Προλάβετε αυτή τη συναρπαστική Alfa Romeo SZ [+video]

Προλάβετε αυτή τη συναρπαστική Alfa Romeo SZ [+video]

Η αισθητική της μπορεί να πολώνει, αλλά είναι σίγουρα ξεχωριστή. Και η τιμή της δεν είναι απλησίαστη.

Μια Ιταλίδα, ήδη 30άρα, που μπορεί να μην είναι κλασικά όμορφη, όμως έχει προσωπικότητα και σεξ-απίλ.

Βασισμένο στην Alfa Romeo 75 America, το διθέσιο πισωκίνητο κουπέ μπορεί να αποκτηθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση με μόνο €59.400 – μια τιμή δέκα φορές μικρότερη απ’ όσο κοστίζει η ομώνυμή της Giulietta SZ του 1962. Οπότε μπορούμε να τη θεωρήσουμε έως και ευκαιρία.

Η Alfa SZ αυτή πωλείται από τη Fast Classics, η οποία αναφέρει ότι υπέστη «αποκατάσταση με αφαίρεση των εξωτερικών τμημάτων το 2007», ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα λόγω «της πορώδους φύσης του συνθετικού αμαξώματος».

Το μοντέλο αυτό ξεκίνησε ως Zagato ES-30 (Experimental Sports 3 λίτρων) αλλά παρουσιάστηκε ως Alfa Romeo SZ (Sprint Zagato) στο Σαλόνι της Γενεύης το 1989. Τα αρχικά σχεδιαστικά της σκίτσα είχαν γίνει από τον θρυλικό Robert Opron (δημιουργό των Citroen DS facelift, SM, CX και GS) που ήταν τότε στο Centro Stile FIAT, ενώ ο νεαρός Antonio Castellana σχεδίασε τις εξωτερικές λεπτομέρειες και το εσωτερικό. 

Η SZ είχε τον φανταστικό 3λιτρο Alfa V6 του Busso, που για την περίπτωση απέδιδε 210 ίππους και κινούσε τους πίσω τροχούς μέσα από ένα 5άρι χειροκίνητο κιβώτιο “transaxle” τοποθετημένο πίσω, μαζί με το διαφορικό. Η ανάρτηση ήταν αγωνιστικών προδιαγραφών Group A/IMSA με ρυθμιζόμενα αμορτισέρ Koni και είχε εξελιχθεί από τον μεγάλο Giorgio Pianta, team-manager της αγωνιστικής ομάδας Abarth που έτρεχε τα εργοστασιακά FIAT και Lancia στα ράλι (Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ).

Η FIAT Auto είχε επιλέξει την Zagato ως την πιο κατάλληλη για να συναρμολογήσει ένα τέτοιο σπορ αυτοκίνητο περιορισμένης παραγωγής, κοντά στο εργοστάσιο της Alfa στο Arese. Τα χυτοπρεσαριστά από συνθετικό υλικό τμήματα του αμαξώματος προμήθευε η τοπική Carplast και η γαλλική Stratime Cappelo Systems.

Από το 1989 έως το 1991, η Zagato κατασκεύασε 1.036 Alfa SZ (τα επίσημα στοιχεία λένε 998), όλες κόκκινες πλην μιας ολόμαυρης για τον ίδιο τον Zagato.

[Πηγή: Fast Classics]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube