Το παρκάρισμα του αυτοκινήτου κάτω από τον καυτό ήλιο σκοτώνει τον COVID-19

Το παρκάρισμα του αυτοκινήτου κάτω από τον καυτό ήλιο σκοτώνει τον COVID-19

Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην καμπίνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν επιτρέπουν στον κορονοϊό να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω στις επιφάνειες.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι θεμοκρασίες που αναπτύσσονται στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα είναι τόσο υψηλές που μπορούν να σκοτώσουν τον COVID-19 όπως αναφέρει έρευνα του Πανεπιστήμιου της Georgia.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Travis Glenn: «Ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει πάνω στις επιφάνειες για έως και λίγες μέρες όταν έχουμε θερμοκρασία δωματίου, όμως πεθαίνει αρκετά πιο γρήγορα σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Αντίθετα, θα ζήσει για μεγαλύτερο διάστημα αν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.»

Είναι γνωστό πως ο προηγούμενος κορονοϊός SARS-CoV-1 (που έχει κοινά χαρακτηριστικά με το νέο κορονοϊό COVID-19), παραμένει ανενεργός σε υψηλές θερμοκρασίες μεταξύ 54-66ο C.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερες δοκιμές, όμως γνωρίζουμε πως όσο πιο υψηλές είναι οι θερμοκρασίες, τόσο λιγότερος χρόνος χρειάζεται για τον ιό να πεθάνει. Θερμαίνοντας ένα αντικείμενο στους 54ο C - δηλαδή την υψηλότερη σκάλα σε ένα πιστολάκι μαλιών ή τη χαμηλή σκάλα σε ένα φούρνο - χρειάζεσαι μόλις 20 λεπτά για να σκοτώσεις πάνω από το 99,99% των ιών. Αν το θερμάνεις στους 66ο C, τότε απαιτούνται μόλις 5 λεπτά για να πεθάνει πάνω από το 99,99% των ιών», δήλωσε ο Travis Glenn.

Ο καθηγητής αναφέρει επίσης πως το πλύσιμο μιας υφασμάτινης μάσκας σε υψηλή θερμοκρασία ουσιαστικά την απολυμαίνει. Παράλληλα, έδωσε μια εναλλακτική λύση για όλους όσους χρησιμοποιούν συχνά μάσκες όταν κυκλοφορούν σε καταστήματα: μπορούν να αφήνουν μια μάσκα στο αυτοκίνητο το οποίο παρκάρουν κάτω από τον ήλιο, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μέσα σε αυτό θα συμβάλλουν στην εξάλειψη του ιού.

Ενδεικτικά, σε μια ηλιόλουστη μέρα με εξωτερική θερμοκρασία στους 27ο C, ο ήλιος μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου στους 51ο C μέσα σε μια ώρα!

[Πηγή: University of Georgia μέσω Motor1]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube