ΣτΕ: Νόμιμο το πρόστιμο των €200 σε όσους δεν πληρώνουν διόδια

ΣτΕ: Νόμιμο το πρόστιμο των €200 σε όσους δεν πληρώνουν διόδια

Νόμιμα έκρινε το ΣτΕ τα πρόστιμα των 200 ευρώ που επιβάλλονται σε όσους δεν πληρώνουν διόδια. Το Συμβούλιο της Επικρατείας κατέφυγε σ’ αυτή την απόφαση μετά από προσφυγή του δημάρχου Ωρωπού, ο οποίος ζητούσε την ακύρωση του προστίμου που του επιβλήθηκε, επειδή σήκωσε τη μπάρα και πέρασε ελεύθερα στα διόδια Αφιδνών.

Στο σκεπτικό της απόφασης υπογραμμίζεται ότι η επιβολή του προστίμου θεσπίστηκε «για λόγους δημοσίου συμφέροντος», και όχι «όπως εσφαλμένα υποστηρίζεται, προς ικανοποίηση των συμφερόντων των ιδιωτικών φορέων».

Σύμφωνα με τους δικαστές «η τυχόν αύξηση των εσόδων των παραχωρησιούχων από τον περιορισμό του φαινομένου της άρνησης και της αποφυγής καταβολής των οφειλομένων διοδίων, δεν αναιρεί τον δημόσιο σκοπό, ο οποίος επιδιώκεται πρωτίστως».

Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης αναφέρεται ότι η κατασκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου της χώρας, το οποίο συνιστά αποστολή του Κράτους, μπορεί να ανατεθεί σε ιδιωτικούς φορείς, είτε με συμβάσεις εκτελέσεως έργων, είτε με συμβάσεις παραχωρήσεως.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube