Τσεχία: Αποζημίωση € 20,6 εκατ. σε ιδιοκτήτες οχημάτων για το dieselgate

Η απόφαση αφορά 2.435 άτομα που προσέφυγαν – Έφεση θα ασκήσει VW και Škoda.

Δικαστήριο της Πράγας αποφάσισε ότι Τσέχοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Škoda και Volkswagen θα πρέπει να αποζημιωθούν με ένα συνολικό ποσό € 20,6 εκατ. ως αποζημίωση σε σχέση με το περίφημο dieselgate. H απόφαση αφορά μια προσφυγή συνολικά 2.435 ατόμων, τα οποία είχαν συστήσει μια οργάνωση, την Safe Diesel η οποία τους εκπροσωπούσε όλους στο δικαστήριο. 

Η απόφαση, με την οποία διατάσσεται η Volkswagen να καταβάλει ολόκληρο το ποσό, είναι ανοικτή σε προσφυγή, αλλά μόνο για διαδικαστικούς λόγους. Η Volkswagen δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση. «Είναι μια σημαντική απόφαση σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό σκέλος του dieselgate», δήλωσε ο δικηγόρος του Safe Diesel Frantisek Honsa, τονίζοντας ότι «καταφέραμε να πετύχουμε την ίδια αποζημίωση όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η απόφαση του δικαστηρίου της Πράγας, εκδόθηκε στις 22 Μαρτίου, όμως τώρα ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Το αίτημα για αποζημίωση επιδικάστηκε δίχως να υπάρξει ακροαματική διαδικασία, καθώς ο όμιλος Volkswagen  δεν κατάφερε να διατυπώσει αντιρρήσεις σχετικά με τα αιτήματα των εναγόντων εντός της προθεσμίας που έθεσε το δικαστήριο.

Η Volkswagen δήλωσε ότι πιστεύει ότι η απόφαση θα ακυρωθεί και η ενέργεια θα απορριφθεί. Από την πλευρά της η Škoda είπε ότι είχε απορρίψει τις αξιώσεις και συνέχισε να υποστηρίζει ότι οι ιδιοκτήτες των επηρεαζόμενων οχημάτων δεν υπέστησαν καμία ζημιά.

H οργάνωση Safe Diesel δήλωσε ότι έχει συλλέξει απαιτήσεις από συνολικά 7.000 ιδιοκτήτες και ότι η απόφαση αφορά τους αρχικούς 2.435 ενάγοντες και σημείωσε ότι 165.000 αυτοκίνητα επλήγησαν από το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων στην Τσεχική Δημοκρατία.