Toyota Celica: Πενήντα χρόνια ενός εμβληματικού μοντέλου [video]

Toyota Celica: Πενήντα χρόνια ενός εμβληματικού μοντέλου [video]

Οι επτά γενιές που καθιέρωσαν την Celica σαν ένα από τα κορυφαία ιαπωνικά σπορ αυτοκίνητα. 

Εχουν περάσει περισσότερα από 14 χρόνια από τότε που η τελευταία Celica βγήκε από τη γραμμή συναρμολόγησης στην Ιαπωνία, και είναι πλέον σαφές ότι η Toyota δεν έχει καμία πρόθεση να βγάλει μια νέα γενιά του εμβληματικού της μοντέλου. Έτσι, μια και η Celica φέτος κλείνει τα 50 της χρόνια αποφασίσαμε να ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία της. 

Η πρώτη Celica παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 1970 και μέχρι το 2006 είχαμε συνολικά επτά γενιές του αυτοκινήτου που δεν ήταν απλώς ένα σπορ αυτοκίνητο, αλλά αναδείχθηκε σε θρύλο καθώς ήταν αυτό που έκανε την Toyota να λάμψει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και να κερδίσει τίτλους, διακρίσεις και αναγνώριση.  Το όνομά του αυτοκινήτου έρχεται από τη λατινική λέξη «Coelica» που σημαίνει «παραδείσιος».

Ας δούμε κάποια στοιχεία από τις επτά γενιές της Celica.

Toyota Celica TA20 1970-1977

celica1

H πρώτη γενιά παρουσιάστηκε το 1970 και «πατούσε» πάνω στο πλαίσιο ενός άλλου εμβληματικού μοντέλου της Toyota, της Carina, έχοντας ανεξάρτητη ανάρτηση εμπρός και πίσω και κίνηση στους πίσω τροχούς. Η βασική έκδοση είχε χειροκίνητο κιβώτιο (τεσσάρων ή πέντε σχέσεων ανάλογα με την έκδοση κινητήρα), ενώ προαιρετικά υπήρχε και αυτόματο τριών σχέσεων. 
Οι κινητήρες ξεκινούσαν από έναν αναιμικό 1.4 και συνέχιζαν με έναν 1.6, 1.9, 2.0 και 2.2 λίτρων. 
Στην Ευρώπη το μοντέλο ήρθε το 1971 και τον επόμενο χρόνο ήρθε η έκδοση GT με 1600άρη κινητήρα με διπλό εκκεντροφόρο και δύο καρμπιρατέρ.
Η Celica TA20 έμεινε στην παραγωγή έως και το 1977.

Toyota Celica TA40 1977-1981

celicata40

To 1977 ήρθε η δεύτερη γενιά που μάλλον ήταν πιο αποτυχημένη από την πρώτη. Έχοντας δύο εκδόσεις αμαξώματος, coupe και liftback, είχε διάρκεια ζωής μόνον τέσσερα χρόνια. Διατήρησε τη διάταξη «κινητήρα εμπρός - κίνηση πίσω» με την κορυφαία της έκδοση να φορά μοτέρ 2.4 λίτρων απόδοσης 114 ίππων. Συνδυάστηκε με δύο πεντατάχυτα χειροκίνητα κιβώτα διαφορετικής κλιμάκωσης και δύο αυτόματα, τριών και τεσσάρων σχέσεων. Οπτικά πολλοί ήταν αυτοί που μίλησαν για την πιο «αδιάφορη« Celica όλων των εποχών. 

Toyota Celica TA60 1981-1985

celica ta60

Η τρίτη γενιά της Celica ήρθε τον Αύγουστο του 1981. Μάλιστα, η ΤΑ60 είχε για πρώτη φορά και κάμπριο έκδοση, ενώ είχε και άλλες δύο εκδόσεις αμαξώματος, coupe και liftback. Παράλληλα είναι η πρώτη Celica που φόρεσε 16βάλβιδο μοτέρ με την κορυφαία της έκδοση να αποδίδει 180 ίππους από 2,8 λίτρα (Celica Supra μεεξακύλινδρο μοτέρ). 
Η ΤΑ60 είναι η Celica με την οποία η Toyota έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στα ράλι το 1983 στην κατηγορία των περίφημων Group B, δίχως όμως να καταφέρει κάποιες ιδιαίτερες διακρίσεις. 

Toyota Celica T160 1985-1989 

celica ta160

H τέταρτη γενιά της Toyota Celica είναι αυτή που ουσιαστικά έφερε την επανάστηση στο μοντέλο. Βασισμένη σε έναν εντελώς νέο πάτωμα, δημιούργησε την κορυφαία έκδοση GT-Four που έμεινε στην ιστορία. Ήταν η πρώτη Celica με σύστημα μόνιμης τετρακίνησης υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 2 λίτρων. 

Πάνω σε αυτήν την έκδοση «πάτησε» και το αυτοκίνητο που πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι της εποχής καταγράφοντας την πρώτη νίκη της Celica σε αγώνα το 1989. 

Toyota Celica TA180 1989-1993

celica ta180

Η πέμπτη γενιά είναι αυτή που καθιέρωσε την Celica σαν το απόλυτο αυτοκίνητο για τα ράλι, κάθως της χάρισε τρία πρωταθλήματα οδηγών και δύο κατασκευαστών ανάμεσα στο 1992 και το 1994. 

Την «αγωνιστική» GT-Four με την τετρακίνηση πλαισίωνε και η πιο εμπορική με τον κινητήρα του 1.6 λίτρου και την κίνηση πλέον να μεταδίδεται στον εμπρός άξονα. 
Η πέμπτη γενιά είναι αυτή που κατά βάση, με τις επιτυχίες στο WRC, έχτισε την εικόνα της Celica, σαν το απόλυτο ιαπωνικό σπορ αυτοκίνητο της εποχής. 

Toyota Celica TA2000 1993-1999

ta2000

Η προτελευταία γενιά της Celica σχεδιαστικά πέρασε σε άλλο επίπεδο με τα τέσσερα ξεχωριστά φωτιστικά σώματα εμπρός. Διατηρώντας την έκδοση GT-Four με την οποία συνέχισε την παρουσία της στα ράλι (όχι με τόση επιτυχία όσο με την προηγούμενη γενιά), είχε και μια έκδοση με κίνηση εμπρός και 1800άρη κινητήρα ατμοσφαιρικό που απέδιδε 116 ίππους. 

Η ΤΑ2000 είχε και αυτή μια κάμπριο έκδοση, αλλά αυτή που εμπορικά πούλησε περισσότερο ήταν η τρίθυρη με τον 1.8 κινητήρα. 

Toyota Celica TA230 1999-2006

ta230

Η τελευταία γενιά του μοντέλο λανσαρίστηκε το 1999. Σχεδιαστικά δεν θύμιζε σε τίποτα τα προηγούμενα μοντέλα και επιπλέον ήταν η γενιά η οποία μετά από τόσα χρόνια δεν είχε αγωνιστική εμπλοκή. 
Η βασική έκδοση ήταν με τον ατμοσφαιρικό 1.8 κινητήρα  VVT-i που πλέον έφτανε τους 143 ίππους, ενώ για όσους ήθελαν το κάτι παραπάνω υπήρχε και η έκδοση TS με τους 192 PS. 
Τον Απρίλιο του 2006 η Toyοta σταμάτησε την παραγωγή της Celica. Eκτοτε οι φίλοι της μάρκας περιμένουν μια νέα Celica, αλλά όπως φαίνεται η εταιρεία έχει πλέον θέσει νέες πρωτεραιότητες, ενώ η συμμετοχή της μάρκας στο WRC γίνεται πλέον με το Yaris, καθώς πολλά έχουν αλλάξει από την εποχή του Carlos Sainz, του Didier Auriol και του Juha Kankkunen. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube