node/36567

Luigi Colani: Ιστορικός μελλοντολόγος 1928-2019

Τα σχέδια του Colani, που στην εποχή τους εκλαμβάνονταν ως φουτουριστικές φαντασιώσεις, τελικά, συν τω χρόνω, αποδείχτηκαν και αποδεικνύονται σχεδιαστικές προθέσεις.

Ο Luigi Colani ήταν ένας από τους σημαντικότερους, αλλά και ταυτόχρονα του πιο υποτιμημένους σχεδιαστές του 20ού και 21ου αιώνα. Το παράδοξο είναι ότι ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του περισσότερο θεωρητικό παρά σχεδιαστή. Μέχρι χτες, ακόμα και σε ηλικία 91 ετών, ζούσε ανάμεσα στη Γερμανία και στην Κίνα.

Φορώντας εδώ και δεκαετίες λευκό πουλόβερ και λευκό παντελόνι, καλλιεργούσε μια φιλοσοφία όπου οι μορφές προέρχονται από τα αισθησιακά (ακόμη και σεξουαλικά) σχήματα της φύσης -ειδικά τα αγαπημένα του, ψάρια και πουλιά.

Ο Colani προέκυψε ως ήρωας της μηνιαίας ρουμπρίκας «DRIVE Legends» του περιοδικού μας, τον Νοέμβριο του 2018, τελείως τυχαία. Η αλήθεια είναι ότι τον είχα ακουστά, αλλά δεν γνώριζα το έργο του. Όμως, σε συζήτηση με τον Κλεάνθη Τριανταφυλλίδη για το Ford Taunus TC, που θεωρώ το απόλυτα ισορροπημένο δείγμα μπερλίνας των '70s, αναρωτήθηκα ποιος το σχεδίασε. Και ψάχνοντας ανακάλυψα να λέγεται ότι αυτός κρύβεται πίσω από το σχεδιασμό του…

Και σήμερα, επανέρχεται στο ιντερνετικό προσκήνιο, καθώς έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών.

Luigi Colani

Γεννημένος στο Βερολίνο ως Lutz Colani στις 2 Αυγούστου του 1928, κουρδικής καταγωγής, ξεκίνησε την εξαιρετική καριέρα του ως σχεδιαστής στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ασχολούμενος αρχικά με τα αυτοκίνητα.

Αφού σπούδασε αεροδυναμική στη Σορβόννη και πέρασε μια περίοδο στις ΗΠΑ, εργαζόμενος για την Douglas Aircraft Company, όπου μελέτησε τη χρήση νέων υλικών, το 1953 μετακόμισε στη SIMCA στη Γαλλία, όπου εξέλιξε το πρώτο εξ ολοκλήρου πλαστικό αμάξωμα. Και από τότε μέχρι σήμερα, η χρήση του πλαστικού στο σχεδιασμό έπαιξε κρίσιμο ρόλο στον κόσμο του Colani.

Το 1955, ο Colani επέστρεψε στη γενέτειρά του, έμπλεος από μεγάλα οράματα κι ένα χαρτοφυλάκιο διεθνούς εμπειρίας. Πίσω στο Βερολίνο, άρχισε να σχεδιάζει πλαίσια, τα οποία και βραβεύτηκαν, για τους κορυφαίους καροσερίστες Erdmann & Rossi και Rometsch.

Ταυτόχρονα, προώθησε τα πλαστικά σχέδιά του, κάτι που κορυφώθηκε στη δεκαετία του ’60 με το κόμπακτ σπόρτσκαρ Colani GT. Ένα μοντέλο που διατίθετο ως κιτ DIY πάνω σε πλατφόρμα VW και γρήγορα εξελίχτηκε ως icon of life της δεκαετίας του ’60.

Colani GT

Τα πλαστικά έπιπλα του Colani που κατασκευάζονταν στη δεκαετία του ’60 για γερμανικές εταιρείες τον κατέστησαν ποπ-σταρ παγκοσμίου φήμης του σχεδιασμού.

Το 1972, με τη βοήθεια του Schloss Harkotten, ενός πολιτιστικού προπύργιου και δημιουργικού εργαστηρίου στη Βεστφαλία, ο πολυτάλαντος και ιδιοφυής Colani δημιούργησε ένα «Design Factory» που έδωσε νέα μορφή σε όλες σχεδόν τους τομείς της ζωής, κομίζοντας καινοτόμα σχήματα και επαναστατικά κόνσεπτ. 

Στη δεκαετία του ’70, προετοίμασε μελέτες για ανεμοπλάνα υψηλών επιδόσεων, ικανά να πετάξουν πάνω από τον Ατλαντικό, τάνκερ με νέους τύπους προπελών, οικολογικά αυτοκίνητα με κατανάλωση μόνο 1,7 kg φυσικού αερίου ανά 100 km. Για να μην αναφέρουμε προϊόντα της εποχής για τις βιομηχανίες πορσελάνης και ειδών υγιεινής, που λανσαρίστηκαν από τις Grohe και Rosenthal.

Η VW δε, κατέβαλε στον Colani τεράστια κεφάλαια για να οραματιστεί το μέλλον, καταρτίζοντας μελέτες για τα αυριανά αυτοκίνητα της εταιρείας. Για τον ίδιο λόγο του επέτρεψε να χρησιμοποιεί για τα πρωτότυπά του την αεροδυναμική σήραγγα, προκειμένου να δοκιμάσει αμαξώματα για εξοικονόμηση καυσίμων και υψηλή ταχύτητα.

Αρχιτέκτονες και σχεδιαστές όπως ο Karim Rashid, η Zaha Hadid και ο Santiago Calatrava θα μπορούσαν να έχουν φοιτήσει στη σχολή βιομορφισμού του Colani.

Μέχρι τότε, ο Colani ήταν ο πιο γνωστός σχεδιαστής παγκοσμίως, αναγνωρίσιμος από την υπογραφή «Colani» σε όλα τα σχέδια και τα προϊόντα του, καθώς και από τις βιοδυναμικές μορφές που δημιούργησε, διαμορφώνοντας την ίδια τη φύση.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Colani άρχισε να εργάζεται για την Canon, για τη Sony, για τη Mazda και να μην ξεχνάμε άλλες, αμέτρητες εταιρείες που εστιάζονταν στον τρόπο ζωής. Έτσι προέκυψε η παγκοσμίως γνωστή φωτογραφική μηχανή SLR, η Canon T90, το 1986. Η πρώτη φωτογραφική μηχανής που σχεδιάστηκε ρητά για το σχήμα του ανθρώπινου χεριού και ματιού. Σχέδιο που αντέγραψαν σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών. Αλλά και τα οργανικά διαμορφωμένα ακουστικά της Sony, το 1988, τα πρώτα του είδους, που αγοράστηκαν μέχρι από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης για τη μόνιμη συλλογή του.

Luigi Colani

Στο Στούντιο Ερευνών του στη Βέρνη της Ελβετίας, το οποίο άνοιξε το 1986, ο Colani δημιούργησε μελέτες-οράματα για υπερηχητικά αεροπλάνα, τρένα υψηλής ταχύτητας, βιο-οργανικές αρχιτεκτονικές, αεροδυναμικό αθλητικό εξοπλισμό, ρολόγια και κοσμήματα.

Το 1989, οι προσπάθειές του κορυφώθηκαν με την παρουσίαση και δοκιμή 13 αεροδυναμικών οχημάτων στα Bonneville Salt Flats στη Utah, όπου ο Colani άφησε άφωνους τους πάντες με τα αυτοκίνητα εξοικονόμησης καυσίμων που έθεσαν πολλά ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά. 

Αδιαμφισβήτητα, το έργο του μαρτυρά μια ανεξάντλητη ποικιλία μορφών και σχημάτων. Στη δεκαετία του ’90, η Colani εξέλιξε το πρώτο PC χωρίς ακμές και ορθές γωνίες για τη γερμανική Vobis. Το 2002, στο στούντιο σχεδίασής του στην Καρλσρούη παρουσίασε το έβδομο εφικτό πρωτότυπο για ένα πρωτοποριακό, αεροδυναμικό φορτηγό πάνω σε πλατφόρμα της Mercedes-Benz.

Luigi Colani

Την ίδια χρονιά, ο Colani σημείωσε άλλη μια θριαμβευτική επιτυχία, όταν οι δυναμικές μελέτες του για μεγάλα σχήματα παρουσιάστηκαν στη μόνιμη συλλογή του Pinakothek der Moderne στο Neue Sammlung του Μονάχου.

Η stealth αισθητική του Colani θα μπορούσε να θεωρηθεί εκτός τόπου και χρόνου ή διαστημική, πίσω στη δεκαετία του ’70. Οι ιδέες του φαίνονταν να ταίριαζαν καλύτερα σε ένα πρωτότυπο ή σε ένα όχημα για το Star Wars, παρά σε μια γραμμή παραγωγής της Volkswagen. Αλλά σήμερα που ο κόσμος ξυπνά και κοιμάται με την εξοικονόμηση ενέργειας, η στεντόρεια άποψη του Colani για την αεροδυναμική και τα καύσιμα φαίνεται πιο σχετική και επίκαιρη από ποτέ.

Luigi Colani

node/39101
Ventouri 260 Atlantique

Venturi 210 & 260 1984-1994: Κόντρα στον καιρό

Καλοαναθρεμμένα και καλά φτιαγμένα, τα Venturi μπορούσαν να τα βάλουν με τα καλύτερα GT της εποχής τους. Ελλείψει φήμης όμως, η πορεία τους είχε κοντά ποδάρια…

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020 | Γιάννης Κουτσουφλάκης Επικοινωνία

Venturi 210 & 260 1984-1994: Κόντρα στον καιρό

Διεθνές Σαλόνι του Παρισιού 1984. Στο περιθώριο των τεράστιων κατασκευών με τα αχανή σταντ που φιλοξενούσαν τους μεγάλους της παρισινής έκθεσης, ένα σταντ, μόλις και μετά βίας ταπεινό, προκαλούσε την περιέργεια των επισκεπτών. Κάτω από τη μαρκίζα που έγραφε «Ventury», με την ορθογραφία όπως την βλέπετε, με ένα «y», φιγουράριζε ένα κεντρομήχανο κουπέ. 

Με το «καλημέρα», ο σπορ προσανατολισμός του αυτοκινήτου ήταν δεδηλωμένος. Δημιούργημα του πάθους δύο ανθρώπων, του Gérard Godfroy και του Claude Poiraud, σχεδιαστή και μηχανικού αντίστοιχα, τράβηξε το ενδιαφέρον του Hervé Boulan, ενός επενδυτή o οποίος και κατάρτισε ένα σχέδιο παραγωγής. 

Στη συνέχεια όλα εξελίχτηκαν πολύ γρήγορα, με τη δημιουργία της MVS -Manufacture de Voitures de Sport- και την κατασκευή ενός πρωτοτύπου που φορούσε κινητήρα από Peugeot 505 Turbo. To δημιούργημα αυτό, πολύ βιοτεχνικό, εγκαταλείφθηκε εις όφελος ενός πιο φιλόδοξου πρότζεκτ που για καρδιά του θα είχε τον V6 Turbo PRV, το ίδιο 3λιτρο μοτέρ που φορούσε το Renault 25 V6 Turbo.

Ventouri 260 Atlantique
Ταχύτατο και ομοιογενές, το 260 με τον V6 PRV τούρμπο 2.8 αναδείχτηκε στην πιο επιτυχημένη έκδοση της σύντομης εποποιίας της Venturi.


Τους τρεις άνδρες ήρθε να συνδράμει ο Jean Rondeau. O οδηγός, κατασκευαστής και νικητής των 24 Ωρών του Le Mans του 1980, ενεπλάκη με τη σειρά του σε αυτήν την περιπέτεια για να εξελίξει το σασί και τις αναρτήσεις. Κοντά σε αυτόν και ο Jean-Pierre Beltoise και ο Mauro Bianchi, παλιός οδηγός της Alpine Renault, που συμμετείχαν στις πρώτες δοκιμές εξέλιξης στον δρόμο. 

Με λανσάρισμα το 1986, η τελική έκδοση παραγωγής της Venturi επιβλήθηκε μονομιάς ως μια αδιαμφισβήτητη αισθητική επιτυχία. Προκαλώντας τη σιλουέτα της Lotus Esprit, η γραμμή του αυτοκινήτου συνταίριαζε τη λιτή γοητεία και τα πολύτιμα αεροδυναμικά στοιχεία που του εξασφάλιζαν το καλό πάτημα στον δρόμο σε υψηλή ταχύτητα.

Με αυτοφερόμενο πλαίσιο μεγάλης στρεπτικής ακαμψίας και κοφτερό εμπρός σύστημα με διπλά ψαλίδια και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, η Venturi 260 έκανε πάρτι επίσης και στις φιδίσιες διαδρομές. Σχεδόν σωστό σε επιδόσεις με τον «γηραλέο» κινητήρα PRV, ωρίμασε για τα καλά το 1990, υιοθετώντας τον 2.8 V6 τούρμπο. Ισχυρό, γρήγορο και ελαστικό (430+ Nm από τις 2.000 rpm), αυτό το Venturi φιγουράριζε ανάμεσα στα δέκα ταχύτερα αυτοκίνητα στον κόσμο.

Ventouri 260 Atlantique
Παρότι το μοτέρ δεν είχε ευγενική καταγωγή, έφτανε και αρκούσε στο Venturi για να τα βάζει στον δρόμο με ό,τι καλύτερο (και ακριβότερο) κυκλοφορούσε στην πιάτσα των GT.


Σε αντίθεση όμως με τα δυναμικά πλεονεκτήματα και τη σοβαρότητα στην κατασκευή του, η εμπορική επιτυχία του σημείωνε χαμηλές πτήσεις, αφενός λόγω της ορατότητας, αφετέρου λόγω έλλειψης ενός πραγματικού δικτύου διανομής.

Οι δυσκολίες αυτές έκοβαν την όρεξη όσων θα ήθελαν να επενδύσουν στη διανομή της Venturi ή των εμπόρων που ήδη διατηρούσαν επιχειρήσεις που εμπορεύονταν εξωτικά ή λιγότερο εξωτικά αυτοκίνητα. Κατάσταση που οδήγησε μοιραία στη διακοπή του εγχειρήματος το 1999. Και την κήρυξη πτώχευσης το 2000.

Την ίδια χρονιά, ο Μονεγάσκος Gildo Pallanca Pastor αγόρασε τη Venturi και αποφάσισε να επικεντρωθεί στους ηλεκτροκινητήρες. Αυτή η αλλαγή προσανατολισμού ήταν που γέννησε το περιορισμένης παραγωγής Fétish, το πρώτο ηλεκτρικό σπόρτσκαρ στον κόσμο. Η υποδοχή του Fétish ήταν ενθουσιώδης από το κοινό, οδηγώντας σε ακόμη πέντε καινοτόμα, πρωτότυπα αυτοκίνητα.

Ventouri 260 Atlantique
Καθαρό και λιτό όπως οι γραμμές του αυτοκινήτου, τo ταμπλό και η ατμόσφαιρα της καμπίνας γενικότερα ξεχώριζαν για το καλό γούστο που συνδυαζόταν με ακριβό δέρμα και -κατά περίπτωση- ξύλο -δείτε στην γκάλερι.


Ο ηλεκτρικός πυρετός της Venturi ήταν που την ώθησε να γίνει η πρώτη ομάδα που εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula Ε, υπό την ονομασία ROKiT Venturi Racing, με οδηγούς τους Felipe Massa και Edoardo Mortara. Σήμερα, η Venturi ειδικεύεται στην εξέλιξη ηλεκτρικών οχημάτων υψηλής απόδοσης που προορίζονται να σπάσουν ρεκόρ ή να λειτουργήσουν σε ακραίες συνθήκες.

Έναν χρόνο πριν η «θερμική» Venturi κατεβάσει ρολά, τον Ιούλιο του 1998, είχα την τύχη να γνωρίσω τον αντιπρόσωπό της στο Χονγκ Κονγκ. Επρόκειτο για μια τελείως τυχαία γνωριμία, καθώς πιάσαμε κουβέντα στην επίσημη παρουσίαση της Maserati 3200GT στο Polo de Paris. H γνωριμία μας συνεχίστηκε σε ένα εκπληκτικό κινεζικό εστιατόριο (δεν το ’πιανε το μάτι σου) στο 17ο Διαμέρισμα του Παρισιού και την άλλη μέρα που διαμεσολάβησε για να μου δώσουν να κάνω βόλτα με μια Venturi 300 Atlantique. Παίρνοντας έτσι μυρωδιά την ευκαιρία που χάθηκε και, στο μέτρο του δυνατού, που αντιλήφθηκα τη σοβαρότητα της κατασκευής αυτών των αυτοκινήτων.

Ventouri 260 Atlantique

Αν σήμερα θελήσει κάποιος να αποκτήσει μια Venturi 210 ή 260, η υπόθεση δεν είναι πανάκριβη. Για μια 260 Coupé SPC σε πολύ καλή κατάσταση η τιμή δεν υπερβαίνει τις 50 χιλιάδες, ενώ για μια 260 Atlantique θα χρειαστεί μέχρι 70.000. Για μια 210 η τιμή είναι ελαφρώς πιο χαμηλή. 

H Venturi 260 με μια ματιά
Κινητήρας 6κύλινδρος σε V, τούρμπο, στο κέντρο
Χωρητικότητα 2.849 cc
Τροφοδοσία Ψεκασμός πολλαπλών σημείων Renix-EIA, τούρμπο Garrett T3, ιντερκούλερ
Ισχύς 260 PS/5.750 rpm 
Ροπή 432 Nm/2.000 rpm
Κιβώτιο Χειροκίνητο 5τάχυτο
Διαστάσεις 4,09 x 1,70 x 1,17 m
Μεταξόνιο 2,4 m
Ρεζερβουάρ 90 lt
Βάρος 1.265 kg
Φρένα Αεριζόμενα δισκόφρενα σε όλους τους τροχούς, 280 mm εμπρός και πίσω 
Λάστιχα Michelin MXX 205/55 ZR16 εμπρός, Michelin MXX 245/55 ZR16 πίσω
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 5,2”
0-400 m 13,2”
0-1.000 m 24,4”
Τελική ταχύτητα 270 km/h
Κατανάλωση 11,3 lt/100 km
Παραγωγή 264 αυτοκίνητα (1984-1994)
Τιμή σήμερα Από €60.000 έως €75.000 (πολύ καλή έως άριστη κατάσταση) 

node/39087

Στην παραγωγή ξανά η Aston Martin DB5 του James Bond

Η Aston Martin DB5 που οδηγούσε ο James Bond ξαναβγαίνει σε 25 αντίτυπα, με όλα τα gadget του «007» και εξωφρενική τιμή.

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020 | Αλέξης Γαλανόπουλος Επικοινωνία

Στην παραγωγή ξανά η Aston Martin DB5 του James Bond

Η Aston Martin είχε αποκαλύψει εδώ και καιρό τα σχέδιά της για την κατασκευή κάποιων DB5 με τις προδιαγραφές που είχε το αυτοκίνητο του James Bond στην ταινία Goldfinger. Και σήμερα, 55 χρόνια μετά την κατάργηση της DB5, η παραγωγή αυτών των 25 πολύ ξεχωριστών αυτοκινήτων έχει ξεκινήσει.

Η Aston Martin DB5 Goldfinger κατασκευάζεται από το Heritage Division της φίρμας, σε συνεργασία με την EON Productions, την εταιρία παραγωγής των ταινιών James Bond. Κι αυτό γιατί αυτό το «continuation» θα περιλαμβάνει πολλά από τα gadget που είχε και το αυτοκίνητο του Βρετανού πράκτορα, όπως μηχανισμούς δημιουργίας καπνού και ψεκασμού λαδιού πίσω, αναδιπλούμενες πινακίδες κυκλοφορίας, πυροβόλα που αναδύονται από το εμπρός μέρος (μη ενεργά…), οθόνη ραντάρ στο ταμπλό κ.ά.

Για την κατασκευή της «νέας» DB5 συνδυάζεται η προσοχή στη λεπτομέρεια που είχαν οι χειροποίητες Aston Martin εκείνης της εποχής με τη μοντέρνα, σημερινή τεχνολογία, και απαιτούνται 4.500 ώρες δουλειάς. Δεν πρόκειται για αποκατάσταση παλιών DB5, αλλά για καινούργια αυτοκίνητα, φτιαγμένα από το μηδέν, με ατσάλινο πλαίσιο και αλουμινένιο αμάξωμα. Κάτω από το καπό βρίσκεται ένας ατμοσφαιρικός, 5λιτρος 6κύλινδρος με τρία διπλά καρμπιρατέρ SU, που αποδίδει περίπου 290 PS. Το 5άρι κιβώτιο είναι της ZF, και στέλνει την κίνηση σε ένα μηχανικό μπλοκέ διαφορικό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Σε δημοπρασία η Aston Martin DB5 του James Bond [video]

Η Aston Martin DB5 Goldfinger απευθύνεται στους πιο φανατικούς αλλά και πιο εύπορους φίλους του James Bond, αφού η τιμή της αγγίζει τα €3.000.000 προ φόρων. Μάλιστα, οι 25 αγοραστές δεν θα μπορούν να χαρούν το νέο τους απόκτημα όπου θέλουν, αφού η DB5 Goldfinger δεν διαθέτει έγκριση τύπου για έκδοση πινακίδων και κυκλοφορία στο δρόμο!

Ο υπεύθυνος του Heritage Division της φίρμας, Clive Wilson, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε την πρώτη νέα DB5 να παίρνει σιγά-σιγά την τελική της μορφή. Έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια από τότε που φτιάχτηκε εδώ ένα τέτοιο μοντέλο. Σήμερα γινόμαστε μέρος της ιστορίας της Aston Martin, κάνουμε κάτι για το οποίο θα έχουμε να λέμε στα εγγόνια μας».

Υπενθυμίζουμε ότι η DB5 Goldfinger αποτελεί το δεύτερο μοντέλο «continuation» της Aston Martin, μετά από την DB4 GT.

[Πηγή: Aston Martin]