Στη Ζιμπάμπουε ένα ρεζερβουάρ στοιχίζει ένα μηνιάτικο!

Στη Ζιμπάμπουε ένα ρεζερβουάρ στοιχίζει ένα μηνιάτικο!

Η Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζει μεγάλη οικονομική κρίση. Σε αυτή τη χώρα, όπου ο πληθωρισμός τρέχει με 900%, ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ ισούται με το μηνιαίο μισθό ενός μέσου εργαζόμενου.

Από την αρχή του χρόνου, οι κάτοικοι της Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζουν μια καταστροφική οικονομική κρίση και καλπάζοντα πληθωρισμό, αναφέρει η σημερινή Le Monde

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση σχεδόν τριπλασίασε τις τιμές των καυσίμων, ενώ ακολούθησαν και άλλες, τακτικές αυξήσεις. Χθες, η τιμή των καυσίμων αυξήθηκε περισσότερο από 25%. Η τιμή του ντίζελ στοιχίζει 15,64 δολάρια Ζιμπάμπουε ανά λίτρο (περίπου ένα αμερικανικό δολάριο) και η βενζίνη 14,97 δολάρια. Και συνεχίζει να ανεβαίνει ξεπερνώντας σήμερα το ντίζελ τα 16 δολάρια και η βενζίνης τα 15,3. Ένα πλήρες ρεζερβουάρ λοιπόν υπερβαίνει τώρα το μηνιαίο μισθό ενός εργάτη, ενώ είναι σχεδόν ο μισός μισθός ενός γιατρού του δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Zimbabwe

Κατεστραμμένη από τη μαζική ανεργία και την υποτίμηση του νομίσματός της, η Ζιμπάμπουε στερείται ρευστότητας, φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, με τον πληθωρισμό να καλπάζει. Ο πρόεδρος Emmerson Mnangagwa, ο οποίος διαδέχθηκε στο τέλος του 2017 τον Robert Mugabe που ήταν στο πηδάλιο της χώρας για 37 χρόνια, υποσχέθηκε να σταματήσει την οικονομική κατρακύλα, μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία. Η κυβέρνηση «προσθέτει ακόμα περισσότερη αγωνία στους πολίτες της Ζιμπάμπουε που ήδη υποφέρουν», δήλωσε το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή (MDC). «Σαφώς αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Οι τιμές αυξήθηκαν σχεδόν κατά 300% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ οι αναλυτές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός υπερβαίνει το 900%. Την περασμένη Τρίτη, η τιμή ενός εισιτηρίου λεωφορείου από την εταιρεία δημοσίων μεταφορών Zupco διπλασιάστηκε από μισό σε ένα δολάριο Ζιμπάμπουε

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube