Lamborghini 350GTV ή αλλιώς... η γέννηση του Tαύρου

Lamborghini 350GTV ή αλλιώς... η γέννηση του Tαύρου

Σαν σήμερα, πριν από 59 χρόνια η Lamborghini 350GTV, σηματοδοτεί τη γέννηση της θρυλικής αυτοκινητοβιομηχανίας της Sant'Agata.

Lamborghini 350 GTV

Όταν ο Ferruccio Lamborghini παραπονέθηκε για κάποια ελαττώματα της Ferrari 250GT που είχε στην κατοχή του, οι φήμες υποστηρίζουν πως ο Commendatore απάντησε: «Τι ξέρει από σπορ αυτοκίνητα αυτός; Ένας κατασκευαστής τρακτέρ είναι!». Αλήθεια ή ψέματα, ο Ferruccio πείσμωσε και λίγο καιρό αργότερα, δημιουργεί το πρώτο του αυτοκίνητο: Τη Lamborghini 350GTV.

Η «Automobili Ferruccio Lamborghini S.p.A.» ιδρύθηκε την άνοιξη του 1963, στη Sant'Agata Bolognese, μια κωμόπολη μεταξύ της Modena και της Bologna, κοντά στο εργοστάσιο των αγροτικών μηχανημάτων του Ferruccio και στην γενέτειρα των Ferrari, Maserati και Ducati. 

Ο Ferruccio εμπιστεύτηκε τη σχεδίαση της Lamborghini 350GTV στον πρώην σχεδιαστή του Bertone, Franco Scaglione, με την κατασκευή να αναλαμβάνει η τορινέζικη Carrozzeria Sargiotto 

350 GTV

Ο πρόδρομος του πρώτου μοντέλου παραγωγής της νέας εταιρείας παρουσιάστηκε επίσημα στο κοινό στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου στο Τορίνο το 1963. Η κωδικοποίησή του, κατά τις συνήθειες της εποχής εκείνης και όχι μόνο, υποδήλωνε τα χαρακτηριστικά της ταυτότητάς του: GTV από τα ακρωνύμια των λέξεων Grand Turismo Veloce και 350 από τον κυβισμό του.

Ο V12 κινητήρας της 350GTV, καταπληκτικός τόσο σε εμφάνιση όσο και σε προδιαγραφές, ήταν ένα ακόμη έργο του Giotto Bizzarini (υπεύθυνος μεταξύ άλλων και για τις επιτυχίες της Ferrari 250GTO στους αγώνες), αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι υπήρχε και μια κάποια ανάμιξη της Honda στην εξέλιξη του...

Lamborghini 350GTV 

Όταν το πρωτότυπο αυτοκίνητο παρουσιάστηκε στο Τορίνο το 1963, ο κινητήρας δεν είχε τοποθετηθεί ακόμη, με τον Lamborghini να ζητά συγνώμη που δεν άνοιγαν οι πόρτες και το καπό, λέγοντας τότε στους εκπροσώπους του Τύπου «Ο μηχανικός μου ξέχασε τα κλειδιά, ο ανόητος!».

Ο Lamborghini εμπιστεύτηκε τη σχεδίαση του πρώτου του μοντέλου στον πρώην σχεδιαστή του Bertone, τον Franco Scaglione με την κατασκευή να αναλαμβάνει η Carrozzeria Sargiotto στο Τορίνο. Ο Giorgio Neri και ο Luciano Bonacini ανέλαβαν το κτίσιμο του πλαισίου, στη Modena.

Lamborghini 350GTV

To σουλούπι φάτσμπακ είχε ένα πολύ γνώριμο εμπρός μέρος που σε πολλούς θύμιζε την Corvette Sting Ray της εποχής. Έπειτα μάλιστα από πολλά χρόνια ένας στενός φίλος του Lamborghini είχε παραδεχτεί ότι η έγκριση του σχεδίου κάθε άλλο παρά ομόφωνη ήταν. 

Την τελική διαμόρφωση του αμαξώματος ανέλαβε τελικά η Carrozzeria Touring Superleggera, που ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά του Lamborghini και παρενέβη δραστικά στον επανασχεδιασμό του μοντέλου, χωρίς όμως και να αλλάξει τη φυσιογνωμία του.

Lamborghini

Όσο για τον 12κύλινδρο κινητήρα της έκδοσης παραγωγής, υπέστη εξορθολογισμό για την αρμονικότερη λειτουργία του, υιοθετώντας παράλληλα την ισχύ των 280 PS. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η 350GT, που παρουσιάστηκε στις 11 Μαΐου του 1964 ως το πρώτο μοντέλο παραγωγής στην ιστορία της ιταλικής εταιρείας και κατασκευάστηκε σε 120 μονάδες συνολικά. 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube