγήσει. Η Alice συμφώνησε και στις 9 Ιουνίου του 1909 μαζί με άλλες τρεις φίλες της, που σημειωτέον καμία τους δεν ήξερε να οδηγεί, ξεκίνησαν τη διάσχιση της χώρας για πρώτη φορά με γυναικείο πλήρωμα.

Προφανώς η οδήγηση στην Αμερική το 1909 δεν έχει καμία σχέση με ό,τι γνωρίζουμε σήμερα. Από τα 5.800 km που διήνυσε η Alice από τη Νέα Υόρκη στο San Francisco, μόλις τα 250 ήταν λιθόστρωτα. Μάλιστα οι περισσότεροι δρόμοι δεν είχαν καν όνομα ή σήμανση, οπότε η Ramsey έπρεπε να χρησιμοποιήσει οδηγούς της εποχής που ονομάζονταν The Blue Book, κάτι αντίστοιχο με τους Guides Bleu της Michelin. Βέβαια, και πάλι οι οδηγίες ήταν ασαφείς ή παραπλανητικές και χωρίς καμία εικονογράφηση.

Μια οδηγία που έλεγε «στρίψε αριστερά στην πράσινη αγροικία» θα μπορούσε να σε στείλει εκατοντάδες μίλια εκτός πορείας, επειδή ο αγρότης είχε αποφασίσει εν τω μεταξύ να βάψει το σπίτι του κίτρινο. Τα πράγματα δε, έγιναν ακόμη χειρότερα καθώς για πέρα από το Μισισιπή δεν υπήρχαν οδηγίες στο Blue Book, οπότε η Alice θα έπρεπε κυριολεκτικά να μαντέψει το δρόμο της προς τη Δύση. Και για να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες, ακολουθούσε τους πιο πατημένους δρόμους ή αυτούς που είχαν τους τηλεφωνικούς στύλους με τα περισσότερα καλώδια.

Εκτός από την πλοήγηση σε σχεδόν αδιάβατους δρόμους, η Alice έδειξε εντυπωσιακές μηχανικές δεξιότητες. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της άλλαξε τουλάχιστον 11 λάστιχα, επισκεύασε το σπασμένο πεντάλ του φρένου, καθάριζε διαρκώς τα μπουζί για να κρατήσει το μοτέρ σε λειτουργία και χρειάστηκε να ψύξει το συμπλέκτη του Maxwell, μεταφέροντας νερό από τα πλευρικά χαντάκια του δρόμου με ένα ποτήρι .

Alice Huyler Ramsey

Οι δρόμοι δεν ήταν οι μοναδικές προκλήσεις που αντιμετώπιζε η Alice και οι σύντροφοί της. Στη Nebraska, βρέθηκαν εν μέσω ενός ανθρωποκυνηγητού για έναν δολοφόνο. Στο Wyoming, «τσακώθηκαν» με τους κοριούς του ξενοδοχείου και στη Nevada αντιμετώπισαν μια ομάδα ιθαγενών Αμερικανών που κρατούσαν τόξα και βέλη. Ωστόσο, η Alice δεν τα παράτησε.

Παρόλα τα εμπόδια που αντιμετώπισαν, η Alice και οι συντρόφισσές της ολοκλήρωσαν με επιτυχία το ταξίδι τους στις 6 Αυγούστου του 1909, φτάνοντας στο San Francisco τρεις εβδομάδες αργότερα από το προγραμματισμένο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, έγιναν τα αγαπημένα παιδιά του Τύπου και λαϊκοί ήρωες. Οι άνθρωποι έρχονταν καβάλα σε άλογα και άμαξες από για μίλια μακριά για να τις συναντήσουν σχεδόν σε κάθε στάση του ταξιδιού τους, συχνά περιμένοντας ώρες για να δουν εκείνες τις «pretty women motorists».

Ύστερα από το συνταρακτικό ταξίδι της, η Alice επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, μεγάλωσε τα παιδιά της και το 1961 έγραψε το βιβλίο «Veil, Duster and Tire Iron» εξιστορώντας το ταξίδι της. Ποτέ δεν έπαψε να αγαπάει τα αυτοκίνητα και ολοκλήρωσε ακόμα πάνω από 30 cross-country, πριν περάσει στην αιωνιότητα το 1983 σε ηλικία 96 ετών. Το 2000 έγινε η πρώτη γυναίκα που μπήκε Automotive Hall of Fame, ενώ της απενεμήθη επίσης ο τίτλος της «First Lady of Automotive Travel» και της «Woman Motorist of the Century».