Peugeot: Νόμιμη απόλυση 11.200 εργαζομένων

Peugeot: Νόμιμη απόλυση 11.200 εργαζομένων

H PSA Peugeot- Citroën, η δεύτερη σε μέγεθος ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, μπορεί πλέον και νομίμως να προχωρήσει στην περικοπή 11.200 θέσεων εργασίας και στο κλείσιμο του εργοστασίου στο Ολνέ, ύστερα από την ετυμηγορία του γαλλικού δικαστηρίου που απέρριψε τις προσφυγές των δύο εργατικών ενώσεων.

«Οι ενάγοντες δεν διατύπωσαν καμία συγκεκριμένη κριτική για τα προγραμματιζόμενα μέτρα και, ως εκ τούτου, δεν απέδειξαν ότι υπάρχουν ελλιπή στοιχεία εκ μέρους του εναγομένου», είπε η δικαστής Αν Λακεμάν, κρίνοντας την υπόθεση και απορρίπτοντας τις μηνύσεις.

Η Peugeot, που αναφέρει λειτουργικές ζημιές €576 εκατ. το 2012, είπε την εβδομάδα που πέρασε ότι τα έσοδά της για το πρώτο 4μηνο του 2013 μειώθηκαν κατά 6,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, στα €13 δις. Και πρόβλεψε ότι η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου μπορεί να πέσει κατά 5% το 2013.

Η Peugeot στοχεύει στη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού της κατά 17% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ως απάντηση στο καθοδικό σπιράλ στο οποίο έχουν περιέλθει οι ευρωπαϊκές πωλήσεις αυτοκινήτου, αντιμετωπίζοντας ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά. Κλείνει επίσης ένα εργοστάσιο στα περίχωρα του Παρισιού, ρευστοποιεί δραστηριότητες και προχωρεί σε στρατηγική συμμαχία με την General Motors.

Οι δύο εργατικές ενώσεις, CGT και SUD επιχειρούν να μπλοκάρουν το σχέδιο ανασυγκρότησης της PSA επί τη βάσει του ότι τα πακέτα των αποζημιώσεων που συνοδεύουν τις απολύσεις ήταν ανεπαρκή για τους εργαζομένους και ότι το νομικό πλαίσιο για τα εν λόγω μέτρα δεν είχε τηρηθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία.

«Το δικαστήριο αποφάσισε λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα επιχειρήματα της Peugeot», είπε η Μαρί-Λορ Ντιφρέσν-Καστέ, δικηγόρος της CGT, «αλλά θα εφεσιβάλλουμε την απόφαση».

[Πηγή Bloomberg]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube