Ρύπανση αυτοκινήτων: Πώς οι Google Maps εξοικονόμησαν ένα εκατομμύριο τόνους CO₂

Ρύπανση αυτοκινήτων: Πώς οι Google Maps εξοικονόμησαν ένα εκατομμύριο τόνους CO₂

Η λειτουργία οικολογικών διαδρομών των Google Maps αποδίδει καρπούς, έχοντας εξοικονομήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόνους CO₂.

Google Maps eco-friendly routes

Για να κάνει τον πλανήτη και τα ταξίδια πιο καθαρά, η Google εισήγαγε τη λειτουργία eco-friendly routes στο σύστημα πλοήγησής της μέσω της εφαρμογής Google Maps. 

Χάρη σε μια μεγάλη συλλογή δεδομένων ων και ισχυρών αλγορίθμων, το σύστημα είναι σε θέση να βρει την ενεργειακά πιο αποδοτική διαδρομή και επομένως τη λιγότερο ρυπογόνο, εάν δεν επιμηκύνει αδικαιολόγητα τον χρόνο ταξιδιού.

Οι eco-friendly routes των Google Maps λανσαρίστηκε στις ΗΠΑ το '21, αλλά πλέον είναι επίσης διαθέσιμοι στον Καναδά, στην Αίγυπτο και σχεδόν σε 40 ακόμη χώρες στην Ευρώπη

Google Maps eco-friendly routes

Οι υποσχέσεις τηρούνται από τη συσκευή, όπως έχουμε ήδη βιώσει σε διάφορες επιλογές διαδρομής. Με τη δυνατότητα μάλιστα η λειτουργία να προσαρμόζεται επίσης στις ιδιαιτερότητες κάθε κινητήρα, όπως η καλύτερη απόδοση των ντίζελ στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας ή αυτή των υβριδικών σε χαμηλή ταχύτητα.

Google Maps eco-friendly routes

Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για τους Google Maps και ακόμη και σήμερα η αμερικανική εταιρεία συνεχίζει να συντάσσει νέες αξιολογήσεις του συστήματός της. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πιο πρόσφατης αξιολόγησης, η λειτουργία eco-friendly routes έχει εξοικονομήσει 1,2 εκατ. τόνους CO2 παγκοσμίως, από την αρχική του εφαρμογή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Δεκέμβριο του ’22.  Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, αυτό αντιπροσωπεύει το ισοδύναμο των εκπομπών 250.000 θερμικών αυτοκινήτων σε έναν χρόνο χρήσης.

Μια εξαιρετική επίδοση που ωστόσο κάποιοι δεν ξεχνούν να δείξουν και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Ή ακριβέστερα πόσο οικολόγος είναι ο δάσκαλος οικολογίας, εν προκειμένω η Google.  

Google Maps eco-friendly routes

O ιστότοπος The Verge, στο τέλος της αναφοράς του για τα eco-friendly routes της Google, αναφέρει ότι η αμερικανική εταιρεία φυσικά και παράγει εκθετικά περισσότερη ρύπανση από οποιοδήποτε νοικοκυριό. Το ανθρακικό αποτύπωμά της προσέθεσε περισσότερους από 10,18 εκατ. μετρικούς τόνους εκπομπών CO2 το 2022, περίπου ισοδύναμο με τη ρύπανση από περισσότερους από 25 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο σε έναν χρόνο. 

Οι εκπομπές της Google μπορεί έχουν μειωθεί από περίπου 13,6 εκατ. μετρικούς τόνους το 2018 σε σχεδόν δέκα σήμερα, αλλά η εταιρεία έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να πετύχει τον στόχο της και να μειώσει τις εκπομπές της στο μισό έως το 2030.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube