Οι πιο παράξενοι οδηγικοί νόμοι στον κόσμο

Οι πιο παράξενοι οδηγικοί νόμοι στον κόσμο

Αλλόκοτοι νόμοι του κώδικα οδικής κυκλοφορίας υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Οι Η.Π.Α βέβαια συγκεντρώνουν τους πιο τρελούς!

Ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας έχει σε γενικές γραμμές, μια κοινή βάση. Ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία εφαρμόζεται. Προφανώς, είτε οδηγεί κανείς στην Ελλάδα είτε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του πλανήτη εάν εντοπιστεί από την Αστυνομία να βρίσκεται υπό την επήρεια μέθης, θα τιμωρηθεί γιατί είναι παράνομο.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις ανά την υφήλιο, όπου οι νόμοι αψηφούν κάθε έννοια λογικής. Όπως το να πληρώσεις πρόστιμο για παράδειγμα επειδή οδηγείς ένα μαύρο αυτοκίνητο τις Κυριακές στο Ντένβερ των Η.Π.Α. Δεν ακούγεται και πολύ λογικό, συμφωνείτε; Ας δούμε λοιπόν τους πιο περίεργους από αυτούς τους νόμους σε παγκόσμιο επίπεδο ή έστω, αυτούς που εμείς καταφέραμε να συγκεντρώσουμε. Εάν έχετε και εσείς κάποιους να προσθέσετε, σας περιμένουμε στα σχόλια!


horse

Αγγλία: Όλες οι αγοραίες άμαξες οφείλουν να έχουν ένα δεμάτι σανό και μια σακούλα με βρώμη. Ο νόμος αυτός έχει ξεμείνει στο Αγγλικό Δίκαιο για εθιμοτυπικούς λόγους.

Αυστραλία: Σε ορισμένες πολιτείες της Αυστραλίας, όπως στη Νέα Νότια Ουαλία, ο νόμος υπαγορεύει στους αυτοκινητιστές να κλειδώσουν το όχημά τους αμέσως μετά την έξοδό τους αν πρόκειται να μετακινηθούν περισσότερο από 10 μέτρα μακριά από αυτό. Απαιτεί επίσης να εξασφαλίσουν οι οδηγοί ότι τα παράθυρα θα είναι κλειστά ή ανοιχτά το πολύ έως ¾ μιας ίντσας! Οι νόμοι δεν ισχύουν για τα αυτοκίνητα που δεν έχουν κλειδαριές ή παράθυρα...

potatoes

Αυστραλία: Απαγορεύεται στους οδηγούς -εκτός κι αν φέρουν ειδική άδεια- να μεταφέρουν με το όχημα τους πατάτες βάρους άνω των 50 κιλών! Οι αστυνομικοί δε χρειάζεται να έχουν πάνω τους ζυγαριά για να επιβάλουν το πρόστιμο. Η εκτίμηση... γίνεται με το μάτι! 
 
Γαλλία: Είναι απολύτως νόμιμο να οδηγεί κανείς χωρίς άδεια (αρκεί να είναι άνω των 14 ετών) ένα οποιοδήποτε τετράτροχο ή δίτροχο όχημα, αρκεί αυτό, να μην υπερβαίνει τους 8 ίππους και τα 35 km/h τελικής ταχύτητας. 

Γερμανία: Είναι παράνομο να ξεμείνετε από καύσιμα στο οδικό δίκτυο της Autobahn. Οι αρχές θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου και επιβάλλουν πρόστιμα. Εντάξει, το συγκεκριμένο δεν είναι και τόσο παράλογο, ειδικά για Γερμανούς. 

Γεωργία: Απαγορεύεται να οδηγεί κανείς μέσα από παιδικές χαρές!

Δανία: Όλοι οι οδηγοί θα πρέπει προτού ξεκινήσουν το αυτοκίνητο τους να τσεκάρουν από κάτω μη τυχόν και είναι κρυμμένος κάποιος άνθρωπος. 

wash

Ελβετία: Απαγορεύεται να πλύνει κανείς το αυτοκίνητο του στο σπίτι, στην αυλή ή στο γκαράζ του! Η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει κάποιο πρόβλημα με τα καθαρά αυτοκίνητα. Απλώς θέλει να προστατεύσει το περιβάλλον από τα μολυσμένα ύδατα... 

Ελλάδα: Απαγορεύεται η κίνηση αυτοκινήτου χωρίς οδηγό. Λίγο δύσκολο να συμβεί αυτό βέβαια εκτός κι αν ο νομοθέτης εννοεί να σπρώχνει κάποιος ένα όχημα σε περίπτωση βλάβης. Και πάλι όμως, τυπικά θα πρέπει στην καμπίνα να βρίσκεται ένας οδηγός ο οποίος θα το κατευθύνει. 

Ιαπωνία: Οι Ιάπωνες οδηγοί θα πρέπει να το σκεφτούν δυο και τρείς φορές πριν πατήσουν μια λακκούβα με νερό στο δρόμο. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και τονίζει ότι οφείλουν να μειώσουν την ταχύτητά τους ή να αποφύγουν εάν αυτό είναι εφικτό τη λακκούβα για να μην ψεκάσουν με νερό τους πεζούς! Ειδάλλως έχει πρόστιμο. 

Ιαπωνία: Όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου, στην Ιαπωνία η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης απαγορεύεται. Στη χώρα όμως του Ανατέλλοντος Ηλίου κινδυνεύουν και οι νηφάλιοι επιβάτες με φυλάκιση μέχρι τρία έτη και πρόστιμο 500.000 γιεν εάν βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο το οποίο οδηγεί ένας μεθυσμένος! 

Ισπανία: Πρέπει να υπάρχει έξτρα ζευγάρι γυαλιών μυωπίας στο αυτοκίνητο ακόμα και αν ο οδηγός φορά ήδη γυαλιά. 

Καναδάς: Στο Οντάριο του Καναδά κάθε μοτοσικλετιστής είναι υποχρεωμένος να έχει μόνιμα και τα δύο χέρια στο τιμόνι αλλά και τον ποπό του στη σέλα! Αν σταθεί στα πόδια για να ξεπιαστεί ή για να αποφύγει το «χτύπημα» από μία λακκούβα, μπορεί και να πληρώσει έως 2.000 δολάρια εάν πέσει στη δαγκάνου του νόμου.

china

Κίνα: Σε πολλές πολιτείες στην αχανή Κίνα υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν την πώληση συμβατικών οχημάτων προκειμένου να περιοριστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση. Όσοι λοιπόν επιθυμούν να αποκτήσουν ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο συμμετέχουν σε λαχειοφόρες κληρώσεις. Αντιλαμβάνεστε φυσικά πόσο μικρές είναι οι πιθανότητες νίκης...   

Κύπρος: Απαγορεύεται να τρως ή να πίνεις στο αυτοκίνητο. Μέχρι και το νερό απαγορεύεται. 

Λουξεμβούργο: Όλα τα αυτοκίνητα θα πρέπει να έχουν υαλοκαθαριστήρες ακόμα και εάν δε διαθέτουν καν παρμπρίζ.

mongolia

Μογγολία: Οδηγήστε ότι θέλετε όπως θέλετε. Αυτό ισχύει στη Μογγολία. Παρότι οι Μογγόλοι θεωρητικά έχουν υιοθετήσει το ευρωπαϊκό στιλ οδήγησης, το 48% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα είναι δεξιοτίμονα! Μάλιστα στη πρωτεύουσα της χώρας το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 55%!

Μπαχρέιν: Η Αστυνομία μπορεί να φυλακίσει οποιοδήποτε οδηγό για οποιαδήποτε παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας! Εναπόκειται ξεκάθαρα στην κρίση ή καλύτερα στα κέφια του «οργάνου» της τάξης που θα επιβάλλει την ποινή.   

Νότια Αφρική: Εμπλακήκατε σε κάποιο τροχαίο ατύχημα; Μείνετε μέσα στο αυτοκίνητο έως ότου έρθει η Τροχαία. Οι αρχές σε ορισμένα από τα πιο σκληρά μέρη στη Νότια Αφρική προτρέπουν τους οδηγούς να παραμείνουν με κλειστές πόρτες και παράθυρα στο όχημα τους και να ζητήσουν άμεσα βοήθεια.

Ρωσία: Μπορεί το αυτοκίνητο ενός Ρώσου οδηγού να είναι μέσα στην βρωμιά, τόσο ώστε να μην φαίνεται καν το χρώμα του, απαγορεύεται όμως δια ροπάλου να το κυκλοφορεί με λερωμένη πινακίδα. Η πινακίδα κυκλοφορίας πρέπει να λάμπει!

Σουηδία: Είναι υποχρεωτικό για όλους τους οδηγούς να έχουν αναμμένα τα φώτα στο αυτοκίνητο τους 24/7... 

Σιγκαπούρη: Απαγορεύεται στους οδηγούς να βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 50 μ. από πεζούς

Ταϊλάνδη: Απαγορεύεται να οδηγείτε οποιοδήποτε όχημα χωρίς ρούχα! Μάλιστα από το 2014, οι αρχές κοπανάνε αβέρτα πρόστιμα και στους τουρίστες που δεν τηρούν τον εν λόγω νόμο. 

Και αφού καταγράψαμε ορισμένους από τους πλέον περίεργους νόμους ανά τον κόσμο, ας μεταφερθούμε στις Η.Π.Α όπου εκεί πραγματικά η τρέλα δεν έχει όρια!

dog

Αλάσκα: Είναι παράνομο να δέσεις ένα σκύλο στην οροφή του αυτοκινήτου. 

Αλαμπάμα: Απαγορεύεται να κάνεις επισκευές σε αυτοκίνητα με... δεμένα μάτια!

Αρκάνσας: Απαγορεύεται να κορνάρει κανείς μετά τις 9 το βράδυ σε οποιοδήποτε μέρος τρώει κάποιος σάντουιτς ή πίνει κρύο ρόφημα!

Καλιφόρνια: Είναι παράνομο να πηδήξει κανείς έξω από ένα αυτοκίνητο που κινείται με ταχύτητα άνω των 70 km./h. Επίσης, στην ίδια πολιτεία, απαγορεύεται να σκουπίζεις το αυτοκίνητο σου με εσώρουχα, να χρησιμοποιείς το δρόμο σα κρεβάτι και να πυροβολείς ζώα μέσα από το αυτοκίνητο, εκτός και εάν αυτό είναι μια φάλαινα!

Κολοράντο: Στο Ντένβερ του Κολοράντο είναι παράνομο να οδηγεί κανείς μαύρο αυτοκίνητο τις Κυριακές.

Μασαχουσέτη: Απαγορεύεται στους οδηγούς να μεταφέρουν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου τους άγρια ζώα και δη γορίλες.

chevy
 
Μίτσιγκαν: Στο Μίτσιγκαν των Η.Π.Α δεν είναι υποχρεωτικό από τους οδηγούς να περνούν το αντίστοιχο «ΚΤΕΟ» για τον τακτικό έλεγχο των οχημάτων τους. Αν θέλει και όποτε θέλει ο καθένας. 

Νιου Τζέρσεϋ: Απαγορεύεται να κοιτάς έναν αστυνομικό όταν σου μιλάει. 

Οχάιο: Οι αρχές θα σας επιβάλλουν πρόστιμο εάν κινηθείτε πάνω από 100 φορές σε μια πλατεία.

Φλόριντα: Δεν είναι υποχρεωτικό να φοράς κράνος στη μοτοσικλέτα, αρκούν μόνο κάποια προστατευτικά για τα μάτια.

Χαβάη: Οι οδηγοί στη Χαβάη επιτρέπεται να μεταφέρουν όσους επιβάτες χωρά η «καρότσα» στο pickup τους αρκεί, να είναι άνω των 12 ετών και εφόσον όλες οι θέσεις στην καμπίνα του οχήματος είναι κατειλημμένες.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube