Renault και Nissan σχεδιάζουν μια νέα, ενιαία εταιρεία

Renault και Nissan σχεδιάζουν μια νέα, ενιαία εταιρεία

Η νέα εταιρεία φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στη Volkswagen AG και την Toyota Motor Corp.

Σε πολύ σοβαρές συζητήσεις «κεκλεισμένων των θυρών» έχουν προχωρήσει Renault και Nissan προκειμένου να περάσουν τη μεταξύ τους συνεργασία σε ένα νέο στάδιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα προτίθενται να βάλουν τέλος στο μοντέλο της τωρινής τους συνεργασίας και να προχωρήσουν σε μια τύπου συγχώνευση από την οποία θα προκύψει μια νέα εταιρεία που θα διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο ως μία ενιαία μετοχή.

Renault και Nissan θα δώσουν -στην ολοκλήρωση αυτού του σεναρίου- αναλογικά μετοχές της νέας εταιρείας στους μετόχους τους, με την έδρα της να είναι είτε στη Γάλλια, είτε στην Ιαπωνία, είτε ταυτόχρονα και στις δύο χώρες.

Η Renault κατέχει σήμερα το 43% της Nissan, ενώ η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία έχει 15% μερίδιο στη γαλλική επιχείρηση. Ο Carlos Ghosn, πρόεδρος και στις δύο εταιρείες, είναι ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων και όπως όλα δείχνουν θα ηγηθεί και της νέας προσπάθειας.

Η νέα εταιρεία είναι εμφανές ότι φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στη Volkswagen AG και την Toyota Motor Corp, ενώ θα μπορέσει με καλύτερο τρόπο να διαχειριστεί κεφάλαια για να περάσει πιο σύντομα στην εποχή της ηλεκτροκίνησης και στις αυτόνομες υπηρεσίες οδήγησης. Όπως τονίζεται, η κατακερματισμένη δομή της ιδιοκτησίας, εμπόδιζε τις εταιρείες να αποκομίσουν πλήρη οφέλη, που τώρα με τη συνένωσή τους θα είναι μεγαλύτερα και περισσότερα.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Janet Lewis, αναλυτής στο Macquarie στο Τόκιο, «η ανησυχία εντοπίζεται πρωτίστως στη γαλλική και ιαπωνική κυβέρνηση  που θέλουν να κρατήσουν τους… εθνικούς πρωταθλητές στις πωλήσεις αυτοκινήτων».  Να σημειώσουμε εδώ ότι η γαλλική κυβέρνηση ελέγχει το 15% των μετοχών της Renault.
Eκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

Renault και Nissan βρίσκονται σε στρατηγική συνεργασία από το 1999 και σε αυτό το πλαίσιο μοιράζονται κινητήρες και πλατφόρμες, ενώ μέλος της συνεργασίας αυτής είναι και η Mitsubishi.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube