Παρέμβαση Macron για την υπόθεση Ghosn

Παρέμβαση Macron για την υπόθεση Ghosn

Ο Ghosn «δικαιούται το τεκμήριο της αθωότητας και της προξενικής προστασίας, όπως όλοι οι Γάλλοι υπήκοοι», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron δήλωσε ότι η Γαλλία παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τη μεταχείριση του Carlos Ghosn στην Ιαπωνία, μετά τις καταγγελίες της συζύγου του φυλακισμένου μάνατζερ για τις συνθήκες κράτησής του.

Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι ο Ghosn «δικαιούται το τεκμήριο της αθωότητας και της προξενικής προστασίας, όπως όλοι οι Γάλλοι υπήκοοι» σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Shinzo Abe, αλλά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως η Γαλλία σέβεται την ανεξαρτησία του ιαπωνικού νομικού συστήματος.

Η Carole Ghosn είχε πρόσφατα ζητήσει από τον Γάλλο ηγέτη να θέσει το θέμα με τον Abe κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα είχαν, τονίζοντας πως «αυτό που συμβαίνει στο Τόκιο στο σύζυγό μου με ανησυχεί, όπως και όλους όσοι ζητούν σεβασμό, ισότητα και προστασία από το δικαστικό σύστημα», προσθέτοντας πως ο Carlos Ghosn ως γάλλος πολίτης «αξίζει να έχει τα πιο βασικά δικαιώματα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να τύχει μιας δίκαιης δίκης».

Μετά τη σύλληψη του Ghosn, πολλοί Γάλλοι υπουργοί ανέφεραν τακτικά το δικαίωμά του στο τεκμήριο αθωότητας και η κυβέρνηση παρέσχε στήριξη στην οικογένεια του Ghosn μέσω της γαλλικής πρεσβείας στο Τόκιο.

«Ο σύζυγός μου υπηρετούσε τη χώρα του με ειλικρίνεια και η Γαλλία δεν μπορεί να τον εγκαταλείψει», ανέφερε η Carole Ghosn στη δήλωση της. Η σύζυγος του φυλακισμένου μάνατζερ έχει καταγγείλει πολλές φορές τις συνθήκες κράτησης του συζύγου της, λέγοντας ότι έχασε πολλά κιλά και αρρώστησε κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου κράτησής του που ξεπέρασε τις 100 ημέρες.

Να θυμίσουμε ότι ο Ghosn μιλά για σκευωρία εναντίον του που «έστησαν» ανώτερα στελέχη της Nissan που δεν ήθελαν το σχέδιο συγχώνευσης της εταιρείας με τη Renault το οποίο αυτός προωθούσε.

Η γαλλική κυβέρνηση είναι ο πιο ισχυρός μέτοχος της Renault και είχε ωθήσει τον Ghosn να εδραιώσει τη Συμμαχία ως προϋπόθεση για την ανανέωση της θητείας του στο πηδάλιο της αυτοκινητοβιομηχανίας πέρυσι.

Ο Ghosn παρά το γεγονός ότι αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και περιοριστικούς όρους, συνελήφθη εκ νέου και φυλακίστηκε όταν του απαγγέλθηκαν και νέες κατηγορίες όταν  Nissan και Renault αποκάλυψαν πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν μέσω εταιρειών στο Ομάν και το Λίβανο, οι οποίες υποτίθεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για προσωπική χρήση του Ghosn, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς γιοτ αλλά και πληρωμές προς εταιρείες που σχετίζονταν με τον γιο του.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube