Στη Ρωσία απαγορεύεται να οδηγούν οι τρανσέξουαλ

Στη Ρωσία απαγορεύεται να οδηγούν οι τρανσέξουαλ

Η απόκτηση διπλώματος οδήγησης στη Ρωσία θα είναι σύντομα αδύνατη για όσους έχουν «ψυχικές ασθένειες ή σεξουαλικές διαταραχές».

Η Ρωσία σιχαίνεται τη διαφορετικότητα και με κάθε ευκαιρία το αποδεικνύει. Αυτή τη φορά μαθαίνουμε ότι εκεί οι ψυχικά ασθενείς δεν θα έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης, και σε αυτούς περιλαμβάνονται ακόμα και τα άτομα που έχουν κάνει αλλαγή φύλου.

Η ρωσική κυβέρνηση κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση αλλαγής φύλου ως ψυχικά ασθενείς. Έτσι εμπίπτουν και αυτοί στον νέο νόμο που θα στερεί το δικαίωμα οδήγησης αυτοκινήτου από οποιοδήποτε ψυχικά διαταραγμένο άτομο. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και όσοι έχουν διαγνωσμένα σεξουαλικά φετίχ όπως οι επιδειξίες και οι ματάκηδες. Η λίστα με τους ψυχικά ασθενείς περιλαμβάνει ακόμα τους εθισμένους στον τζόγο και τους κλεπτομανείς. Τέλος, εκτός των ψυχικά ασθενών, δίπλωμα οδήγησης δεν θα δίνεται ούτε σε όσους έχουν ύψος κάτω του 1,50.

Ο αποκλεισμός όλων αυτών των ομάδων από το δικαίωμα στην οδήγηση γίνεται με στόχο να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα, σύμφωνα με τις αρχές. Αν και δεν είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς τον συσχετισμό μεταξύ των δύο. Πάντως από το 2013 στη Ρωσία είναι παράνομη η προβολή και προώθηση «οποιουδήποτε μη παραδοσιακού τρόπου ζωής».

Η ένωση Ρώσων δικηγόρων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε τον νέο νόμο, χαρακτηρίζοντάς τον μεταξύ άλλων και αντισυνταγματικό. Ενώ εκπρόσωπος της ένωσης Ρώσων ψυχιάτρων δήλωσε ότι με αυτό το μέτρο λιγότερος κόσμος θα ζητάει ψυχιατρική βοήθεια στο μέλλον, φοβούμενος την πιθανή απώλεια του διπλώματός του. Αντίθετα, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών της χώρας υποστήριξε την ενέργεια των αρχών, αναφέροντας ότι ο αυξημένος αριθμός θανατηφόρων ατυχημάτων στους δρόμους της χώρας επιβάλει την υιοθέτηση αυστηρότερων ιατρικών προδιαγραφών για όσους αποκτούν δίπλωμα οδήγησης.

[Πηγές: BBC, The Independent]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube