Πωλείται SΑΑΒ 900 Turbo, μετρητής πρόσφυσης σε αεροδρόμιo [video]

Πωλείται SΑΑΒ 900 Turbo, μετρητής πρόσφυσης σε αεροδρόμιo [video]

Θέλετε ένα από τα πιο ασυνήθιστα SAAB που κυκλοφορούν στον κόσμο; Σας έφεξε!

Το μέσο εμπορικό αεροσκάφος έχει ταχύτητα προσγείωσης περίπου 260 km/h. Ενώ για παράδειγμα ένα Boeing 737-800  χρειάζεται από 990 έως 1030 m για να φρενάρει και να σταματήσει, μόλις τροχοδρομήσει στην προσγείωση.

Στη περίπτωση που ο τροχόδρομος είναι υγρός, είτε καλυμμένος με χιόνι ή πάγο, χρειάζεται να προσθέσετε άλλα 100 τουλάχιστον μέτρα σε αυτή την απόσταση. Τα αεροδρόμια χρησιμοποιούν Μετρητές Πρόσφυσης για να διαπιστώσουν πόσο περισσότερο διάδρομο θα χρειαστεί το αεροσκάφος. Προς τούτο, αισθητήρες διαβάζουν ένα πέμπτο τροχό, το σκέλος του οποίου είναι μονταρισμένο στο πορτμπαγκάζ (οι παλιότεροι θα θυμούνται που με τροχό Peiseler μετρούσαμε τα αυτοκίνητα) και υπολογίζει το απαιτούμενο επίπεδο φρεναρίσματος.

Προφανώς κι αυτό είναι ιδιαίτερα ζωτικό τεστ για τα αεροδρόμια, ειδικά εκείνα που βρίσκονται σε πολύ βόρεια ή πολύ νότια πλάτη, οπότε και οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες με χιόνι και πάγο. Όπως για παράδειγμα το αεροδρόμιο του Fargo, στην Πολιτεία της North Dakota. Με δεδομένο λοιπόν το επείγον και το σημαντικό στη μέτρηση της πρόσφυσης για ένα «χειμωνιάτικο» αεροδρόμιο, δεν αποτελεί έκπληξη που ένα SAΑΒ συνιστάται ως καλός Μετρητής Πρόσφυσης.

Ο SARSYS (Scandinavian Airport and Road Systems AB) μετασκεύασε κάποια SAAB σε Μετρητές Πρόσφυσης, ήδη από τη δεκαετία του ’70. Το στέισον SAAB 9-5 ήταν μια καλή πλατφόρμα. Υπολογιστές μπορούσαν να μετρούν σε πραγματικό χρόνο του συντελεστές τριβής, να εκτυπώνουν δεδομένα και να τα μεταδίδουν μέσω ασυρμάτου, συνοδευμένα με πληροφορίες GPS, για ακριβή αποτελέσματα.

To Hector International Airport στο Fargo της North Dakota χρησιμοποιεί ένα Saab 900 Turbo του 1987 γι’ αυτή ακριβώς τη δουλειά. Και τώρα, βγαίνει πλέον στη σύνταξη, οπότε πωλείται. Με μόλις κάτι παραπάνω από 30.000 km στο οδόμετρο, νούμερο απίθανα χαμηλό για αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε πριν από 30 χρόνια, πολλά από αυτά δεν θα ήταν και βολτάδικα, αλλά σκληρά οδηγημένα, πάνω σε χιονισμένους τροχόδρομους και με υψηλή ταχύτητα. Βλέπετε, με τελική ταχύτητα 200+ km/h, το Saab 900 Turbo πιάνει την ταχύτητα προσγείωσης ενός Airbus. Το πίσω κάθισμα στο αυτοκίνητο είχε αντικατασταθεί από ένα Μετρητή Πρόσφυσης SAAB, ο οποίος θα παραμείνει ανέπαφος και λειτουργικός πάνω στο αυτοκίνητο, στην περίπτωση που ο αγοραστής σκοπεύει να διατηρήσει τον… τροχόδρομό του ασφαλή.



Και μην φανταστείτε ότι θα σας στοιχίσει μια περιουσία. Αρκούν μόλις $2.000 ή €1.750 για το αυτοκίνητο, για ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής για την πολιτεία της Μασαχουσέτης όπου βρίσκεται το αυτοκίνητο, άλλο ένα χιλιάρικο, κι άλλες δύο τρεις χιλιάδες για τη μεταφορά του αυτοκινήτου στην Ελλάδα. Έτσι με λιγότερο από πέντε χιλιάρικα θα μπορείτε να αξιώσετε να σας μισθώσουν από την Πολιτική Προστασία για μετρήσεις πρόσφυσης –πώς το έλεγαν παλιά; καθ’ άπασαν την επικράτειαν.

[Πηγή YouTube και Craigslist μέσω roadandtrack]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube