Tesla: Όταν οι καλύτεροι πελάτες είναι οι ανταγωνιστές σου!

Tesla: Όταν οι καλύτεροι πελάτες είναι οι ανταγωνιστές σου!

Η Tesla σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις νέων οχημάτων, με την καλιφορνέζικη φίρμα να γεμίζει τα ταμεία της με τεράστια ποσά χάρη και στην πώληση δικαιωμάτων χρήσης ρύπων!

Ο Elon Musk έχει κάθε λόγο να χαμογελά πονηρά. Η Tesla, έχει καταφέρει -με το σπαθί της- να θεωρείται μία από τις πολυτιμότερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο. Τα μοντέλα της προτού καν λανσαριστούν γίνονται ανάρπαστα και η μετοχή της, τη στιγμή που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές, διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο στα 839,31 δολάρια.

Tesla

Ωστόσο, πέρα από όλα τα προαναφερθέντα, η Tesla, έχει καταφέρει να βγάζει άφθονο χρήμα χωρίς πρακτικά να κάνει τίποτα! Ναι, καλά διαβάσατε. Η καλιφορνέζικη φίρμα πουλά τα δικαιώματα χρήσης ρύπων σε όσους κατασκευαστές αδυνατούν να εναρμονιστούν με τα ολοένα αυστηρότερα όρια εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, εξασφαλίζοντας ποσά, τα οποία προκαλούν... ίλιγγο. 

Πρόκειται για ένα από τα παραθυράκια που αφήνει ο νέος κανονισμός για τους ρύπους στην Ευρώπη και στην Αμερική, όπου ένας κατασκευαστής που έχει υψηλό μέσο όρο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να αγοράσει αυτά τα «δικαιώματα ρύπων» για να μειώσει τον μέσο όρο του στόλου του.

Tesla1

Η πρακτική αυτή σαφώς και βολεύει τους κατασκευαστές εκείνους οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν τον προβλεπόμενο στόχο των 95 g/km, πληρώνοντας στην Tesla ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, σαφώς όμως πιο χαμηλό από το πρόστιμο που θα πλήρωναν σε αντίθετη περίπτωση.

Για να καταλάβετε κάπως καλύτερα, η Tesla από το 2017 μέχρι και σήμερα αποκόμισε κέρδη ύψους 3,3 δισ. δολαρίων από την πώληση δικαιωμάτων χρήσης ρύπων, ενώ εφέτος αναμένεται να βάλει στα ταμεία της ένα ποσό που θα υπερβαίνει το 1,5 δισ. δολάρια! Η Tesla, φαίνεται πως διάγει την καλύτερη φάση της σταδιοδρομίας της και το timing είναι τέτοιο που ευνοεί κάθε της κίνηση.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube