Σχεδόν 1000 τραυματίες από τον μετεωρίτη στη Ρωσία [video]

Σχεδόν 1000 τραυματίες από τον μετεωρίτη στη Ρωσία [video]

Μετράνε τραυματίες (αρκετοί από τους οποίους σε σοβαρή κατάσταση) στη Ρωσία, από την ισχυρή έκρηξη μετεωρίτη στην περιοχή Τσέλιαμπινσκ.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου εσωτερικών της Ρωσίας, τουλάχιστον 950 άτομα τραυματίστηκαν, κυρίως από θραύσματα τζαμιών. Ομως υπήρξαν και τέσσερις πολίτες που τραυματίστηκαν από θραύσματα του ίδιου του μετεωρίτη. Οι επιστήμονες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών εκτιμούν ότι το βάρος του μετεωρίτη έφτανε τους 10 τόνους, η δε ταχύτητα με την οποία εισήλθε στην ατμόσφαιρα ήταν της τάξης των 54.000 χλμ./ώρα. Οι ίδιοι υπολογίζουν πως η έκρηξη συνέβη σε ύψος 30-50 χλμ πάνω από το έδαφος, παρόλα αυτά θραύσματά του έφτασαν μέχρι τη γη.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως η έκρηξη ήταν ιδιαίτερα αισθητή, ενώ ακολούθησε πανικός, τόσο από αυτήν καθαυτή την έκρηξη, όσο και από το σπάσιμο τζαμιών και πτώση αντικειμένων που ακολούθησε ευθύς αμέσως. Τρομακτική ήταν και η εικόνα φλεγόμενων αντικειμένων που έπεφταν από τον ουρανό, τα οποία συνέτειναν στην αύξηση του πανικού.

Οι επιστήμονες στη Ρωσία δηλώνουν πως η ταχύτητα του μετεωρίτη ήταν τόσο μεγάλη, που το φαινόμενο δεν μπορούσε ούτε να προβλεφθεί, ούτε να “οργανωθεί” κάποια αντίδραση σε αυτό. Παρόμοια περιστατικά, τονίζουν, δεν είναι συχνά, ωστόσο στη Σιβηρία, το 1908, ένας μετεωρίτης είχε καταστρέψει μια περιοχή συνολικής έκτασης 2000 τ.μ.

Ο συγκεκριμένος που έπεσε χθες στη Ρωσία, άνοιξε κρατήρα διαμέτρου έξι μέτρων. Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να συσχετίσουν την πτώση του μετεωρίτη με το πέρασμα του αστεροειδή απόψε το βράδυ πολύ κοντά από τη γη, φαινόμενο που θα είναι ορατό από τη Ν. Ζηλανδία και την Αυστραλία, ωστόσο η NASA διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Για τον συγκεκριμένο αστεροειδή, ο δ/ντης του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, Δ. Σιμόπουλος συντάσσεται με την άποψη της NASA και επισημαίνει πως καθημερινά, 100 τόνοι τέτοιων αντικειμένων από το διάστημα πέφτουν σε διάφορα σημεία της γης, αλλά δεν γίνονται αντιληπτοί. Ο σημερινός αστεροειδής- κατά τον κ. Σιμόπουλο – έχει μέγεθος ίσο με αυτό μιας πολυκατοικίας 13 ορόφων.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube