Πιο επικίνδυνοι στην οδήγηση οι νέοι σε ηλικία Ευρωπαίοι οδηγοί

Πιο επικίνδυνοι στην οδήγηση οι νέοι σε ηλικία Ευρωπαίοι οδηγοί

Tο 13ο Βαρόμετρο Υπεύθυνης Οδήγησης του γαλλικού ιδρύματος Vinci Autoroutes, διαπίστωσε ότι οι νέοι Ευρωπαίοι οδηγοί έως 35 ετών, υιοθετούν πολύ πιο επικίνδυνες συμπεριφορές πίσω από το τιμόνι σε σχέση με το μέσο όρο των οδηγών.

Οι κάτω των 35 ετών Ευρωπαίοι οδηγοί, τα κάνουν όλα... λάθος. Ή για να το θέσω πιο σωστά, οι συνήθειες που έχουν αναπτύξει πίσω από το τιμόνι, είναι όλες εσφαλμένες. Μιλούν στο κινητό, βλέπουν βίντεο, δε φορούν ζώνη, γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα όρια ταχύτητας και οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ... 

Η έρευνα του γαλλικού ιδρύματος, Vinci Autoroutes, διεξήχθη σε δείγμα 12.400 ατόμων από 11 ευρωπαϊκές χώρες.

Αναλυτικά, οι άνδρες κυρίως οδηγοί  χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο σε σχέση με τον μέσο όρο το έξυπνο κινητό τους τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Συγκεκριμένα, το 56% των οδηγών χρησιμοποιεί το τηλέφωνο του ενώ οδηγεί, με το 23% εξ’ αυτών να δηλώνει μάλιστα ότι παρακολουθεί και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ώρα που οδηγεί!

Το πιο ανησυχητικό βέβαια είναι ότι ποσοστό υψηλότερο του 70% θεωρεί ότι αυτή η πρακτική δεν εγκυμονεί κινδύνους... 

smartphone

Το ένα τρίτο τώρα των οδηγών έως 24 ετών «αποφεύγει» τη χρήση ζώνης ασφαλείας, με το 30% των ερωτηθέντων οδηγών έως 35 ετών να αναφέρει ότι δεν χρησιμοποιεί ζώνη ποτέ!

Οι νεαροί άνδρες οδηγοί εμφανίζονται όμως και πιο «ευάλωτοι» στην κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών, αλκοόλ ή φαρμακευτικών ουσιών. Το ποσοστό μάλιστα όσων δήλωσαν ότι οδηγούν υπό την επήρεια μέθης ξεπερνά το 20% στους κάτω των 35 ετών!

αλκοολ

Στα ίδια υψηλά ποσοστά (17% για την ακρίβεια) κινήθηκαν και όσοι δήλωσαν ότι κάνουν χρήση κάνναβης ή άλλων ναρκωτικών ουσιών πίσω από το τιμόνι.   

Σε ό,τι αφορά τα όρια ταχύτητας, το 84% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα «υπερβαίνει κατά λίγα χιλιόμετρα» αλλά τα υπερβαίνει συστηματικά. Οι νέοι επίσης Ευρωπαίοι οδηγοί εμφανίζονται και πολύ νευρικοί, καθώς ποσοστό υψηλότερο του 50% ανέφερε ότι «βρίζει συχνά τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου», με το 89% των ερωτηθέντων να δηλώνει παρόλα αυτά ότι αισθάνεται φόβο όταν οδηγεί εξαιτίας της ανάρμοστης συμπεριφοράς των άλλων οδηγών!

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube