Τσεχία: Αποζημίωση € 20,6 εκατ. σε ιδιοκτήτες οχημάτων για το dieselgate

Τσεχία: Αποζημίωση € 20,6 εκατ. σε ιδιοκτήτες οχημάτων για το dieselgate

Η απόφαση αφορά 2.435 άτομα που προσέφυγαν – Έφεση θα ασκήσει VW και Škoda.

Δικαστήριο της Πράγας αποφάσισε ότι Τσέχοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Škoda και Volkswagen θα πρέπει να αποζημιωθούν με ένα συνολικό ποσό € 20,6 εκατ. ως αποζημίωση σε σχέση με το περίφημο dieselgate. H απόφαση αφορά μια προσφυγή συνολικά 2.435 ατόμων, τα οποία είχαν συστήσει μια οργάνωση, την Safe Diesel η οποία τους εκπροσωπούσε όλους στο δικαστήριο. 

Η απόφαση, με την οποία διατάσσεται η Volkswagen να καταβάλει ολόκληρο το ποσό, είναι ανοικτή σε προσφυγή, αλλά μόνο για διαδικαστικούς λόγους. Η Volkswagen δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση. «Είναι μια σημαντική απόφαση σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό σκέλος του dieselgate», δήλωσε ο δικηγόρος του Safe Diesel Frantisek Honsa, τονίζοντας ότι «καταφέραμε να πετύχουμε την ίδια αποζημίωση όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η απόφαση του δικαστηρίου της Πράγας, εκδόθηκε στις 22 Μαρτίου, όμως τώρα ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Το αίτημα για αποζημίωση επιδικάστηκε δίχως να υπάρξει ακροαματική διαδικασία, καθώς ο όμιλος Volkswagen  δεν κατάφερε να διατυπώσει αντιρρήσεις σχετικά με τα αιτήματα των εναγόντων εντός της προθεσμίας που έθεσε το δικαστήριο.

Η Volkswagen δήλωσε ότι πιστεύει ότι η απόφαση θα ακυρωθεί και η ενέργεια θα απορριφθεί. Από την πλευρά της η Škoda είπε ότι είχε απορρίψει τις αξιώσεις και συνέχισε να υποστηρίζει ότι οι ιδιοκτήτες των επηρεαζόμενων οχημάτων δεν υπέστησαν καμία ζημιά.

H οργάνωση Safe Diesel δήλωσε ότι έχει συλλέξει απαιτήσεις από συνολικά 7.000 ιδιοκτήτες και ότι η απόφαση αφορά τους αρχικούς 2.435 ενάγοντες και σημείωσε ότι 165.000 αυτοκίνητα επλήγησαν από το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων στην Τσεχική Δημοκρατία.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube