Opel: O Αννίβας intra portas

Opel: O Αννίβας intra portas

O Καρχηδόνιος στρατηλάτης εμπνέει τον αντιπρόεδρο της GM Στιβ Γκέρσκι για να χαράξει τη νέα κουλτούρα της Opel

Ως αντιπρόεδρος της General Motors Co. (GM), ο Στιβ Γκέρσκι όταν ανέλαβε τη νέα αποστολή του τον περασμένο χρόνο να βάλει φρένο στη δεκαετή διάρκεια ζημιών στην Ευρώπη, ένας συνάδελφός τον συμβούλεψε με τη λατινική φράση «Aut viam inveniam aut faciam» που σημαίνει « θα το βρούμε το δρόμο ή θα τον φτιάξουμε».

Τη φράση αυτή, που αποδίδεται στον Αννίβα ως απάντηση στην ερώτηση των ανδρών του για το πώς θα ήταν δυνατόν να διασχίσουν τις Άλπεις με τους ελέφαντες, είπε και ο Γκέρσκι σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα.

Τη ίδια στιγμή που η GM είναι ο leader στις αγορές της Κίνας και των ΗΠΑ, στις δύο μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, στην ευρωπαϊκή οι προκλήσεις εξακολουθούν να παραμένουν μεγάλες. Ο στόχος της GM να βάλει τέρμα στα ελλείμματα στην Ευρώπη στα μέσα της δεκαετίας, έχει τα ίδια αποκαρδιωτικά αποτελέσματα όπως και το ταξίδι του Αννίβα.

Στον ευρωπαϊκό κλάδο, η GM έχει χάσει $18 δις από το 1999, συμπεριλαμβανομένων των περσινών απωλειών, ύψους $1,9 δις την ίδια στιγμή που η αγορά συνεχίσει την πτώση της για έκτη συνεχή χρονιά.

Περισσότερο από τις απώλειες, ο 50χρονος Γκέρσκι λέει ότι πολεμά την κουλτούρα που πάει πακέτο με την Opel που βλέπει τον εαυτό της ως μια οντότητα πλήρως διαχωρισμένη από την GM, ακόμα και ύστερα από 80 και πλέον χρόνια ελέγχου. Από την αρχή, είπε o Γκέρσκι, ήθελε να ανακαλύψει τι χρειάζεται να αλλάξει και γι’ αυτό έκανε μόνο πέρσι 40 ταξίδια στην Ευρώπη.

«Κάθε φορά που άνοιγες μια πόρτα, έπεφταν σκελετοί από μέσα», είπε ο Γκέρσκι. «Τα πάντα σου επιφύλασσαν μια σειρά από εκπλήξεις. Και όσο έσκαβες, έβρισκες. Το ειλικρινές θα ήταν να θέσεις τους στόχους από την αρχή: Aς βρούμε τι συμβαίνει. Πουλάμε ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα με αυτή τη μάρκα. Πρέπει να είμαστε ικανοί να βγάλουμε χρήματα».

[Πηγή Bloomberg]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube