Volkswagen: Υπεύθυνοι για το σκάνδαλο «Dieselgate», οι Winterkorn και Stadler

Volkswagen: Υπεύθυνοι για το σκάνδαλο «Dieselgate», οι Winterkorn και Stadler

Η Volkswagen, έπειτα από εκτενείς έρευνες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Martin Winterkorn και Rupert Stadler είναι υπεύθυνοι για το σκάνδαλο παραποίησης των εκπομπών ρύπων στα ντίζελ μοντέλα της.

Η Volkswagen, ανακοίνωσε σήμερα επίσημα ότι θα κινηθεί νομικά, διεκδικώντας αποζημιώσεις από τον πρώην ισχυρό άνδρα του ομίλου, Martin Winterkorn, καθώς και από το πρώην «αφεντικό» της Audi, Rupert Stadler, για το σκάνδαλο με τις παραποιημένες εκπομπές ρύπων στα ντίζελ μοντέλα της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του γερμανικού ομίλου ανέφερε ότι η μακροχρόνια έρευνα ολοκληρώθηκε, αποδεικνύοντας ότι οι Martin Winterkorn και Rupert Stadler, παραβίασαν επανειλημμένα τα καθήκοντα τους προσθέτοντας ωστόσο, ότι κανένα άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου δεν είχε γνώση για τις εν λόγω παραβιάσεις.

vvw

Η Volkswagen, είχε παραδεχθεί το 2015 έπειτα από έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, τη χρήση παράνομου λογισμικού για τις εκπομπές ρύπων στα ντίζελ μοντέλα της. Το σκάνδαλο που ξέσπασε στις ΗΠΑ -και όχι μόνο- ήταν άνευ προηγουμένου και υπήρξε η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Πέρα από το οικονομικό σκέλος, όπου στοίχισε στη VW περισσότερα από 32 δισ. ευρώ (38 δισ. δολάρια) σε πρόστιμα, ανακλήσεις και νομικά έξοδα, το πλήγμα που δέχθηκε η εταιρεία στο ίματζ της, δεν μπορεί εύκολα να «μετρηθεί».

Ο Winterkorn, είχε παραιτηθεί από τη θέση του στις 23 Σεπτεμβρίου του 2015, μία μόλις εβδομάδα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και σχεδόν τρία χρόνια μετά, η Volkswagen σταμάτησε τη συνεργασία της και με τον Rupert Stadler. 

Την υπόθεση χειρίστηκε το δικηγορικό γραφείο Gleiss Lutz, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 1,6 εκ. αρχεία σχετικά με το θέμα και πραγματοποιώντας περισσότερες από 1.550 «συνεντεύξεις» με εμπλεκόμενους φορείς στην υπόθεση, προκειμένου να καταλήξει στο συμπέρασμα του.

Οι δικηγόροι του Winterkorn, εξέφρασαν τη λύπη τους για τη συγκεκριμένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου VW, δηλώνοντας ότι ο πελάτης τους, είναι αθώος. Αντίθετα, οι δικηγόροι του Stadler αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube