Θα συγχωνευθεί η Ford με τη VW;

Θα συγχωνευθεί η Ford με τη VW;

Λέγεται πως έχουν ήδη αρχίσει συνομιλίες για μια πιθανή συγχώνευση, που θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σε μια ανακοίνωση μέσω e-mail προς το Motor1.com, εκπρόσωπος της Ford έκανε την παρακάτω δήλωση σχετικά με μια πιθανή συμμαχία:

«Τόσο η VW όσο και η Ford ήταν ξεκάθαρες: οποιαδήποτε στρατηγική συμμαχία δεν θα σήμαινε συναλλαγές με μετοχές, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής μεριδίων».

Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν η Ford και η Volkswagen τον περασμένο Ιούνιο έβαλε τα θεμέλια για μια στρατηγική συμμαχία ανάμεσα σε δύο από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο. Αρχικά, οι δύο κατασκευαστές αναμένεται να επικεντρωθούν απλά στην από κοινού εξέλιξη μιας σειράς επαγγελματικών οχημάτων, αλλά θα συνεργαστούν επίσης για να «εξυπηρετούν καλύτερα τις εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών».

Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η Ford και η VW σκέπτονται μια πλήρη συγχώνευση ή ανταλλαγή μετοχών, που μπορεί να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μια ανάλυση της The Detroit Bureau επισημαίνει ότι μια συνεργασία που θα επεκτείνεται πολύ πέρα από την αγορά των επαγγελματικών οχημάτων, θα μπορούσε να είναι πολύ επωφελής και για τις δύο πλευρές. Η γερμανική εταιρεία θα ωφελείτο από την ισχυρή θέση της Ford στην αμερικανική αγορά, ειδικά στις κατηγορίες των pick-up και SUV, ενώ η εταιρεία του Μπλε Οβάλ θα είχε τη βοήθεια που χρειάζεται στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Κίνα, όπου είναι σήμερα αδύναμη.
 
Επίσης, οι δύο κατασκευαστές θα μπορούσαν να μοιράζονται επιτυχημένες πλατφόρμες και να αλληλοβοηθούνται στην επέκταση της γκάμας τους. Για παράδειγμα, η Ford ήταν κάποτε πρωτοπόρος στις τεχνολογίες της ηλεκτροκίνησης, αλλά τώρα βρίσκεται πίσω από την VW, η οποία ακολουθεί ένα επιθετικό σχέδιο εξηλεκτρισμού. Σε αντάλλαγμα, η Ford θα μπορούσε να βοηθήσει τη VW να ξαναφτιάξει την εικόνα της στις ΗΠΑ μετά το σκάνδαλο Dieselgate, για παράδειγμα με ένα «μικρό» (για εκεί) pick-up βασισμένο στο Ranger.
 
Σύμφωνα με την πηγή του Motor1, τώρα είναι η τέλεια χρονική στιγμή για μια τέτοια συμφωνία. Η Ford αντιμετωπίζει κάμποσα μεγάλα προβλήματα και ο Jim Hackett, που ανέλαβε CEO της εταιρείας πέρσι, έχει βάλει μπροστά μια διαδικασία που πολλοί περιγράφουν ως «ριζικό» μετασχηματισμό της εταιρείας. Μέρος αυτής της μεταμόρφωσης αφορά στην πρωτοφανή εγκατάλειψη των παραδοσιακών σεντάν και κουπέ στις ΗΠΑ και σε μια ώθηση προς τα εξηλεκτρισμένα και αυτόνομα οχήματα, σε συνδυασμό με μια μεγάλη ανάπτυξη στις κατηγορίες των pick-up, crossover και SUV.
 
Άνθρωποι που έχουν στενή σχέση με το θέμα και περιγράφονται από τη The Detroit Bureau ως «παρατηρητές», λένε ότι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο εταιρείες ήδη διεξάγονται. Το αν θα είναι παραγωγικές και θα οδηγήσουν σε μια διευρυμένη συνεργασία ανάμεσα στη VW και τη Ford, μόνο ο χρόνος θα το δείξει.

[Πηγή: The Detroit Bureau]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube