Σημαντική μείωση θανάτων από τις εκπομπές ρύπων την τελευταία δεκαετία

Σημαντική μείωση θανάτων από τις εκπομπές ρύπων την τελευταία δεκαετία

Την τελευταία δεκαετία υπήρξε σημαντική μείωση θανάτων οι οποίοι οφείλονταν στις εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα.

Εκπομπές ρύπων

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστήμιου Harvard, οι θάνατοι που είχαν ως αίτιο τις εκπομπές ρύπων από αυτοκίνητα στις ΗΠΑ μειώθηκαν από 27.700 το 2008 σε 19.800 το 2017. Μείωση δηλαδή της τάξης των 8.000 σε μόλις εννέα χρόνια.

Επιπλέον, η μελέτη αναφέρει ότι εάν ο μέσος όρος εκπομπών των αυτοκινήτων το 2017 κινούταν στα ίδια επίπεδα με τον μέσο όρο του 2008, θα μιλούσαμε για 2,4 φορές περισσότερους θανάτους δηλαδή για 47.520 ζωές!

Η μείωση αυτή ωφελεί και το ίδιο το κράτος. Συγκεκριμένα, η βελτίωση της υγείας εξαιτίας των εκπομπών ρύπων εξοικονόμησε 270 δισ. δολάρια. Η βελτίωση αυτή είναι άκρως ευπρόσδεκτη, αλλά το Harvard ισχυρίζεται ότι με την πρόοδο της τεχνολογίας στον τομέα της αυτοκίνησης τα οφέλη προς την κοινωνία θα μπορούσαν να είναι ακόμα περισσότερα.

Εκπομπές ρύπων

O Ernani Choma, ερευνητής για την υγεία και το περιβάλλον και συγγραφέας της μελέτης ανέφερε στο Associated Press ότι «παρά τη σημαντική πρόοδο στις εκπομπές ρύπων, έχεις να αντιμετωπίσεις την τάση των καταναλωτών να αγοράζουν όλο και μεγαλύτερα σε μέγεθος αυτοκίνητα,. Εάν θέλουμε να πετύχουμε περαιτέρω μείωση πρέπει να θέσουμε πιο αυστηρή νομοθεσία».

Στην αντίπερα όχθη, πολλοί είναι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες εστιάζουν μόνο στην ελαχιστοποίηση των εκπομπών ρύπων, χωρίς να δρουν ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Από την πλευρά τους, ο Choma και οι συνάδελφοι του προτείνουν αυστηρότερες πολιτικές που θα έχουν ως σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εάν δεν γίνει κάτι έτσι ώστε να αποτραπεί η τελευταία, τονίζουν, όλη η προσπάθεια και οι πόροι που ξοδεύτηκαν για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ουσιαστικά θα αχρηστευτούν.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube