Φορτηγό vs Νόμοι της Φυσικής [video]

Φορτηγό vs Νόμοι της Φυσικής [video]

Όταν ένα όχημα με ψηλό κέντρου βάρους μπαίνει σε φάση αλλεπάλληλων αντίθετων κλίσεων, τα πράγματα γίνονται ζόρικα και δεν εξελίσσονται όπως ελπίζεις.

Παρόλο που λόγω επαγγέλματος περνούμε τη ζωή μας στο τιμόνι, αυτό γίνεται αποκλειστικά με επιβατικά αυτοκίνητα, περιλαμβανομένων και των ψηλότερων SUV/crossover. Έτσι ποτέ δεν έχουμε φτάσει σε σημείο να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή του video. 

Το χαμηλό κέντρο βάρους των επιβατικών αυτοκινήτων είναι εξαιρετικά σπάνιο να σε οδηγήσει σε αλλεπάλληλες αντίθετες κλίσεις με τέτοια περίοδο. Κάτι που θα εξαναγκάζει το αυτοκίνητο σε υπερστροφή λόγω κλίσης. Φυσικά, και δεν είμαστε στο απυρόβλητο όσον αφορά την υπερστροφή, που είτε γίνεται ηθελημένα (τις περισσότερες φορές) είτε αθέλητα (σπάνια) το ανάποδο τιμόνι είναι σαφώς πιο εύκολο και λιγότερο επικίνδυνο από το αντίστοιχο που θα δείτε στο video.  

Σε αυτό το ψηλό ελαφρύ φορτηγό, οι κανόνες του κλασικού ανάποδου τιμονιού δεν ισχύουν. Αν τα εμπορεύματα που μεταφέρει είναι και λάθος τοποθετημένα, δηλαδή τα ελαφριά κάτω και τα βαρύτερα επάνω, σε κάθε τιμονιά το αυτοκίνητο έρχεται να γείρει από την άλλη πλευρά με αυξανόμενη γωνία, μέχρι τελικά να τουμπάρει από τη μια ή την άλλη πλευρά.

Στην περίπτωση που έχουμε εδώ, προφανώς ο οδηγός πήρε για λίγο τα μάτια του από το δρόμο, αφήνοντας το φορτηγό να ξακρίζει προς τα δεξιά, σχεδόν πατώντας με τους δεξιούς τροχούς έξω από την άσφαλτο. Με το που το αντιλήφθηκε και γύρισε το τιμόνι προς τα αριστερά για να επαναφέρει το αυτοκίνητο στο δρόμο, ξεκίνησε μια ταλάντωση αρχίζοντας με δεξιά κλίση που σε κάθε ανάποδο τιμόνι του αύξανε τη γωνία της από την άλλη πλευρά.

Ο οδηγός, που πάλευε με το τιμόνι και οφείλουμε να παρατηρήσουμε με τις σωστές δόσεις για να σώσει την κατάσταση, βιντεοσκοπήθηκε από αυτοκίνητο που ερχόταν από πίσω. Ο οδηγός του τελευταίου, σοφά πράττοντας, έμεινε σε ασφαλή απόσταση, παρατηρώντας ανήμπορος τον οδηγό του φορτηγού που πάλευε μα τους Νόμους της Φυσικής.

Τελικά ο οδηγός του φορτηγού τα κατάφερε. Με τιμόνι από τη μια, τιμόνι από την άλλη και σταδιακή μείωση της ταχύτητας κατάφερε να το κάνει κουμάντο. Το τέλος της φάσης θα τον βρήκε πλημμυρισμένο με αδρεναλίνη, τις σφίξεις του στις 200 και εκείνη τη γλυκιά γεύση στο στόμα «ευτυχώς, τη σκαπουλάραμε».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube