Renault: Απεργία στο τουρκικό εργοστάσιο της Προύσας

Renault: Απεργία στο τουρκικό εργοστάσιο της Προύσας

Οικονομικές διαφορές μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων οδήγησαν στη διακοπή της λειτουργίας της μονάδας.

Σε λειτουργία από το 1969 και με ετήσιο όγκο παραγωγής 360.000 αυτοκίνητα, το εργοστάσιο της Renault στην Bursa (Προύσα), 150 km από την Κωνσταντινούπολη, έχει δει να περνούν πολλά μοντέλα της γαλλικής εταιρείας από την γραμμή παραγωγής του.

Από το 12 στο Mégane και τελευταίως στο Clio τέταρτης γενιάς, που αποτελεί το μοντέλο που ανεβαίνει μήνα με το μήνα σε πωλήσεις στη Γαλλία, το τουρκικό εργοστάσιο είναι επιφορτισμένο με τη συναρμολόγηση του 70% της παραγωγής, με το υπόλοιπο να κατασκευάζεται στη Flins. Αλλά από την Παρασκευή, σχεδόν το 50% των εργαζομένων σταμάτησαν κάθε δραστηριότητα, διεκδικώντας αύξηση στο μισθό τους.

Αυτό που απετέλεσε τη θρυαλλίδα για την έκρηξη ήταν η άρνηση της διεύθυνσης του εργοστασίου, την περασμένη Πέμπτη, να συμφωνήσει σε μια αύξηση μισθών στο ύψος του πληθωρισμού, τη στιγμή που ενεκρίθη αύξηση 60% στους μισθούς των εργατών ενός υπεργολάβου.

H κοινωνική αναταραχή πήρε μάλιστα μεγαλύτερη διάσταση, καθώς με τους εργαζομένους της Renault ενώθηκαν οι ομόλογοί τους στη FIAT, στο γειτονικό εργοστάσιο της Tofas, μονάδα αναλόγου μεγέθους όπου κατασκευάζονται Linea και Doblo, του Coskunöz, ενός μεγάλου προμηθευτή, ενώ και άλλοι εργαζόμενοι στην περιοχή αναμένεται να ακολουθήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις από σήμερα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube