node/38605

Οι πιο περίεργες πατέντες για αυτοκίνητα

Μερικές από τις πιο ευφάνταστες ιδέες που έχουν πατενταριστεί από εταιρείες ή ιδιώτες.

Στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι κατασκευαστές ψάχνουν διαρκώς τρόπους για να κάνουν τα μοντέλα τους πιο αποδοτικά, πιο εύχρηστα και πιο ελκυστικά στους αγοραστές. Για αυτό το σκοπό, τα κέντρα σχεδιασμού, εξέλιξης και τεχνολογίας, εργάζονται πάνω σε πειραματικά project τα οποία πολλές φορές καταλήγουν σε κατοχύρωση πατέντας έτσι ώστε να προστατέψουν μελλοντικά τις ιδέες τους.

Μπορεί κάποιες από τις πατέντες που κατοχυρώνονται να βρίσκουν εφαρμογές σε αυτοκίνητα παραγωγής, όμως υπάρχουν και πολλές που μένουν "στο ράφι" καθώς είναι αρκετά περίεργες, υπερβολικά αισιόδοξες ή ακόμα και αχρείαστες για τους καταναλωτές. Η σελίδα Vanarama λοιπόν, μάζεψε μερικές από τις πιο περίεργες πατέντες που έχουν κατατεθεί:

Patents 1

1. Σύστημα διάχυσης αρωμάτων (ή δακρυγόνων)

Ένα σύστημα που απελευθερώνει αέρια στο εσωτερικό του οχήματος. Στη βασική του λειτουργία, αναγνωρίζει τους επιβάτες μέσω του smartphone τους και ψεκάζει στην καμπίνα το αγαπημένο τους άρωμα ή αποσμητικό αέριο που εξουδετερώνει τις άσχημες οσμές. Σε περίπτωση που το σύστημα αντιληφθεί απόπειρα κλοπής του οχήματος, τη θέση του αρώματος παίρνει μικρή ποσότητα δακρυγόνου η οποία ψεκάζεται με στόχο οι εισβολείς να τραπούν σε φυγή.

Ιδιοκτήτης: Toyota Motor Corp, Έτος: 2017

2. Ανεμογεννήτρια για ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Χρησιμοποιώντας τη δύναμη του αέρα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα τέτοιο εξάρτημα θα μπορούσε να συμβάλλει σε αύξηση της αυτονομίας ενός ηλεκτρικού οχήματος - αν και πρέπει να συνυπολογίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στην αεροδυναμική.

Ιδιοκτήτης: Peter W. Ripley, Έτος: 2012

3. Αναδιπλούμενη τηλεσκοπική ουρά

Μια προέκταση της ουράς του αυτοκινήτου θα είχε θετικές επιπτώσεις στη μείωση του αεροδυναμικού συντελεστή, αν και δεν είμαστε τόσο σίγουροι για την πρακτικότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Ιδιοκτήτης: Toyota Motor Corp, Έτος: 2016

Car Patents 2

4. Κολλώδες καπό

Κάτι παρόμοιο με το κολλητικό χαρτί που χρησιμοποιείται για τα έντομα, το καπό του αυτοκινήτου θα κρατούσε κολλημένο πάνω του τον πεζό σε περίπτωση σύγκρουσης, αποφεύγοντας σοβαρότερους τραυματισμούς.

Ιδιοκτήτης: Google LLC & Waymo LLC, Έτος: 2013

5. Καθαρισμός παρμπρίζ με Laser

Ένα σύστημα laser που θα αντικαθιστούσε τους παραδοσιακούς υαλοκαθαριστήρες, καθαρίζοντας το παρμπρίζ από το νερό της βροχής.

Ιδιοκτήτης: Tesla, Έτος: 2016

6. Το ασυμμετρικό αυτοκίνητο

Μια ιδέα για διεύρυνση των επιλογών προσωποποίησης της εμφάνισης ενός αυτοκινήτου που θα επέτρεπαν ακόμα και διαφορετική σχεδίαση για την κάθε πλευρά του.

Ιδιοκτήτης: Hangoo Kang, Έτος: 2011

Patents 3

7. Κυλιόμενοι διάδρομοι για τις αποσκευές

Ένας κυλιόμενος διάδρομος παρόμοιος με αυτόν στα ταμεία των σούπερ μάρκετ που ενώνει τον χώρο απόσκευών με την καμπίνα του αυτοκινήτου. Χρησιμοποιώντας τον, οι επιβάτες αποκτούν εύκολη πρόσβαση στις αποσκευές τους χωρίς να χρειάζεται να βγουν από το όχημα και να ανοίξουν το πορτ παγκάζ.

Ιδιοκτήτης: Ford Global Technologies LLC, Έτος: 2017

8. Ενσωματωμένο δίκυκλο

Μια λύση για μετακίνηση στα πολυσύχναστα κέντρα των πόλεων θα ήταν να παρκάρουμε το αυτοκίνητο σε ασφαλές μέρος και να συνεχίζαμε πάνω σε ένα δίκυκλο το οποίο θα βρισκόταν αποθηκευμένο στο εσωτερικό του, διαθέσιμο για οποιαδήποτε ανάγκη του οδηγού.

Ιδιοκτήτης: Ford Global Technologies LLC, Έτος: 2016

Car Patents 4

9. Ιπτάμενο πλυντήριο αυτοκινήτου (drone)

Ένα αυτόνομο drone θα μπορούσε να πλύνει το αυτοκίνητό σας χωρίς να χρειαστεί να κάνετε καμία κίνηση. Κάτι σαν το αυτόματο πλυντήριο δηλαδή αλλά χωρίς την ανάγκη ολόκληρης εγκατάστασης.

Ιδιοκτήτης: BMW, Έτος: 2017

10. "Aerocar"

Ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο με υλικά που αλλάζουν σχήμα και διευκολύνουν τη μετάβαση από λειτουργία δρόμου σε λειτουργία αέρα.

Ιδιοκτήτης: Toyota Motor Corp, Έτος: 2014

Car Patents 5

11. Κινητό δωμάτιο για Meeting

Ένας χώρος ενσωματωμένος σε αυτόνομο όχημα για επαγγελματικές συναντήσεις on-the-go.

Ιδιοκτήτης: Ford Global Technologies LLC, Έτος: 2016

12. Προβολέας για επικοινωνία με πεζούς

Συσκευή που προβάλλει στο οδόστρωμα σήματα κυκλοφορίας για πεζούς ώστε να περνούν ασφαλέστερα τις διαβάσεις.

Ιδιοκτήτης: Uatc LLC, Έτος: 2016

Car Patents 6

13. Εμπρός μέρος αυτοκινήτου που ανοίγει περιστροφικά

Αντί για συμβατικές πόρτες, ολόκληρο το εμπρός τμήμα του οχήματος ανοίγει περιστροφικά για ευκολότερη είσοδο-έξοδο των επιβατών στην καμπίνα.

Ιδιοκτήτης: Alamagny Marcel Antoin Clement, Έτος: 1945

14. Κάθετο παρκάρισμα

Μια ιδέα για όρθιο παρκάρισμα των αυτοκινήτων με στόχο την καλύτερη εκμετάλευση των χώρων στις πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Ιδιοκτήτης: Leander Pelton, Έτος: 1923

Car Patents 7

15. Καφετιέρα για το αυτοκίνητο

Μια συσκευή για το κόψιμο και την παραγωγή του καφέ μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου.

Ιδιοκτήτης: Philip H. English, Έτος: 1991

16. Φορητή τουαλέτα αυτοκινήτου

Ένα σύστημα που επιτρέπει στους επιβάτες να ουρήσουν σε ειδικό σωλήνα μέσα στο αυτοκίνητο, χωρίς να χρειάζεται να σταματήσουν το ταξίδι τους.

Ιδιοκτήτης: Jerry Paul Parker, Έτος: 1998

Car Pantent 7

17. Λούτρινο κάλυμμα της ζώνης ασφαλείας

Ένα λούτρινο ζωάκι που τοποθετείται πάνω στη ζώνη ασφαλείας και επιτρέπει στα παιδιά να την αγκαλιάζουν.

Ιδιοκτήτης: SeatPets LLC, Έτος: 2011

18. Διαχωριστικό θέσεων για τα παιδιά

Ένα φορητό διαχωριστικό για τις πίσω θέσεις που βοηθά τα παιδιά να προστατέψουν τον προσωπικό του χώρο και να μη μαλώνουν μεταξύ τους.

Ιδιοκτήτης: Christian P. von der Heyde, Έτος: 1999

[Πηγή: Vanarama]

node/39096

Nissan: Το στρατηγικό πλάνο για παρουσίαση 12 νέων μοντέλων και επιστροφή στην κερδοφορία [video]

Η Nissan ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα που έχουν στόχο την επίτευξη οικονομικής σταθερότητας μέχρι το 2023.

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020 | Επικοινωνία

Nissan: Το στρατηγικό πλάνο για παρουσίαση 12 νέων μοντέλων και επιστροφή στην κερδοφορία [video]

Η Nissan ανακοίνωσε σήμερα το στρατηγικό πλάνο για τα επόμενα 4 χρόνια, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την παρουσίαση 12 νέων μοντέλων μέσα στους επόμενους 18 μήνες και την αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων της με στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία και την οικονομική σταθερότητα.

Ξεκινώντας από τις 12 πρεμιέρες, αυτές αφορούν τα Ariya, Armada, Frontier, Kicks, Navara, Note, Pathfinder, Qashqai, Rogue, X-Trail, Terra, και την πολυαναμενόμενη νέα γενιά Z. Η εταιρεία δημοσίευσε ένα teaser στο οποίο βλέπουμε όλα τα νέα και ανανεωμένα μοντέλα σε ένα σκοτεινό περιβάλλον που δεν αποκαλύπτει πολλές σχεδιαστικές λεπτομέρειες, πέρα από τη σιλουέτα και τα γραφικά LED στα φώτα τους. 

Η εταιρεία θα δώσει έμφαση σε κατηγορίες που μπορούν να έχουν μια επιτυχημένη εμπορική πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως τα μικρομεσαία και μεσαία, τα ηλεκτρικά οχήματα και τα σπορτσκαρ. Επιπλέον, το πλήρες πακέτο συστημάτων υποβοήθησης ProPILOT θα κάνει την εμφάνισή του σε περισσότερα από 20 μοντέλα που πωλούνται σε 20 αγορές, με στόχο 1,5 εκατομμύρια πωλήσεις μέχρι το 2023.

Σύμφωνα με το νέο στρατηγικό πλάνο, η Nissan θέτει ως προτεραιότητα τις αγορές της Ιαπωνίας (δύο νέα ηλεκτρικά και δύο νέα υβριδικά μοντέλα e-Power), Κίνας και Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ-Καναδάς). Αντίθετα, αποχωρεί από τη Νότιο Κορέα, καταργεί την θυγατρική Datsun από τη Ρωσία και αλλάζει την οργάνωσή της σε άλλες αγορές.

Η ετήσια παραγωγική δυνατότητα της Nissan μειώνεται κατά 20% στα 5,4 εκατομμύρια αυτοκίνητα, ενώ το ποσοστό εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεών της αυξάνεται στο 80%. Παράλληλα, η γκάμα μοντέλων της σε παγκόσμια κλίμακα μειώνεται κατά 20% (από τα 69 σε λιγότερα από 55). Για να επιτευχθούν αυτά τα νούμερα, η Nissan θα κλείσει τα εργοστάσιά της σε Βαρκελώνη και Ινδονησία, θα μειώσει την παραγωγή στη Βόρεια Αμερική στα βασικά μοντέλα της και θα αυξήσει τις συμμαχίες για περαιτέρω μείωση του κόστους εξέλιξης και παραγωγής νέων μοντέλων και τεχνολογιών.

Με την εφαρμογή των μέτρων, η εταιρεία στοχεύει σε περιθώριο κέρδους 5%, τη μείωση του κόστους κατά 300 δισεκατομμύρια yen, και την κατάκτηση (και διατήρηση) μεριδίου 6% στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου μέχρι το τέλος του 2023.

[Πηγή: Nissan]

TAGS
node/39091

Ποιο αυτοκίνητο έχει τις καλύτερες θέσεις για τους πίσω επιβάτες [video]

Επειδή πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που αγοράζουν αυτοκίνητο για να κάθονται... πίσω, αφήνοντας την οδήγηση στον υπάλληλό τους.

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020 | Θοδωρής Τσίκας Επικοινωνία

Ποιο αυτοκίνητο έχει τις καλύτερες θέσεις για τους πίσω επιβάτες [video]

Συνηθίζουμε, όταν αναφερόμαστε σε ένα αυτοκίνητο, να γράφουμε για τη θέση οδήγησης και όλα όσα έχει στη διάθεσή του ο οδηγός. Την ίδια στιγμή, για τους πίσω επιβάτες αφιερώνουμε λίγες λέξεις που έχουν να κάνουν με το αν βρίσκει το κεφάλι στους στην οροφή και τα γόνατά τους στα εμπρός καθίσματα. Μέχρις εκεί.

Και όμως, υπάρχουν αυτοκίνητα που δίνουν σαφώς μεγάλη έμφαση στους πίσω επιβάτες, μεγαλύτερη και από όση ίσως δίνουν στον οδηγό. Και αυτό διότι κάποιοι αγοράζουν αυτοκίνητο για να κάθονται πίσω,αφήνοντας την εμπρός θέση στον οδηγό τους.

Ανάμεσα σε αυτούς τους «κάποιους» είναι σίγουρα και η πλειοψηφία των πελατών της Bentley που θα επιλέξουν να πληρώσουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να πάρουν την ολοκαίνουργια Flying Spur, η οποία μετά το τέλος της παραγωγής της Mulsanne, είναι αυτή που αναλαμβάνει το ρόλο της ναυαρχίδας της μάρκας. 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη νέα Bentley Flying Spur [+video]

Όπως λέει η Bentley οι δημιουργοί του εσωτερικού της Flying Spur είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε ό,τι τους ζητήσει ο πελάτης. Μάλιστα, πάνω από το 80% των αγοραστών θα επιλέξουν το Mulliner Driving Specification, το οποίο περιλαμβάνει τρισδιάστατα δερμάτινα πάνελ θυρών, πλήρως δερμάτινη επένδυση κορυφαίας ποιότητας, κεντημένα εμβλήματα Bentley και πολλά άλλα. Η Flying Spur θα έχει επίσης μερικά εντυπωσιακά χαρακτηριστικά στα πίσω καθίσματα που θα την αναδείξουν ίσως στην πλέον πολυτελή λιμουζίνα που κυκλοφορεί. 

spur

Στην κεντρική κονσόλα υπάρχει ένα πολυλειτουργικό τηλεχειριστήριο οθόνης αφής 5 ιντσών που επιτρέπει στους επιβάτες να ελέγχουν τα καθίσματα, τον έλεγχο του κλιματισμού, τις περσίδες παραθύρων, τη θέση της ηλιοροφής, ακόμη και τη θέση του σήματος του αυτοκινήτου στο καπό, του περίφημου Flying B. Επίσης τα πίσω καθίσματα που ρυθμίζονται ηλεκτρικά σε 14 διαφορετικές θέσεις, θερμαίνονται και αερίζονται και διαθέτουν πέντε διαφορετικές ρυθμίσεις μασάζ.

Επιπλέον, οι αγοραστές μπορούν επίσης να επιλέξουν το πακέτο Rear Seat Entertainment, το οποίο προσθέτει δύο αφαιρούμενα tablet Android 10,2 ιντσών με συνδέσεις 4G, Wi-Fi και Bluetooth, ενώ παρέχουν και δυνατότητα ελέγχου του συστήματος ψυχαγωγίας της Bentley. Για την καλύτερη δυνατή εμπειρία ήχου, η Flying Spur προσφέρει σύστημα ήχου Naim 2.200 watt, ενισχυτή 21 καναλιών και 19 ηχεία, συμπεριλαμβανομένων των Super Tweeters και δύο μετατροπείς μπάσων που είναι τοποθετημένοι στο κάθισμα με φωτιζόμενες γρίλιες ηχείων.

bentley6

Για μια επιπλέον πολυτελή πινελιά, ένα ψυγείο μπουκαλιών μπορεί να φιλοξενήσει δύο μπουκάλια σαμπάνιας πλήρους μεγέθους ή άλλα ποτά που μπορεί να θέλετε να έχετε. Σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα των υλικών, οι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δεκαπέντε διαφορετικές αποχρώσεις του δέρματος και ανάμεσα σε οκτώ καπλαμάδες για να δημιουργήσουν τις δικές τους ξεχωριστές προδιαγραφές. 

bentley7

«Το εσωτερικό της Flying Spur είναι ένας εντυπωσιακός συνδυασμός της πιο πρόσφατης τεχνολογίας, ποιοτικών υλικών και σχεδιαστικής τελειότητας, ενώ διατηρεί μια διαχρονική ποιότητα που θα εξακολουθεί να είναι κομψή και ελκυστική για τις επόμενες δεκαετίες», λέει ο Brett Boydell, επικεφαλής του εσωτερικού σχεδιασμού για την Flying Spur.