Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς αντιδρά η αυτοκινητοβιομηχανία 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς αντιδρά η αυτοκινητοβιομηχανία 

Οι περισσότεροι κατασκευαστές σταματούν τις παραδόσεις αυτοκινήτων στη Ρωσία και τις δραστηριότητές τους στην εμπόλεμη ζώνη. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την αυτοκινητοβιομηχανία. Οι περισσότεροι κατασκευαστές, στο πλαίσιο των κυρώσεων στη Ρωσία, αλλά και των αντικειμενικών δυσκολιών που προκύπτουν μέσα από τις συνθήκες που διαμορφώνονται, ανακοίνωσαν τις κινήσεις τους για το άμεσο μέλλον. 

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία είναι η όγδοη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, με 1.666.780 αυτοκίνητα να έχουν πουληθεί πέρυσι, δεν ήταν λίγοι οι κατασκευαστές που ανακοίνωσαν το σταμάτημα της παραγωγής στα ρωσικά εργοστάσια τους ή και το πάγωμα πωλήσεων αυτοκινήτων στη Ρωσία.

Ας δούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα:

BMW
bmw

H BMW δήλωσε την Τρίτη (1.3.2022) ότι σταμάτα τις εξαγωγές οχημάτων στη Ρωσία και την παραγωγή οχημάτων στο Καλίνινγκραντ. «Καταδικάζουμε την επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και παρακολουθούμε τις εξελίξεις με μεγάλη ανησυχία και απογοήτευση», δήλωσε εκπρόσωπος της BMW, συμπληρώνοντας πως λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης «θα σταματήσουμε την τοπική παραγωγή και τις εξαγωγές μας στη ρωσική αγορά μέχρι νεωτέρας».

General Motors
gm

Η General Motors ανέστειλε ορισμένες δραστηριότητες στη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters. Η αμερικανική εταιρεία θα σταματήσει όλες τις εξαγωγές στη χώρα, τονίζοντας πως «η σκέψη μας είναι με τον λαό της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή. Η απώλεια ζωών είναι μια τραγωδία και η πρωταρχική μας ανησυχία είναι για την ασφάλεια των ανθρώπων στην περιοχή». 

Hyundai
hyundai

Η Hyundai σταμάτησε την παραγωγή στο εργοστάσιό της στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας για πέντε ημέρες, επικαλούμενη έλλειψη ημιαγωγών. «Το εργοστάσιο θα κλείσει προσωρινά, λόγω διακοπής του εφοδιασμού κυρίως σε ημιαγωγούς», δήλωσε στέλεχος της εταιρείας τονίζοντας πως η απόφαση δεν είχε «καμία σχέση με τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Jaguar Land Rover
ljr

Η Jaguar Land Rover (JLR) σταμάτησε τις παραδόσεις οχημάτων στη Ρωσία. Η βρετανική εταιρεία είπε ότι προτεραιότητά της είναι «η ευημερία ολόκληρου του εργατικού δυναμικού μας και των οικογενειών τους. Το τοπίο όπως διαμορφώνεται μας υποχρεώνει να σταματήσουμε την παράδοση οχημάτων στη ρωσική αγορά. Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Mercedes-Benz
mercedes

Η Mercedes-Benz ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 1 εκατομμύριο ευρώ για να στηρίξει όσους έχουν πληγεί από την κρίση στην Ουκρανία. «Ως άμεσο μέτρο έκτακτης ανάγκης, δωρίζουμε ένα εκατομμύριο ευρώ στην Deutsches Rotes Kreuz eV (Ερυθρός Σταυρός) ως βοήθεια προς την Ουκρανία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Ola Källenius.

Την ίδια στιγμή η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει πως η εταιρεία εξετάζει νομικές επιλογές για να εκχωρήσει το μερίδιο του 15% στην Kamaz το συντομότερο δυνατό.

Mitsubishi
Η Mitsubishi είπε ότι ενδέχεται να αναστείλει την παραγωγή και τις πωλήσεις οχημάτων στη Ρωσία, λόγω πιθανών διαταραχών στον εφοδιασμό, σύμφωνα με το Reuters. Η ιαπωνική εταιρεία διαθέτει 141 αντιπροσωπείες στη χώρα.

Renault
renault

Οι μετοχές της Renault υποχώρησαν κατά 6,4% τη Δευτέρα, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Η γαλλική εταιρεία κατέχει τη ρωσική εταιρεία Avtovaz, η οποία έχει αναστείλει τις εργασίες στις γραμμές συναρμολόγησης στις εγκαταστάσεις της στη Ρωσία, λόγω ελλείψεων ανταλλακτικών.

Η Renault έχει κλείσει στο παρελθόν το εργοστάσιό της στη Μόσχα λόγω προβλημάτων εφοδιασμού. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο συναρμολογούνται εκτός των άλλων και τα Arkana και Captur.

Torsus
Torsus

Η εταιρεία κατασκευής φορτηγών Torsus τάχθηκε κατά της εισβολής στην Ουκρανία, όπου διαθέτει εγκαταστάσεις και γραφεία.

«Λαμβάνουμε πολλαπλές κλήσεις και μηνύματα από όλο τον κόσμο που ρωτούν πώς τα πάει η ομάδα μας Torsus Kyiv αυτές τις φρικτές μέρες και αν χρειάζεται οποιαδήποτε υποστήριξη», ανέφερε σε ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η εταιρεία. «Είμαστε σε συνεχή επαφή με την ομάδα του Κιέβου. Οι υπάλληλοί μας και οι οικογένειές τους είναι ασφαλείς. Τους συνιστούμε ανεπιφύλακτα να παίρνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και να παραμένουν στα καταφύγια για να είναι απόλυτα ασφαλείς». 

Η διευθύντρια εταιρικής στρατηγικής της εταιρείας, Yuliya Khomych, έφυγε από τη χώρα για την Πράγα, όπου έχει την έδρα της η επιχείρηση, δηλώνοντας πως «η Torsus στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού στον αγώνα για τη χώρα τους και για την ειρήνη σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Stellantis
tavares

Ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, Carlos Tavares, δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση για το πώς η εταιρεία θα διαμορφώσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία «εξαρτάται από τις πολιτικές αποφάσεις». Είμαστε μια εταιρεία που συμμορφώνεται με τους κανόνες, τους νόμους και τους κανονισμούς σε καιρό ειρήνης και θα κάνουμε το ίδιο με τις κυρώσεις σε καιρό πολέμου», είπε.

«Μέχρι στιγμής, αυτές οι κυρώσεις είναι πολύ στοχευμένες, αλλά φυσικά θα υπάρξει μια χρονική στιγμή που τα εργοστάσια δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Συνεργαζόμαστε με τη Mitsubishi στην Kaluga και οι εγκαταστάσεις λειτουργούν όσο ακόμη έχουν στη διάθεσή τους εξαρτήματα», είπε ο Tavares.

Το ρωσικό εργοστάσιο κατασκευάζει ελαφρά επαγγελματικά οχήματα για τις Citroën, Opel και Peugeot και η Stellantis ήταν έτοιμη να ξεκινήσει τις εξαγωγές τους στη Δυτική Ευρώπη.

«Είναι σημαντικό να παραμένουμε συγκεντρωμένοι στους ανθρώπους μας. Η Stellantis είναι μια εταιρεία με 170 διαφορετικές εθνικότητες στο ανθρώπινο δυναμικό της», πρόσθεσε ο Tavares.

Toyota

toyota

Η Toyota έχασε παραγωγή 13.000 αυτοκινήτων μετά από μια κυβερνοεπίθεση που είχε στόχο έναν από τους προμηθευτές πλαστικών και ηλεκτρικών εξαρτημάτων της, ανέφερε το Reuters.

Αν και η Toyota δεν κατηγόρησε άμεσα τη Ρωσία για την επίθεση, στη συνέχεια αναθεώρησε μετά και την ανακοίνωση της Ιαπωνίας ότι θα συμμετάσχει με τους δυτικούς συμμάχους στην επιβολή κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού των ρωσικών τραπεζών από την πρόσβαση στο σύστημα Swift.

Όμιλος Volkswagen
vw

Ο Όμιλος Volkswagen θα δωρίσει €1 εκατ. στη φιλανθρωπική οργάνωση Unoflucht για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

«Εμείς στο VW Group ανησυχούμε πολύ για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία», αναφέρει η εταιρεία σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου αποφάσισε ότι ο Όμιλος και οι εταιρείες του θα δωρίσουν €1 εκατ. στην Unoflucht. Ο Όμιλος Volkswagen βλέπει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία με μεγάλη ανησυχία και απογοήτευση, προσθέτοντας ότι ελπίζει σε «ταχεία παύση» των εχθροπραξιών.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια βιώσιμη λύση στη σύγκρουση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο. Οι σκέψεις μας είναι σε όλους τους ανθρώπους. Η ασφάλεια και η ακεραιότητα όλων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων μας, είναι κορυφαία προτεραιότητα», καταλήγει η VW. 

Škoda

skoda

Η Škoda εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η τσέχικη εταιρεία, η οποία έχει περίπου 600 υπαλλήλους στη χώρα και παράγει οχήματα στο Solomonovo, θα δωρίσει περίπου €400.000 στη φιλανθρωπική οργάνωση People in Need.

Έχει επίσης δηλώσει ότι θα υποστηρίξει οποιονδήποτε Ουκρανό εργαζόμενο να «χτίσει μια ασφαλή ζωή στην Τσεχική Δημοκρατία», βοηθώντας με αιτήσεις βίζας, διαμονή, μαθήματα γλώσσας, απασχόληση και εκπαίδευση.

«Ο ανθρωπισμός είναι μία από τις αξίες της εταιρείας μας», δήλωσε η Škoda. «Τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνουμε πράξη αυτή την αξία. Ελάτε να συνεισφέρετε και να στηρίξετε όσους χρειάζονται τη βοήθειά μας».

Η Škoda πρέπει επίσης να μειώσει την παραγωγή, λόγω των ελλείψεων εφοδιασμού που προκλήθηκαν από την εισβολή. Λόγω της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία, η Škoda Auto αντιμετωπίζει κρίσιμες ελλείψεις προμήθειας ανταλλακτικών από αρκετούς τοπικούς προμηθευτές που επηρεάζουν ορισμένα από τα μοντέλα μας, είπε η εταιρεία. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα περιορίσουμε την παραγωγή του Enyaq iV από αυτή την εβδομάδα και μετά».

Η εφοδιαστική αλυσίδα της Škoda αποτελείται από αρκετούς προμηθευτές με έδρα τη δυτική Ουκρανία. Διαθέτει επίσης δύο εργοστάσια στη Ρωσία, τα οποία εξακολουθούν να λειτουργούν.

«Η στρατηγική πωλήσεων στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι επί του παρόντος αντικείμενο εντατικών συζητήσεων. Οι πωλήσεις τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία αναμένεται να μειωθούν ενόψει των πρόσφατων εξελίξεων», ανέφερε η εταιρεία. Η Ρωσία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας για το 2021, όπου πουλήθηκαν περίπου 90.000 οχήματα.

Volvo
volvo

Η Volvo έγινε η πρώτη μάρκα αυτοκινήτων που αντέδρασε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναστέλλοντας τις αποστολές αυτοκινήτων στη χώρα μέχρι νεοτέρας.

Η Volvo είπε ότι έλαβε την απόφαση λόγω «δυνητικών κινδύνων που συνδέονται με το εμπόριο υλικού με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τις ΗΠΑ», σύμφωνα με το Reuters.

Η εταιρεία πούλησε περίπου 9.000 αυτοκίνητα στη Ρωσία το 2021, τα οποία ήρθαν στη χώρα από εργοστάσια της Σουηδίας, της Κίνα και των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube