«Το λίθιο, μας ανήκει», δηλώνει ο πρόεδρος της Χιλής

«Το λίθιο, μας ανήκει», δηλώνει ο πρόεδρος της Χιλής

Ο πρόεδρος της Χιλής, Gabriel Boric, ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση, ότι τα αποθέματα λιθίου της χώρας θα περάσουν πλήρως σε κρατικά χέρια προς όφελος των πολιτών αλλά και του περιβάλλοντος.

Η Χιλή, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα λιθίου στον κόσμο και ο πρόεδρος Gabriel Boric, βλέποντας τι πρόκειται να ακολουθήσει στη νέα ηλεκτρική εποχή της αυτοκινητοβιομηχανίας, ανακοίνωσε ότι όλα τα αποθέματα λιθίου που βρίσκονται στα εδάφη της, θα περάσουν υπό τη σκέπη της νεοσύστατης Εθνικής Εταιρείας Λιθίου.

chile

Το λίθιο, είναι η βασική πρώτη ύλη για την κατασκευή των μπαταριών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όσοι κατασκευαστές εξασφαλίσουν την απαραίτητη επάρκεια σε αυτό, τότε αυτομάτως, θα αποκτήσουν και ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους. 

Με πιο απλά λόγια, όσες χώρες διαθέτουν στα εδάφη τους την πολύτιμη αυτή ορυκτή ύλη, θα δεχτούν πολύ «στενό μαρκάρισμα» από τις ισχυρές βιομηχανίες αυτού του πλανήτη, προκειμένου να ενδώσουν στις απαιτήσεις τους. 

Ο πρόεδρος της Χιλής, Gabriel Boric, γνωρίζοντας ότι η χώρα του διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο, ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο, ότι θα καταθέσει άμεσα προς έγκριση νομοσχέδιο με το οποίο θα ζητά την άδεια, ώστε να περάσουν σε κρατικά χέρια όλα τα ορυχεία λιθίου της χώρας.

lithium

Αυτή τη στιγμή στη Χιλή, την εκμετάλλευση των ορυχείων λιθίου, έχουν ουσιαστικά δύο πολυεθνικές. Η SQM (Sociedad Quimica y Minera de Chile) και η Albemarle (Alb.N). Οι δυο αυτές εταιρείες έχουν υπογράψει συμβάσεις με το Κράτος έως το 2030. Αμφότερες, προμηθεύουν με λίθιο γίγαντες της παγκόσμιας βιομηχανίας, όπως την LG Energy, την Tesla κ.α. 

Ο πρόεδρος της Χιλής, δεν προτίθεται να διακόψει τις ισχύουσες συμφωνίες μαζί τους αλλά θα λάβει σοβαρά υπόψη του για το μέλλον, εάν θα φανούν «ανοικτές» σε ενδεχόμενη κρατική συμμετοχή από τη νέα χρονιά. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση από εκπροσώπους των συγκεκριμένων εταιρειών.    

Επιπλέον, ο Boric ανακοίνωσε, ότι έχει ήδη συσταθεί εξειδικευμένη κρατική επιτροπή η οποία θα ξεκινήσει άμεσα ελέγχους στα ορυχεία λιθίου όλης της χώρας, ώστε να διαπιστώσει εάν έχουν τηρηθεί όλες οι συμβάσεις για τις διαδικασίες εξόρυξης και προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube