Renault: Υπό έρευνα για πιθανό γαλλικό σκάνδαλο ρύπων

Renault: Υπό έρευνα για πιθανό γαλλικό σκάνδαλο ρύπων

Οι γαλλικές αρχές εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις της Renault και κατέσχεσαν υπολογιστές, προκαλώντας «βουτιά» της μετοχής της, -20%.

Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι εξελίσσεται ένα ακόμα σκάνδαλο ρύπων, αντίστοιχο του Dieselgate της VW. Κι αυτή τη φορά χωρίς τη συνδρομή κάποιου τρίτου, όπως οι ΗΠΑ, αφού η Renault έχει μπει στο στόχαστρο της ίδιας της γαλλικής κυβέρνησης.

Την περασμένη εβδομάδα, κλιμάκια του γαλλικού Υπουργείου Οικονομίας έκαναν επιδρομή σε εγκαταστάσεις της Renault στις οποίες γίνονται οι μετρήσεις εκπομπών ρύπων και η πιστοποίηση των κινητήρων της φίρμας, και κατέσχεσαν υπολογιστές του διευθυντικού προσωπικού. Το γεγονός είχε μείνει κρυφό μέχρι σήμερα, όταν αποκαλύφθηκε μέσω του σωματείου εργαζομένων CGT, και αφού η διοίκηση της Renault δεν έδινε στους εργαζόμενους καμία πληροφορία για το αντικείμενο της έρευνας.

Η Renault, τελικά, παραδέχεται τώρα ότι βρέθηκε στο επίκεντρο μιας έρευνας για τον τρόπο μέτρησης των εκπομπών ρύπων. Διευκρινίζει ωστόσο ότι αυτή γίνεται για προληπτικούς λόγους, λόγω του σάλου που ξέσπασε για τη Volkswagen, με διαταγή της Υπουργού Περιβάλλοντος της Γαλλίας Ségolène Royal. Και ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε χωρίς να βγάλει «λαβράκι».

Και μόνο η πιθανότητα σκανδάλου όμως ήταν αρκετή για να φοβίσει τους επενδυτές. Έτσι η μετοχή της Renault στο χρηματιστήριο του Παρισιού έπεσε σήμερα κατά 20%, από τα €86,6 στα €69,7, και από την αξία της εταιρίας χάθηκαν σχεδόν €5 δισ. σε μία μέρα. Ο φόβος μάλιστα επηρέασε και τις άλλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η FCA, με 7,87%, ακολουθούμενη από την Peugeot (6,8%), τη Daimler (5,7%), τη BMW (4,6%), και τη VW (4,4%).

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Renault έχει ανακοινώσει πως θα επενδύσει €50 εκατ. για να κάνει τις τυποποιημένες μετρήσεις εκπομπές ρύπων των μοντέλων της πιο ρεαλιστικές, ώστε να μην απέχουν τόσο από αυτές που επιτυγχάνονται σε πραγματικές συνθήκες.

[Πηγή: Motor1]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube