Συνεργασία Hyundai-Forze για το ταχύτερο αυτοκίνητο υδρογόνου στον κόσμο

Συνεργασία Hyundai-Forze για το ταχύτερο αυτοκίνητο υδρογόνου στον κόσμο

Και το όνομα αυτού, Forze IX. Ένα αγωνιστικό όχημα με ισχύ 800 ίππων, το οποίο θα βασίζεται στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου και θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα άνω των 300 km/h.

Η έμφαση που δίνει η Hyundai στην ανάπτυξη της τεχνολογίας fuel cell, είναι γνωστή. Η κορεατική εταιρία διαθέτει ήδη εμπορικές προτάσεις με καύσιμο το υδρογόνο, στον τομέα των μεταφορών. Και η τεχνογνωσία αυτή είναι σίγουρο πως θα φανεί χρήσιμη στη νέα της συνεργασία με τη Forze Hydrogen Racing. 

Ο στόχος, στην προκειμένη περίπτωση, είναι η κατασκευή του Forze IX, του γρηγορότερου αυτοκινήτου κυψελών καυσίμου στον κόσμο. Αυτό δεν θα έχει άδεια κυκλοφορίας αλλά θα προορίζεται αποκλειστικά για χρήση σε πίστα. Για την κίνησή του θα διαθέτει δύο μονάδες fuel cell, οι οποίες θα τροφοδοτούν με ρεύμα ηλεκτροκινητήρες συνολικής ισχύος 800 ίππων. 

Η κίνηση θα μεταφέρεται σε όλους τους τροχούς, ενώ το συνολικό βάρος αναμένεται να μην ξεπερνά τα 1.500 κιλά. Αυτό είναι και ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του υδρογόνου, σε σχέση με τα αμιγώς ηλεκτρικά συστήματα, που απαιτούν ογκώδεις και μεγάλου βάρους συσσωρευτές. Όσο για τις επιδόσεις, υπολογίζεται πως τα πρώτα 100 km/h από στάση θα έρχονται σε λιγότερα από τρία δευτερόλεπτα, με την τελική ταχύτητα να υπερβαίνει τα 300 km/h. 

Αναφορικά με τον έτερο συνεργάτη, τη Forze Hydrogen Racing, αποτελεί μία μικρή αλλά υποσχόμενη εταιρία, που δημιουργήθηκε από μία μικρή ομάδα φοιτητών του Delft University of Technology. Παλαιότερα μάλιστα, το 2015, είχε παρουσιάσει ένα πρώτο δείγμα γραφής, το Forze VI, το οποίο κατάφερε να γυρίσει στη Nordschleife του Nurburgring σε λιγότερα από 11 λεπτά, καταρρίπτοντας το σχετικό ρεκόρ για αυτοκίνητα υδρογόνου.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Tyrone Johnson, επί κεφαλής ανάπτυξης οχημάτων στο HMETC (Hyundai Motor Europe Technical Center), «Βασιζόμενοι στην ηγετική μας θέση στην κινητικότητα των κυψελών καυσίμου και στη φιλοδοξία της Forze να οδηγήσει το υδρογόνο στο επόμενο επίπεδο, από κοινού θα επεκτείνουμε τα όρια του εφικτού στην ανάπτυξη των αγώνων μηδενικών εκπομπών ρύπων». 

Η εξέλιξη του Forze IX αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2022. Και θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να το δούμε κάποια στιγμή απέναντι στο Hyperion XP-1, ένα αντίστοιχο hypercar υδρογόνου, που θα κυκλοφορήσει και αυτό -σε περιορισμένη παραγωγή- την ίδια χρονιά. 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube