Συμφωνία στην ΕΕ για μείωση 35% των εκπομπών ρύπων έως το 2030

Συμφωνία στην ΕΕ για μείωση 35% των εκπομπών ρύπων έως το 2030

Αντιδράσεις από τη Γερμανία που λέει πως ο στόχος αυτός βάζει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Με τη Γερμανία να μειοψηφεί επί της ουσίας και μετά από μια συνεδρίαση που κράτησε 13 ολόκληρες ώρες, οι υπουργοί περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στο Λουξεμβούργο για μείωση της τάξης του 35%  των εκπομπών CO2 ως το 2030.
Η Γερμανία εξέφρασε έντονες ανησυχίες τονίζοντας ότι ο στόχος δεν είναι επιτεύξιμος και ένας πιο λογικός στόχος θα είναι το 30%. Είπε μάλιστα ότι τόσο υψηλοί στόχοι θα βάλουν σε κίνδυνο την αυτοκινητοβιομηχανία και τις θέσεις εργασίας.

Στον αντίποδα, χώρες όπως η η Ιρλανδία και η Ολλανδία επέμειναν να μην πέσει ο στόχος κάτω από το 40%, τονίζοντας ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει ήδη χτυπήσει την Ευρώπη ανεπανόρθωτα, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν φέτος το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο.
Νωρίτερα, η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) δημοσίευσε μια έκθεση που υπογράμμιζε ότι ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στη Γη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν γίνουν ταχείες αλλαγές.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία ο ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το κλίμα Miguel Arias Canete αρκέστηκε να πει ότι είχαμε μια εξαιρετικά πολύπλοκη συζήτηση, εκφράζοντας παράλληλα την ευχαρίστησή του για το τελικό αποτέλεσμα, αφού όπως είπε στην αρχή δεν πίστευα ότι θα είχαμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα.  
Αντίθετα το υπήρξαν και φωνές όπως αυτές του «πράσινου» λόμπι που τόνισε ότι η συμφωνία έθεσε τελικά τα συμφέροντα των αυτοκινητοβιομηχανιών πάνω από τους κινδύνους που εγκυμονούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι τελικές αποφάσεις με βάση πάντα τη συμφωνία αυτή, θα ληφθούν από τις συζητήσεις που ξεκινούν σήμερα ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube