Τι συμβαίνει σε ένα λάστιχο όταν πιάνει 620 km/h πάνω σε ένα… Lada! [video]

Τι συμβαίνει σε ένα λάστιχο όταν πιάνει 620 km/h πάνω σε ένα… Lada! [video]

Έχοντας δείκτη ταχύτητας τα 190 km/h, τι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα ελαστικό εάν αυτό έπιανε τα 620 km/h; Η απάντηση μας έρχεται, που αλλού, από τη Ρωσία και το Garage 54.

Για όσους δεν το γνωρίζετε, ο λόγος που τα πιο γρήγορα αυτοκίνητα επί γης αδυνατούν να ξεπεράσουν τα 500 km/h δεν είναι ότι δεν παράγουν αρκετή ισχύ αλλά, πρωτίστως, γιατί η εξέλιξη των ελαστικών δεν μας έχει δώσει ακόμα κάτι τόσο ανθεκτικό, που να μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια σε τόσο υψηλές ταχύτητες. Κανένα ελαστικό, ούτε καν αυτά της Bugatti Chiron, δεν μπορεί να λειτουργήσει σε τόσο υψηλούς ρυθμούς περιστροφής. 

Οι κανόνες της φυσικής βέβαια, δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να εμποδίσουν τη γνωστή ομάδα Ρώσων που κρύβεται πίσω από το κανάλι Garage 54, να δοκιμάσουν την τύχη τους με ένα απλό ελαστικό για Lada. Ένα ελαστικό χιονιού, για την ακρίβεια, Nokian Hakkapeliitta 8, με δείκτη ταχύτητας τα 190 km/h. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά στα 620 km/h;

Εδώ να πούμε καταρχήν πως το να υποβάλλεις ένα ελαστικό σε τέτοια ταχύτητα περιστροφής είναι κάτι. Το να καταφέρεις όμως να επιταχύνεις ένα Lada μέχρι εκεί, είναι κάτι άλλο, που αγγίζει πλέον τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Ως εκ τούτου, η όλη δοκιμή έγινε στατικά, με μία home made διάταξη. Ενώνοντας πλήμνες και τοποθετώντας τον υπό δοκιμή τροχό εκεί που τυπικά θα συνδεόταν ο άξονας μετάδοσης σε ένα διαφορικό. Η συνδεσμολογία αυτή επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό του ρυθμού περιστροφής κατά 7-8 φορές, ώστε να επιτευχθεί η ζητούμενη ταχύτητα. 

Αφήνοντας κατά μέρος τα μέτρα ασφαλείας που έλαβαν οι συντελεστές του video, τον ηλεκτροκολλημένο μεταλλικό κλωβό και το γεγονός ότι στέκονταν συχνά δίπλα του κατά την ώρα της περιστροφής, έχει σίγουρα ενδιαφέρον το τελικό αποτέλεσμα. Η παραμόρφωση του ελαστικού, γυρνώντας με ένα βαθμό περιστροφής που ξεπέρασε τις 5.600 rpm. Αρκετά όμως με τα spoiler, αν θέλετε να δείτε τη συνέχεια, πατήστε το play στο video που ακολουθεί. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube