Θύμα κυβερνοεπίθεσης η Συμμαχία Renault-Nissan

Θύμα κυβερνοεπίθεσης η Συμμαχία Renault-Nissan

Η παραγωγή των ευρωπαϊκών εργοστασίων της Συμμαχίας επηρεάστηκε από την χθεσινή κυβερνοεπίθεση σε οργανισμούς και εθνικά συστήματα της Ευρώπης.

Η Renault και η Nissan δέχθηκαν επίθεση από χάκερ με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η παραγωγή των ευρωπαϊκών εργοστασίων τους.

Η πηγή της επίθεσης στο εργοστάσιο της Nissan στον Sunderland είναι ίδια με αυτή που χτύπησε εχθές το μεσημέρι και το NHS, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας. Σύμφωνα με αναφορές στο BBC μαζί με τη Nissan δέχθηκε κυβερνοεπίθεση και η Renault, με αποτέλεσμα να κλαπούν ή να κρυπτογραφηθούν πολλά σημαντικά αρχεία. Οι χάκερς όμως έχουν και την λύση, ζητώντας 300 δολάρια σε Bitcoins για να τα αποκρυπτογραφήσουν. Συνολικά, πάνω από 75.000 συστήματα σε 99 χώρες πιστεύεται ότι έχουν επηρεαστεί από την κυβερνοεπίθεση.

Εκπρόσωπος της Renault στην Μεγάλη Βρετανία επιβεβαίωσε την επίθεση που δέχθηκε η Συμμαχία και σημειώνει ότι εργάζονται πυρετωδώς με στόχο την μη εξάπλωση του «ιού», αλλά και την επίλυση όσων προβλημάτων έχει δημιουργήσει.

Οι περισσότεροι οργανισμοί που επλήγησαν από την επίθεση είναι μέχρι στιγμής κρατικοί. Η Renault, ως γνωστόν, είναι εν μέρει κρατική εταιρεία της Γαλλικής κυβέρνησης, ενώ άλλοι στόχοι ήταν το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας και οι κρατικές ρωσικές σιδηροδρομικές υπηρεσίες.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο από πού προέρχεται και ποια ήταν τα κίνητρα της επίθεσης. Η Microsoft έβγαλε ανακοίνωση ότι περίμενε μια τέτοιου είδους επίθεση, για αυτό και μέσα στην εβδομάδα έβγαλε ανανεώσεις ασφάλειας για όλα τα σύγχρονα επίσημα λογισμικά της.

Αυτοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, μέσα σε αυτούς είναι και οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας μας, είναι οι χρήστες παλαιότερων λογισμικών που δεν ανανεώνονται ή που είναι πειρατικά (περίπου το 80% της κρατικής μηχανογράφησης). Τα αποτελέσματα όμως αυτής της κυβερνοεπίθεσης για την χώρα μας θα τα μάθουμε την Δευτέρα το πρωί, όπου και θα ανοίξουν ξανά οι δημόσιες υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube