Tι είναι το flygskam στο οποίο δεν πιστεύει το αφεντικό της Volvo

Tι είναι το flygskam στο οποίο δεν πιστεύει το αφεντικό της Volvo

Η... υστερία που ξεκίνησε από την Greta Thunberg και εξαπλώνεται ραγδαία.

Η Σουηδία υπάρχει ένας όρος που έχει να κάνει με μια αυξανόμενη κοινωνική τάση, που θέλει τους αεροπορικούς ταξιδιώτες να αισθάνονται ένοχοι γι΄αυτό που κάνουν, καθώς χρησιμοποιώντας το αεροπλάνο για τις μετακινήσεις τους αυξάνουν το αποτύπωμα άνθρακα στις μεταφορές. Ο όρος αυτός λέγεται flygskam, ή flight shame στα αγγλικά.

Οι ακτιβιστές της Greenpeace πρωτοεισήγαγαν αυτόν τον όρο και στη συνέχεια έγινε ακόμη πιο δημοφιλής, όταν η 16χρονη Σουηδέζα Greta Thunberg είπε πως δεν ταξίδεψε με αεροπλάνο στις ΗΠΑ για να μη συμβάλει στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Μάλιστα, η Citigroup προβλέπει ότι η «ντροπή των πτήσεων» θα αυξήσει το κόστος των αεροπορικών μεταφορών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Jeremy Clarkson σε Greta Thunberg: «Βούλωσέ το»

Κάθετα αντίθετος με αυτήν την τάση είναι ένας από τους πιο γνωστούς Σουηδούς, ο CEO της Volvo, o Hakan Samuelsson. Παρά το γεγονός ότι η Volvo έχει ανακοινώσει ότι μέχρι το 2025 θα κατασκευάζει ένα ηλεκτρικό όχημα κάθε χρόνο, ο CEO της πιστεύει ότι το flygskam είναι κάτι πολύ επικίνδυνο.

Απευθυνόμενος στους θιασώτες αυτής της άποψης τόνισε ότι «βρίσκεστε σε μια πολύ επικίνδυνη φάση όταν λέτε ότι δεν πρέπει να πετάξετε. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την προώθηση του πολιτισμού μεταξύ των ανθρώπων είναι τα ταξίδια», είπε ο Samuelsson.

Επί της ουσίας, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες κινούνται ταχύτατα προς τον εξηλεκτρισμό της γκάμας των προϊόντων τους, δεν θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο η Airbus και η Boeing.

Ο Samuelsson τόνισε πως η μείωση των αεροπορικών ταξιδιών είναι ο λάθος τρόπος να προχωρήσουμε στο δρόμο για την υλοποίηση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube