VW: Τέρμα οι ευγένειες με τις ΗΠΑ!

VW: Τέρμα οι ευγένειες με τις ΗΠΑ!

Αφού απέτυχε να κατευνάσει τους Αμερικανούς μετά το dieselgate, περνάει τώρα στην επίθεση.

Την περασμένη εβδομάδα, ο CEO του VW Group, Matthias Mueller, είχε πάει στο Detroit για να δει την έκθεση, αλλά και κάποιους που θέλουν να του περάσουν κουκούλα στο κεφάλι και σχοινί στο λαιμό.

Όμως η σημειολογία των ομιλιών του, γεμάτη δικαιολογίες αλλά όχι ασύμβατη με τη μετάνοια, δεν βελτίωσε τη διάθεση των Αμερικανών και των Αρχών τους, που έχουν εξοργιστεί από το ότι το VW Group είχε εφοδιάσει 600.000 ντίζελ αυτοκίνητα με λογισμικό που τους επέτρεπε να ρυπαίνουν υπερβολικά χωρίς να πιάνονται.   

Αφού λοιπόν η προσπάθεια να τους κερδίσει απέτυχε, ο Mueller πέρασε στην επίθεση. Την προηγουμένη της συνεδρίασης του Εποπτικού Συμβουλίου, όπου και πάλι κινδυνεύει να στριμωχτεί, ο CEO του Ομίλου αλλάζει ύφος και τακτική. Το πρόστιμο των 18,5 δισ. ευρώ που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ; «Σκέτη φημολογία», δηλώνει στο RedaktionsNetzwerk Deutschland, που συγκεντρώνει καμιά τριανταριά γερμανικούς τίτλους. Ένα ποσό που «δεν είναι σοβαρό». 

Και όμως, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) έχουν κάνει τους υπολογισμούς τους από τότε που αποφάσισαν, στις 4 Ιανουαρίου, να παραπέμψουν στα δικαστήρια τη VW και τις premium μάρκες της, Audi και Porsche.

Οι αμερικανικές Αρχές διεκδικούν, για κάθε αυτοκίνητο που πουλήθηκε πριν της 13 Ιανουαρίου 2009, το ποσό των 32.500 δολαρίων, στο οποίο προσθέτουν και άλλα 2.750 δολάρια για την εγκατάσταση του παράνομου λογισμικού. Επιπλέον, διεκδικούν 7.500 συν 3.750 δολάρια για κάθε αυτοκίνητο που πουλήθηκε μετά την παραπάνω ημερομηνία – σύμφωνα με την ημερήσια οικονομική εφημερίδα Les Echos.

Όμως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, το VW Group θέλει να προσλάβει τον πρώην (1993-2001) αρχηγό του FBI, Louis Freeh, ως μεσολαβητή προς τις αμερικανικές Αρχές. Και για τη συνέχεια ο γερμανικός όμιλος σχεδιάζει μια γενικευμένη επίθεση με κινητήρες ντίζελ, που θα περιλαμβάνει και τις ΗΠΑ! Για την τιμή των όπλων;

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube