Venturi Antarctica: Το πρώτο ηλεκτρικό όχημα για εξερεύνηση στους Πόλους

Venturi Antarctica: Το πρώτο ηλεκτρικό όχημα για εξερεύνηση στους Πόλους

Το πρώτο πολικό εξερευνητικό όχημα που κινείται με ηλεκτρική ενέργεια και μόνο, έχει ήδη πιάσει δουλειά στην Ανταρκτική.

Το Venturi Antarctica, το πρώτο ηλεκτρικό εξερευνητικό όχημα για τους Πόλους, βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό στο βελγικό σταθμό Princess Elisabeth Antarctica κοντά στον Νότιο Πόλο.

Για όσους το όνομα Venturi είναι άγνωστο, να σημειώσουμε πως πρόκειται για μια εταιρεία με έδρα στο Μονακό και εξειδίκευση αξιώσεων στην ηλεκτροκίνηση. Για του λόγου το ακριβές, η Venturi όχι μόνο συμμετέχει στην Formula E αλλά έχει στο ενεργητικό της και κάμποσα ρεκόρ ταχύτητας ηλεκτρικών οχημάτων.
Το Antarctica είναι ένας κόμπακτ αλλά παντός εδάφους ερπυστριοφόρος εξερευνητής των πάγων. Η πρώτη γενιά του παρουσιάστηκε το 2019 και δοκιμάστηκε στον Καναδά, ωστόσο από τότε έχει δεχθεί πολλές βελτιώσεις ώστε να μπορεί να τα βγάλει πέρα στις ακραίες συνθήκες της Ανταρκτικής.

Venturi Antarctica

Έχει μήκος μόλις 3,4 m και ύψος 2,18 m, ενώ ζυγίζει περίπου 2,5 τόνους και μπορεί να μεταφέρει έως έξι ανθρώπους με τον εξοπλισμό τους. Το εμπρός μέρος της καμπίνας φιλοξενεί τον οδηγό και το συνοδηγό, ενώ το πίσω είναι ειδικά διαμορφωμένο και υπάρχουν τέσσερα αναδιπλούμενα καθίσματα.

Την κίνηση δίνουν δύο ηλεκτροκινητήρες με ισχύ 60 kW (82 PS) και η μπαταρία έχει χωρητικότητα 52,6 kWh. Είναι επαρκής για αυτονομία σχεδόν 50 km, ωστόσο στο όχημα μπορεί να υπάρχει και δεύτερη μπαταρία που δίνει επιπλέον απόθεμα ενέργειας.

Venturi Antarctica

Η Venturi δηλώνει πως οι εξερευνήσεις στους Πόλους διαρκούν από δύο έως και 18 ώρες «ανάλογα με τις συνθήκες». Σημειώστε εδώ πως το Antarctica μπορεί να λειτουργεί σε θερμοκρασία έως και -50 oC. Η εταιρεία δηλώνει επίσης πως πηγή έμπνευσης για το όχημα ήταν ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό, ο οποίος το 2009 επισκέφτηκε την Ανταρκτική και οραματίστηκε ένα όχημα που θα μπορούσε να επιχειρεί χωρίς να επηρεάζει καθόλου το οικοσύστημα.

Το Antarctica ξεκίνησε τη δράση το Δεκέμβριο και έχει ήδη πάρει μέρος σε μπόλικες αποστολές, μεταξύ των οποίων οι εργασίες συντήρησης σε μετεωρολογικούς σταθμούς αλλά και το βελγικό παρατηρητήριο της ατμόσφαιρας που βρίσκεται σε ένα οροπέδιο, 2.300 m ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Venturi Antarctica

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια επί του θέματος, είναι πως ο σταθμός Princess Elisabeth Antarctica λειτουργεί από το 2009 και είναι ο μοναδικός με μηδενικές εκπομπές ρύπων στη συγκεκριμένη Ήπειρο. Η ενέργεια που χρησιμοποιείται εκεί είναι αιολική και ηλιακή, με τις γεννήτριες να χρησιμοποιούνται μόνο για εφεδρεία. Είναι επανδρωμένος με μέλη του Διεθνούς Ιδρύματος Πόλων καθώς και Βέλγους επιστήμονες.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube