Renault: Προς ολοκλήρωση η εσωτερική έρευνα για την υπόθεση Carlos Ghosn

Renault: Προς ολοκλήρωση η εσωτερική έρευνα για την υπόθεση Carlos Ghosn

Οι Γάλλοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τις κατηγορίες της Nissan κατά του Ghosn και ζητούν περισσότερα στοιχεία.

Η Renault εκτιμά ότι  σε περίπου μια εβδομάδα θα έχει στα χέρια της τα πρώτα συμπεράσματα μιας εσωτερικής έρευνας σχετικά με το κατά πόσον τα όσα λέγονται για τα επίμαχα πακέτα αμοιβών του Carlos Ghosn και άλλων κορυφαίων διευθυντών της συμμαχίας ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η τρέχουσα έρευνα επικεντρώνεται στους μισθούς και τα άλλα οφέλη της που αποκόμισαν από τη Renault, όπου ο Ghosn παραμένει διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος. Η έρευνα διεξάγεται από τον Eric Le Grand, πρώην επικεφαλής της ασφάλειας ο οποίος προσλήφθηκε πρόσφατα ως υπεύθυνος δεοντολογίας και συμμόρφωσης, και τον Claude Baland, ένας 68χρονο πρώην ανώτατο δημόσιος υπάλληλο.

Ο Ghosn εξακολουθεί να  βρίσκεται υπό κράτηση στην Ιαπωνία μετά τη σύλληψή του στις 19 Νοεμβρίου με την κατηγορία ότι «υποτιμολόγησε» τις αμοιβές του από τη Nissan, η οποία τον απομάκρυνε από πρόεδρό της. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Bloomberg News, μέχρι τη Δευτέρα οι εισαγγελείς θα του έχουν απαγγέλει συγκεκριμένες κατηγορίες.

Σε αντίθεση με τη Nissan, η Renault αρνήθηκε να το απομακρύνει από τη θέση του προέδρου της, προχωρώντας στην προσωρινή αντικατάστασή του.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire ανακοίνωσε τον εσωτερικό έλεγχο της Renault στις 25 Νοεμβρίου, λέγοντας ότι θα πάρει «λίγες μέρες» και θα εξετάσει το πακέτο αμοιβών του Ghosn και τη χρήση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Το γαλλικό κράτος είναι ο ισχυρότερος μέτοχος της Renault και η γαλλική κυβέρνηση έχει πολλάκις επικρίνει τις αμοιβές του Ghosn ως υπερβολικά υψηλές.

Ωστόσο,  στελέχη της Renault εκφράζουν μια καχυποψία για τα κίνητρα της Nissan, απαιτώντας να δουν αποδείξει από την πλευρά της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας για τους ισχυρισμούς της εναντίον του Ghosn. Η Nissan παρουσίασε μια συνοπτική έκθεση σε σχέση με τις υποτιθέμενες παραβιάσεις, αλλά η Renault αρνήθηκε να τη δεχτεί, ζητώντας την παρουσία δικηγόρων και την πλήρη έκθεση σχετικά με τους ισχυρισμούς των Ιαπώνων. Είναι φανερό ότι υπάρχει μια κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο εταιρείες, με εκπρόσωπο της Renault να δηλώνει πως η Nissan δεν έχει παράσχει τα στοιχεία που έχει ζητήσει το συμβούλιο της Renault.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, οι σχέσεις των δύο εταιρειών-και άρα και της συμμαχίας- θα περάσουν δύσκολες ώρες, κάτι που θα φέρει τη συμμαχία σε δυσχερή θέση απέναντι στον ανταγωνισμό της.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube